Украйна поиска ускорено влизане в НАТО

0

Украйна подава молба за присъединяване към НАТО по ускорен начин, каза президентът Зеленски след заседанието на Съвета за национална сигурноост и отбрана. „Де факто вече си проправихме път към НАТО“, заяви той.

Привечер генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори най-общо, че „всяка демократична държава има право да кандидатства за членство в НАТО, но решението ще бъде взето с консенсус от всички 30 страни членки на Алианса“.
„Вече сме доказали съвместимост със стандартите на Алианса. Те са реални за Украйна – реални на бойното поле и във всички аспекти на нашето взаимодействие. Имаме доверие един на друг, помагаме си и се пазим. Това е Алиансът“, настойчиво каза Зеленски, след като публично подписа молбата. „Де факто сме заедно. Днес Украйна кандидатства да го направи де юре. В процес, който е в съответствие с нашата ценност в защитата на цялата ни общност. По ускорен начин. Правим нашата решителна стъпка, като подписваме молбата на Украйна за ускорено присъединяване към НАТО“, каза Зеленски като първа реакция след церемонията в Кремъл за анексиране на 15% от украинската територия, равняващи се на територията на България.

„Готови сме за диалог с Русия, но с друг руски президент, а не с Путин“, каза Зеленски. 

„Знаем, че членството в НАТО е възможно, видяхме как Финландия и Швеция започнаха да се присъединяват към алианса тази година. Това важи и за Украйна, която фиксира в договора това, което вече е постигнато в реалността. Разбираме, че е необходим консенсус на всички членове на алианса, поради което, докато не бъде постигнат, предлагаме да приемат нашите предложения за гаранции за сигурност на Украйна и цяла Европа в съответствие с Киевския договор за сигурност, разработен и представен на нашите партньори. Но е необходима решителност, за да се гарантира безопасността. Ние правим първата стъпка, като подписваме молбата на Украйна за ускорено присъединяване към НАТО“, каза Зеленски в обръщението си.

Йенс Столтенберг отправи остри думи срещу Русия и нейния президент Путин, но настойчиво обърна внимание, че НАТО не участва в конфликта, а само помага на Украйна като независима държава, която има право да брани своята териториална цялост. „НАТО не признава окупираните територии за част от Руската федерация, това са земите на Украйна“, каза той и изброи не само четирите отцепнически области, чиито незаконни лидери подписаха днес договори за присъединяване към Русия, но и Крим, чието анексинеране през 2014 г. не е било признавано никога от Алианса. „Анексирането на територии не е проява на сила – то е проява на слабост. Путин бе победен в стратегическите си цели“, каза Сттолтенберг.

Той отправи строго предупреждение към руския лидер да спре ядрената реторика, защото Русия ще понесе тежки последици. „Украйна има право да си върне окупираните територии“, каза той в отговор на заплахата на руския президент да прибегне до всички налични средства, за да ги задържи като руски земи. „Ако Русия спре войната, това ще означава мир, ако Украйна спре да воюва, това ще бъде край на нейното съществуване“, обясни генералният секретар.

САЩ въведоха нови санкции срещу Русия заради анексията. За първи път е санкционирана директорката на централната банка на Русия Елвира Набиулина. В списъка е и синът на Дмитрий Медведев – Иля. 

Високопоставеният американски сенатор Линдзи Греъм заяви, че използването на ядрени оръжия в Украйна би било атака срещу НАТО. Великобритания също разшири санкциите си срещу Русия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече