ГЕРБ победи един хаос, но се задава нов – циркът е гарантиран, ограбването на народа също

0

Както и да гледате или анализирате резултатите, всичко е ясно. Има победител, има и загубили – едни повече, други по-малко, но загубили. Сега всички питат какво предстои. Отговарям.

Коалицията победител на изборите, а това както се очакваше е ГЕРБ-СДС, е длъжна да инициира съставянето на правителство. То може да бъде: 1. коалиционно, т.е. с други партии или 2. еднопартийно, т.е. правителство на малцинството на ГЕРБ-СДС. 

За коалиционно правителство се изисква поне няколко партии, които са загубили изборите, да преодолеят своето партийно его и да докажат, че им пука за България. С други думи, да се покажат като национално отговорни партии. Безсмислено е ГЕРБ-СДС да разговарят с БСП и „Възраждане“. По обясними причини. Първата партия е символ на катастрофите, които преживя България през прехода. А втората е по-скоро руска, отколкото българска. 

При това положение отговорността за съставяне на правителство пада върху партиите загубили изборите – ПП, ДПС, ДБ и БВ. Те трябва да докажат, че желаят България да има стабилно редовно правителство и да прекъснат сценария със служебните правителства на президента, т.е. да изберат парламентарното управление пред авторитарното. Кои от тях са склонни да го направят? И четирите партии афишираха предизборно своята проевропейска ориентация. Ако това са били искрени думи, то тогава всички те могат да участват заедно с ГЕРБ-СДС в една широка като политическо ветрило управленска коалиция и да сложат по този начин край на кризата, а и на омразата в българското общество. А това ще даде надежда за добри дни за България.  

За съжаление една от тези партии вече заяви, че не приема такъв вариант. Това е партията на случайниците в политиката от ПП – типично популистка партия. При това положение се очаква отговорът на останалите три партии. Сборът от техните гласове е достатъчен те, заедно с ГЕРБ-СДС, да съставят правителство. Но и пред този вариант стои бариерата на партийния егоизъм. Личните интереси е възможно да надделеят над обществените такива. Затова и той няма голям шанс. 

Тогава остава вариантът партията победител, която се ползва с пълното доверие на най-голямата европейска партия – Европейската народна партия, да състави самостоятелно правителство и да го предложи за гласуване в парламента. Така тя ще изпълни своя дълг пред българските граждани. Ще поеме отговорност. За премиер на такова правителство на малцинството е логично да бъде предложен лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов. Така се прави в критични ситуации в Европа.

И ако депутатите искат страната да има правителство в този труден период те ще подкрепят правителството на ГЕРБ-СДС. След това ще го контролират, коментират, критикуват, но България ще изправи снага. Така народните избраници ще свършат едно добро дело и ще си заслужат заплатите. Ако ли не го сторят, то тогава шанс да състави правителство ще получи втората партия – ПП. Тя със сигурност би пробвала познатата вече схема: ще покани за коалиционно правителство БСП, ДБ и БВ. Но гласовете за такъв вариант няма да са достатъчни за парламентарно мнозинство. Ще е необходим „златен пръст“, дори два. Такива пръсти могат да бъдат ДПС или „Възраждане“. И тогава ще има правителство. Е, няма да е точно проевропейско и проевроатлантическо, но все пак ще е редовно правителство. Кризата обаче ще продължи. Защото няма начин тези, които са довели страната до криза да я извадят от нея. Това не се е случвало досега, няма да се случи и сега. 

Има политолози, които със сигурност ще заговорят за т.нар. програмно-експертно правителство. Това са правителства от типа „куче влачи, диря няма“. На сцената ще наблюдаваме министри кукли, а кукловодите им ще останат зад кулисите. Оттам те ще дърпат конците. Така към известните ни олигарси кукловоди ще се добавят и партийни лидери кукловоди.

Циркът е гарантиран, ограбването на народа също. Анализът показва, че всички далавераджии в периода на прехода много харесват програмно-експертните правителства. Самото понятие е нонсенс. Защото всяко правителство е логично да има програма и експерти, т.е. всяко правителство е програмно-експертно. Но при нормалните партийни правителства лидерите на партиите носят отговорност за дейността им. При „програмно-експертните“ те се изсулват по терлици с торба парици.  

Какъв е изводът: ГЕРБ-СДС победи един хаос, но се задава нов.

Автор: Александър Йорданов

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече