Въпреки съпротивата на Запада: Референдумите в окупираните територии завършиха в полза на Путин (ВИДЕО)

0

Администрациите на окупираните територии на Украйна очаквано отчетоха крупен успех на „референдумите“ за присъединяване към Русия. Управляващите в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики се доближиха плътно до практиките от съветските времена, в Запорожието и Херсонска област са малко по-скромни, коментира bbc.ru.

В ЛНР например 98,42% са гласували за присъединяване към Русия, в ДНР – 98,69%. В Запорожка област организаторите решиха да се задоволят с малко по-ниски резултатите – 93,11% „за“. В Херсонска област са „най-скромни“ – 87,05% са гласували за преминаването към руско управление.

Очаква се още днес „губернаторите“ на тези области да се обърнат към руския президент Владимир Путин с молба окупираните територии да бъдат включени в състава на Руската федерация. В изявление преди седмица Путин каза, че ако резултатите са положителни, той бързо ще удовлетвори подобна молба.

Референдумите в окупираните райони не се признават от почти нито една страна, дори от верните съюзници на Русия Унгария и Турция. САЩ, ЕС, ООН и НАТО заявиха, че те не отговарят на никакви стандарти и са опит на Русия да оправдае по някакъв начин войната в Украйна.

В социалните мрежи се появиха множество снимки и видеа за драстични нарушения по време на гласуването. Тъй като желаещите да гласуват не бяха много, властите изпратиха избирателните комисии да обикалят по домовете на избирателите, придружени от тежко въоръжени военни. Според тях това се прави от „съображения за сигурност“.

За никаква тайна на вота не може да се говори.

Гласуваха дори руските окупатори, които не живеят постоянно в нито една от окупираните области и не би трябвало да имат право на участват в изборите.

Появиха се снимки и от преброяването на резултатите, на които се вижда, че се броят непопълнени бюлетини.

„Този фарс на окупираните територии даже не е имитация на референдум. Предварително знаехме какво ще ни представят като резултат. Даже разузнаването няма нужда да се стараее – съгласуваните цифри за този фарс бяха публикувани в руските медии. Русия даже не се крие“, коментира украинският президент Володимир Зеленски в изявление пред Съвета за сигурност на ООН снощи. Той заяви, че „никакви престъпни действия на Русия няма да променят нищо за Украйна.“ И добави, че ако Русия признае референдумите, той няма за какво повече да разговаря с руския президент Владимир Путин. Зеленски подчерта, че няма как Москва да остане член на Съвета за сигурност с право на вето. Той поиска руската страна да бъде изключена от всички международни организации, тъй като според него само пълна изолация може да възпре Москва. 

Представителят на САЩ в СС на ООН Линда Томас-Грийнфийлд, обяви, че ще представи резолюция, която осъжда допитванията. В документа се отправя призив към страните-членки да не признават евентуалното ново състояние на Украйна и да задължат Москва да изтегли войските си от украинска територия.

Русия има правото да наложи вето на резолюцията, но Линда Томас-Грийнфийлд предупреди, че Вашингтон ще се обърне към Общото събрание на ООН, за да изпрати посланието на Москва.

Руският постоянен представител Василий Небензя коментира, че жителите на четирите области, където имаше допитвания, са се отказали от Киев. Той предупреди, че процесът ще продължи, ако украинската страна не осъзнае грешките си.

Китайският представител в ООН Чжан Цзюн обаче заяви, че изолацията и санкциите ще доведат единствено до задънена улица.

–––––––––––––––

Нарушения

Редица авторитетни юристи обясниха защо „референдумите“ на окупираните територии са незаконни.

– Референдуми не се провеждат по време на война. За да изразят хората свободно своята воля, трябва да е осигурена мирна обстановка.

– Референдуми не се организират без агитационна кампания, която да разясни аргументите „за“ и „против“ решението. Обикновено това отнема три месеца, а не три дни.

– Всякакъв вид избори са нелегитимни без независими наблюдатели. Поканените от Русия „наблюдатели“, сред които имаше и един български журналист, не могат да бъдат наречени безпристрастни, тъй като от години защитават откровено проруски позиции.

– Резултатите не се публикуват по избирателни секции и не могат да се проверят и анализират

– Изобщо не е ясно какъв е общият брой избиратели. След началото на войната стотици хиляди украинци напуснаха окупираните райони. Не е известно колко са останали.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече