Въпреки войната: Търговията с уран между Европа и Русия не спира

0

Повече от седем месеца след началото на руската инвазия в Украйна и въпреки че ЕС се закани да намали до минимум търговските отношения с Русия, много страни членки продължават активно да въртят ядрена търговия с Москва за ужас на украинското правителство и на екоактивистите, разказва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В четвъртък товарен кораб, пренасящ уран, напусна френския град Дюнкерк и пое през Северно море към руското балтийско пристанище Уст-Луга. За малко повече от месец това е третият курс на плаващия под панамски флаг „Михаил Дудин“ от френския порт до Русия с уран на борда.

Екологичната организация „Грийнпийс Франция“ заклейми продължаващите доставки и се обяви за пълното спиране на търговията с ядрено гориво с Русия, тъй като тя „финансира войната в Украйна, удължава енергийната зависимост на Европа и забавя прехода към възобновяема енергия“. При все това засега Европейската комисия се въздържа да включи руския ядрен сектор в забранителния списък и той отсъства от последния пакет санкции, предложен в сряда.

„Франция спазва стриктно всички санкции, наложени от ЕС на Русия. Ядрените материали за гражданска употреба не попадат под ударите на забраните„, заяви за АП френското външно министерство и допълни, че страните членки на ЕС не смятат ядрения сектор за ключов за прекратяване на руската агресия срещу Украйна.


Самата Украйна е на обратното мнение и призовава за налагането на санкции и на руското ядрено гориво. Олег Устенко, икономически съветник на украинския президент, заяви в сряда, че „по отношение на урана е също толкова важно да бъдат наложени санкции, колкото и върху петрола“. „Петрол, газ, уран, въглища, всичко това трябва да бъде забранено. Те ползват приходите от всичко това, за да финансират войната“, казва Устенко.

Е Де Еф (EDF), която управлява всички френски ядрени централи, обяви в специално изявление, че доставките на уран са „гарантирани с дългосрочни договори за срок до 20 години, а и следват политиката на диверсификация по отношение на източниците и доставчиците“.

Франция внася по-голямата част от урана, който ползва, от Нигер, Австралия и Казахстан.
„Стойността на ядрено гориво, изнасяно от Русия, е малка в сравнение с тази на експортирания газ и петрол“, посочва френското външно министерство и допълва, че забраната му няма да повлияе особено върху Москва. Ведомството допълва, че Франция  и ЕС планират в дългосрочен план да станат напълно независими от руските енергийни източници, включително и от руското ядрено гориво.

„Грийнпийс Франция“ твърди, че пратка руски уран, разтоварена по-рано този месец в Дюнкерк и видяна от репортер на АП, е била транспортирана с камиони до завод в Линген, Германия.
Заводът в Линген е управляван от „Фраматом“ (Framatome), чийто мажоритарен собственик е именно Е Де Еф. Заводът доставя ядрено гориво за централи във Франция, Белгия, Швейцария, Нидерландия, Великобритания, Испания, Швеция и Финландия.
Изправено пред протестите на екоактивистите, германското правителство съобщи, че е против доставките на уран от Русия, но не може да ги спре, тъй като не са обект на европейски санкции.

В края на август обогатен уран, разтоварен от „Михаил Дудин“ в Дюнкерк, потегли към долината на Рона в южна Франция, където се намират едни от най-големите обекти на френската ядрена енергетика, според „Грийнпийс Франция“.


Френският ядрен сектор има серия договори с руския държавен енергиен гигант „Росатом“, един от най-големите световни играчи в сектора, включително и за внос на обогатен уран, предназначен за френските ядрени централи и за износ на преработен уран в Русия.

Мултинационалната компания „Орано“ (Orano), която е базирана във Франция, има договор с „Росатом“ за купуване на преработен уран и преобразуването му в ядрено гориво в завода в Северск, централен Сибир.

САЩ също внасят уран от Русия за нуждите на ядрените си централи. АП разкри доставки за милиони долари на радиоактивен уранов хексафлуорид от дъщерната на „Росатом“ държавна компания „Техснабекспорт“, най-големият износител в света на първоначални продукти за ядрения горивен цикъл, за „Уестингхаус илектрик“ (Westinghouse Electric) в Южна Каролина.

Източник: „Епицентър“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече