Ядрените оръжия на Москва под засилено наблюдение, а САЩ дават убежище на „дезертьори“

0

Разузнавателните служби на САЩ и техните съюзници са засилили наблюдението над Русия, за да проследят подготовката за евентуален ядрен удар на украинска територия, пише „Политико“, като се позовава на петима бивши и настоящи американски служители.

Те предупреждават, че първите признаци на подготовка за ядрен удар могат да бъдат разкрити твърде късно, тъй като Русия разполага с тактически ядрени оръжия, които са по-малки от междуконтиненталните балистични ракети.

„Наблюдаваме това по-внимателно“, заяви американски правителствен служител, който има достъп до разузнавателна информация за ядрените сили на Русия. Наблюдението се извършва от въздуха, в космоса и киберпространството.

САЩ и техните съюзници използват сателити, за да анализират руските наземни части. Миналата седмица американски разузнавателни самолети бяха забелязани многократно над Калининградска област, където са разположени руски оръжейни системи с двойно предназначение и хиперзвукови ракети.

След нахлуването на Русия в Украйна руският президент Владимир Путин, държавни служители и медии многократно намекнаха, че Русия може да използва ядрени оръжия. На 21 септември Путин заяви, че руските власти са готови да използват всички налични средства, за да защитят територията си. Путин подчерта, че „това не е блъф“.

Вчера завършиха „референдумите за присъединяване към Русия“ в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, както и в окупираните територии на Херсонска и Запорожка област в Украйна. Местните жители са подкрепили „анексирането“ с мнозинство. На 22 септември заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че когато тези територии „бъдат приети в състава на Русия“, руските въоръжени сили ще ги защитават, като армията ще може да използва „всички руски оръжия, включително стратегически ядрени“.

Руските граждани, които се укриват от мобилизация, могат да кандидатстват за убежище в САЩ, заяви междувременно говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

„Смятаме, че независимо от националността им, те могат да кандидатстват за убежище в САЩ и всяка молба ще бъде разглеждана индивидуално“, казва Жан-Пиер.

Американските власти приветстват „всички лица, търсещи убежище“, добави говорителката на Белия дом. От думите ѝ не следва, че руснаците, бягащи от мобилизация, ще получат някакъв приоритетен ред или специални условия за предоставяне на убежище.

По-рано германските власти заявиха, че при определени обстоятелства са готови да предоставят убежище на дезертьори от руската армия и на „противници на режима на Путин“.

Мобилизацията в Русия беше обявена на 21 септември. Оттогава хиляди хора са напуснали страната. Само съседните Казахстан, Грузия, Монголия и Финландия са приели почти 200 000 руснаци.

Някои страни от ЕС, по-специално Латвия и Чешката република, заявиха, че няма да издават визи на руснаци, които се крият от мобилизация.

От своя страна Европейската комисия заяви, че ЕС трябва да гарантира правото на влизане на руснаците, търсещи убежище по време на мобилизация.

Източник: Dir.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече