Парадоксът на изминалите избори: Статуквото „помете“ своите палачи

0

Поредните избори минаха, готвим се за следващите, шегуват се вече зевзеците. Всъщност няма нищо смешно, че за последните няколко вота сме изхарчили милиард. Но дори това не е най-страшното, а това, че за година и половина не сме мръднали и с една стъпка напред. Въртим се в омагьосан кръг, коалирането ще е трудно, да не кажем почти невъзможно, щетите стават все по-явни, кризата се задълбочава, очакваме и зимата, която може би не буквално, но преносно ще ни вледени с все по-високите цени на консумативите, храните, горивата.

На този фон е трудно човек да намери нещо особено положително в случващото се, макар поне да е ясно, че към този момент нов спасител не се очертава – хората започнаха лека-полека да осъзнават, че спасението им е малко вероятно да дойде от някакъв месия, който да ги избави от несгодите, и вместо да чакат с надежда Годо, е добре хубаво да помислят преди да си дадат гласа за поредния, който им обещава безоблачно бъдеще, промяна, птиченца и цветенца. Но ако не друго, поне можем да се посмеем със следизборните неволи на някои партии, както и на кандидат-депутати, които не успяха да влязат в парламента.

В 25 МИР в София Бойко Борисов победи Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, който водеше листата на „Продължаваме промяната” в района. Резултатът е 28.35% от гласовете за Борисов, срещу 24.36% за Хазарта. На фона на голямата кошница, с която и този път тръгнаха от ПП, в частност – Хазарта, на фона на всички обвинения и атаки срещу Борисов, на фона на медийния комфорт, който имаше през цялото време рапърът, определено е комичен резултатът. Но и обнадеждаващ – намаляват хората, които си мислят, че колкото и да е популярно и харесвано едно лице в шоубизнеса, е нормално да прескочи в политиката, без да има и най-малка представа от работата, за която е избран.

Да припомним, че Петров предизвика няколко пъти скандали в парламента, след като се явяваше в подозрително състояние на работа, по време на едни дебати пък си направи селфи със среден пръст към парламентарната група на ГЕРБ-СДС, впоследствие нарече групата на „Възраждане” фашисти, после се похвали във Фейсбук, че дарява заплатата си за образованието на изоставени деца – безспорно страхотен жест, който обаче няма връзка с това, за което беше избран и не правеше – нито е входирал законопроекти, нито активно и ползотворно взимаше участие в дебати, освен ако не искаше да се заяде с някой политически опонент.

Той беше и масово лансиран през последните месеци, като първо пусна парчето „Депутатът Христо”, в което осмя политическите си конкуренти Костадин Костадинов, Тошко Йорданов, Бойко Борисов Деси Атанасова и лидерите на ДПС. Напълно съзнателно то се появи именно в разгара на предизборната битка – 15.09, а по време на цялата кампания, образът на рапъра се хилеше на избирателите от редица билборди. Но който се смее последен… знаем нататък.

Острието на БСП Александър Симов също не влиза в парламента, след като не успя да се пребори за депутатското място в Перник. Не толкова позорно за Симов, колкото за самата му партия, която няма да има нито един представител от региона, а с тези темпове на спад, при следващи избори може да гледа парламента само на картинка.

Стигаме до още по-комичния за хората резултат, но трагичен за самата Антоанета Цонева от „Демократична България”. ДБ не получава мандат в 13 МИР Пазарджик, а Цонева, която беше водач на листата на ДБ за Пазарджик и на тази за 26 МИР София-област, не влиза в парламента, тъй като градската ексдесница не успя да получи мандат в нито един от двата избирателни района. Последният пирон в ковчега на дамата е фактът, че Делян Пеевски от ДПС, буквално я отвява в Пазарджик, където Движението взима два мандата.

Цонева, която обяви епична битка на Пеевски и мафията, беше буквално пометена от него. Дамата с ледения поглед и визия получава 2643 гласа, на фона на 14 621 за Пеевски, което е просто трагикомично. И то имайки предвид, че в тази кампания и се наложи да се качи в каруца с цигани, които (както каруцата, така и циганите) предимно е виждала на картинка, после се появи на рожден ден в Исперихово, където гостите се чудеха коя е жената, след която услужливо вървяха фотографите. Всъщност стана ясно едно – много хора тогава се питаха какво пък точно елитарната Цонева си е говорила с едва свързващите двата края хора в района. Явно нищо, което те да са разбрали, е отговорът, съдейки по жалките и резултати.

А ДБ, чиято реторика често е насочена именно срещу Делян Пеевски и ДПС, могат да продължат да говорят за съдебна реформа, отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, електрически автомобили и „Зелена сделка”, докато „мафията” ги издухва.

Също толкова трагична е и съдбата на бившия министър на екологията и вицепремиер Борислав Сандов, който беше поставен на  комфортното второ място в столичния 24 МИР – веднага след лидера на ДБ Христо Иванов. За зла участ обаче, Сандов беше отнесен от избираемата позиция от четвъртия в листата Мартин Димитров и шестата Кремена Кунева, за които са гласували с преференция повече избиратели.

Зеленият талибан, както е наричан Сандов, сътвори доста безумия, докато беше на поста си като министър на околната среда и водите, сред които: заповед за стопиране на израждането на последния участък от автомагистрала „Струма” – между Крупник и Кресна, затварянето на ТЕЦ „Брикел”, с което постави на риск хората от Гълъбово, които можеше да останат без топла вода (впоследствие Върховният административен съд спря предварителното изпълнение на заповедта за затварянето на ТЕЦ-а и централата ще продължи да работи докато съдът се произнесе дали принудителното ѝ затваряне отговаря на закона), неколкократно обясняваше, че „Мариците може да затворят далеч преди 2038”, което пък поражда редица проблеми, касаещи и безработицата в района, сътвори и още много други сандовизми, които заслужено го оставиха извън парламента.

Ред е и на един друг кандидат-депутат от ДБ – Теодор Михайлов, който опита всякакви еквилибристики, за да увеличи популярността си, включително заедно с Елисавета Белобрадова (която обаче отново влиза в парламента), се озова широко усмихнат на селфи, направено дни след тежките наводнения в Карловско, където двамата бяха отшили да помагат в разчистването. Снимката беше качена от Михайлов, а надписът гласеше – „На кални бани сме. Честит празник”. След мигновените негативни реакции във Фейсбук, включително и от страна на техни поддръжници, Белобрадова си махна тага от снимката, малко по-късно Михайлов  редактира публикацията си, а накрая направо я изтри. Но акълът не му стигна за повече, напротив, нарече всички възмутени от селфито им аутисти, поради което настрои редица майки и близки на хора с увреждания срещу себе си. Та въпреки шумотевицата, която предизвика покрай себе си, въпросният ще продължи да твори, за радост на всички, само във Фейсбук.

При ДБ е доста забавно и в 23-ти МИР, където третият Божидар Божанов и седмата Елисавета Белобрадова бият по преференции водача, бившият правосъден министър Надежда Йорданова. Тя обаче е сигурен депутат, макар след фиаското и със съдебната реформа, за самата нея да бе по-добре да се скрие поне за известно време. Но може би е научила един, два урока и се връща, за да се изправи отново в любимите на всички ни, макар и предрешени битки срещу главния прокурор Иван Гешев.

Та на фона на близо 100% изкупени предизборно всички билбордове в София, на фона на агресивната и безспорно иновативна кампания (кога иначе ще видим депутат на ДБ в каруца или на цигански рожден ден), на фона на опитите да ни обяснят колко е весело в калта, коалицията едвам се добра до парламента. Да, едвам, защото ако избирателна активност беше по-висока, ДБ нямаше да успеят да се промушат в НС.

За ИТН ще спазим поговорката: за мъртвите или добро, или нищо.

Автор: Вектория Георгиева

Източник: Tribune.bg

*Заглавието е на Temi.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече