Идват сложни времена: ЖЕРБ се завръщат, ПП се срива, ИТН и Манолова са миманса, „Възраждане“ ги има, но нямат думата

0

Потвърдиха се следните тенденции:

– ГЕРБ са първа сила с осезаема разлика пред втория. Честито на победителите. Пред тях ще стои сложния императив за търсене на коалиционно съгласие. Да видим дали ще имат висотата да направят нужните компромиси.

– ПП се срина повече от очакваното и до последно няма да знаят дали като дойдат гласовете от чужбина няма дори да станат трети след ДПС. С кампания, изпъстрена с агресия и арогантност, с управление, белязано от корупция и некомпетентност, няма как да се очаква друг резултат.

– ДПС постигна много силен резултат, а ако тенденцията от Турция се потвърди, може дори да стане втора сила. Без участия в цирковете по дебати, без помпозна онлайн реклама, без надуване и перчене. Който подценява ДПС не разбира от реалностите в българската политика.

– Възраждане направи приличен резултат, дори може да измести БСП, но е на непреодолимо голямо разстояние от реалната власт. Кремълската пропаганда, която се лееше от тях изработи само това – креслива, но маргинална и незначителна обществена среда, която има десет на сто от гласувалите на изборите с най-ниска активност. България няма да завие към Евразия. Седнете си драги путинисти, отново не сте си заработили копейките.

– БСП се превърна от голяма партия в малка партия. До последно няма да е ясно четвърта ли ще е, пета ли ще е. Залепването до либералната (самообявила се) десница в името на едната власт води до това – маргинализация.

Изводите за мен са ясни. ГЕРБ и ДПС като бивша опозиция имат повече от бившите управляващи. ПП се срива, а ИТН и групата около Мая Манолова са вече в миманса. Възраждане ги има, но нямат думата. Оттук насетне идат сложни времена. Ще се търсят ли коалиции или ще вървим към избори през пролетта? Никой не може да каже ясно. Но знаем едно – в България политическата обстановка остава сложна.

Автор: Петър Кичашки

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече