Прокуратурата отговори на Нинова и призова: Не ни използвайте за партийни цели

0

Прокуратурата призова да не я използват за партийни цели. Това стана ясно от думите на Георги Иванов, прокурор в Софийска районна прокуратура, който наблюдаващ прокурор по преписката по жалбата на Кирил Добрев.

Става въпрос за случай от заседание на Националния съвет на БСП, проведено на 28 август. Образувана е прокурорска проверка по жалба на Кирил Добрев, който беше изключен от партията, но през юли Върховният касационен съд го възстанови като член на Националния съвет. Той жали, че не бил допуснат на съответното заседание, но според Корнелия Нинова е бил там и е направил няколко изказвания.

Той обясни, че преписка му е разпределена на принципа на случайно разпределение на дела и преписки в Софийска районна прокуратура след жалба на Кирил Добрев срещу Корнелия Нинова и други членове на БСП. „След като се запознах с твърденията на Кирил Добрев и ВКС, сметнах, че към настоящия момента не са изяснени всички относими факти“, уточни прокурорът.

Иванов обясни още, че в качеството си на наблюдаващ прокурор е изпратил писмо до БСП, адресирано до Нинова, с което е искал копие и запис от стенограмата от заседанието на Националния съвет на БСП. „Призовах в сградата на Софийска районна прокуратура за снемане на писмени сведения Корнелия Нинова и други двама членове на БСП. Такива действия от страна на прокуратурата не са прецедент. Такива са нашите правомощия съгласно Закона за съдебната власт. По този начин се действа във връзка с постъпващите стотици сигнали в прокуратурата на Република България“, добави още Иванов. 

Той отговори и на възмущенията на Корнелия Нинова, като попита: „Ако жалбата беше от страна на Нинова срещу Кирил Добрев, значи ли това, че Кирил Добрев не следваше да бъде призоваван в Софийска районна прокуратура за снемане на писмени сведения? Нима законите в Република България не са еднакви за всички и не трябва да се спазват от всички български граждани, включително от политиците?“.

Прокурорът призова политиците да се въздържат от политическо говорене и да не използват прокуратурата за тяснопартийни цели.

Георги Иванов увери, че прокуратурата и прокурорите спазват Конституцията и законите, подчиняват се на тях, на събраните доказателства и ги прилагат еднакво спрямо всички български граждани.

„Изказването на г-жа Корнелия Нинова е изцяло политическо, недопустимо и цели единствено отклоняване на вниманието на българските граждани от техните актуални проблеми. С подобен тип говорене няма да намалее престъпността, която се увеличава и всички ние страдаме от нея“, добави още наблюдаващият прокурор.

„Българската прокуратура спазва законите в страната, политиците сами ще преценят дали ще ги спазват“, каза наблюдаващият прокурор по повод това дали лидерът на БСП е отиде на разпит. Стана ясно, че призовките за разпит са на 12 октомври. „Нека изчакаме 12 октомври“, каза Иванов.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече