Франция нахока западната ни съседка: Без българите си РС Македония няма да влезе в ЕС (ВИДЕО)

0

„Дадохме европейски гаранции, че вписването на българите в македонската конституция ще бъде предварително условие за продължаване на дискусията със Северна Македония“, казва посланичката на Франция в София Флоранс Робин, чийто тригодишен мандат изтича в средата на октомври, в предаването „Опозиция“ на „Сега“. „Това е част от т.нар. френско предложение, което на практика е европейско предложение, и е залегнало в протокола, подписан от всички страни. Смятаме, че това ще бъде труден процес, но с разбиране и обясняване ще внесем успокояване“, заявява тя пред коментатора на вестник „Сега“ Светослав Терзиев.

„Това бе трудна и сложна тема. Избрахме да не се отнасяме към нея теоретично и догматично, а наистина да изслушаме безпокойствата на България и Северна Македония, да уважим тяхната история и култура, както и техните червени линии, казва г-жа Робин. Целта бе да направим максималното, за да извадим един много сложен двустранен въпрос – този за историята и езика, които са трудни за разбиране от чужденци като нас, – и да сведем тази тема до сферата на правата на човека, които са универсални, европейски ценности. Така го превърнахме в европейски въпрос. С други думи, да излезем от двустранното противопоставяне, за да развием глобалното мислене за всички страни членки. Така в крайна сметка бяха дадени европейски гаранции едновременно на България и Северна Македония.“

Контекстът на войната в Украйна ни показа, че това е абсолютно неотложно, за да можем да се противопоставим на всички опити за дестабилизиране на тази част от Европа“, добавя тя. Запитана защо президентът Еманюел Макрон продължава да разговаря с кремълския лидер Владимир Путин, г-жа Робин обяснява, че така се запазва шанс за дипломацията за спиране на огъня, но това не означава, че Франция преговаря с Русия. „Това е същността на дипломацията – да продължим да разговаряме дори с хора, с които не сме съгласни“, казва тя.

По повод пътния инцидент на Околовръстното шосе в София, при който загина френски гражданин, посланичката изразява очакване, че предизвикалият катастрофата пътен рецидивист ще се изправи пред строго правосъдие.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече