Думи срещу дела: Борисов и Радев – евроатлантици, обслужващи руския интерес

0

Не може без правителство. Война има в Украйна, ясен избор трябва. Тежка зима идва, главно заради тази война. Пак избори ще е самоубийство. Компромиси, отстъпки трябват.

Вие чували ли сте друг път Бойко Борисов и хората му така скромни? Че и с думи, които са верни? Например тези за Украйна и ясния избор. Нещо повече – ако сте чули и слушали внимателно проф. Александър Маринов, т.нар. експертно лице на президента Румен Радев, в сутрешния блок на Българската национална телевизия на 05.10.22 година, не може да не сте забелязали, че той изрично говори как имало партии, които много смекчили тона и такива, които въпреки всички обстоятелства седяли на предварително заявена позиция. Един вид, знаят си своето, пък каквото ще да става. Което принципно е неправилно, само че е редно да се гледа контекстът на всеки частен случай. А за неразбралите пояснявам – „Продължаваме промяната“ твърдо обявиха след изборите, че ще са опозиция, защото са контрапункт на ГЕРБ и са го заявявали многократно.

Само че е много добре да е пределно ясно има ли разлика между думи и действия. Защото именно войната в Украйна е първопричина за повечето кризи, които сега налягат България – най-вече високите цени на енергийни суровини, поскъпване на живота като цяло. Така че нека в следващите редове си припомним и видим доколко някога най-яростно каращите се политически вектори в лицето на Борисов и Радев всъщност поразително съвпадат в действията си.

На първо място – Бойко Борисов. От началото на войната, той постоянно говори с тон на подкрепа за Украйна. Изрично се обяви и за изпращане на оръжия за Украйна. Само че именно по време на неговото управление набързо България изгради „Турски поток“ – газопровод, който много добре послужи в подготовката на Владимир Путин за военната инвазия в Украйна. С него руският газов транзит през Украйна беше ефективно заобиколен и Кремъл получи възможност да изнудва буквално поотделно всеки в ЕС. По този газопровод газ за България няма. Има обаче похарчени милиарди – наши пари, на българските данъкоплатци.

След това – Румен Радев. Той вече неведнъж заемаше позиции с тон в подкрепа на Украйна. Още в самото начало на войната Радев определи действията на Путин за „недопустими“. Но при всичкият патос, който му се налагаше да употребява, Радев не забрави доброто за Путин: Видно е, че Русия ще спечели тази война, но много трудно ще спечели мира. Леко лирично отклонение – ето колко Русия печели към 05.10.22!

Най-важното е обаче действията. Когато Украйна имаше нужда от подкрепа, след като Володимир Зеленски блестящо отговори на Путин и заплахите му за ядрено оръжие със светкавична молба за присъединяване към НАТО, Радев веднага намери оправдание – различна била средата на сигурност. Различна е, да – кой я направи различна? Путин. С терористи преговаря ли се? Не. Ние обаче можело да сме пионери, поне така разбрах от думите на проф. Маринов пред БНТ. Така си е – в тъпотиите сме все пионери.

При тези изключително ярки примери какви са думите и какви – действията, когато говорим за криза номер едно, оказваща най-голямо непосредствено влияние върху живота и в България, аз лично не виждам как въобще може който и да е да си помисли, че тези хора могат да намерят добър за България път в каквото и да е. Щом по най-важната тема разликата между думи и действия е толкова фрапираща, какво ще е по другите теми? След като станаха ясни резултатите от изборите на 2 октомври, в лоното на съвременната мъдрост Фейсбоклук се появиха разни разсъждения как ПП, а защо не и Демократична България, трябва сега да се коалират с ГЕРБ, та да ги разрушат отвътре. В задкулисната игра обаче майсторът не се казва ПП. Не се казва и ДБ. Да влизаш на полето на противника трябва да си много добре подготвен – дори „втората армия в света” добре го учи и научава в Украйна. Така че евроатлантическо-коалиционните приказки са за наивници.

Бойко Борисов и ГЕРБ могат да направят правителство – с естествените си съюзници по действия от 47-мия парламент ДПС и Възраждане. Стефан Янев също едва ли ще е труден за убеждаване – дори програмата си още не е написал, като нищо ще я напише според коалицията. Така че, хайде – напред към тази коалиция. Всеки там декларира, че е готов на какво ли не за доброто на България.

На думи! Нека ги видим на действия. И може би тогава ще ни дойде акълът в главите. Защото сега вярваме в таласъми.

п.п. И Путин дълги години за какво ли не говореше „само да няма война“ …

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Acualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече