Абдикира ли служебната власт от битката за „Капитан Андреево“?

0

Абдикирало ли е служебното правителство на Гълъб Донев от битката на държавата да си върне контрола на ГКПП „Капитан Андреево“ и основателни ли са твърденията, че бездействието на сегашната власт работи в полза на нашумялата в серия от скандали фирма „Евролаб 2011“?

С встъпването си в длъжност през август, служебният министър на земеделието Явор Гечев обеща да продължи усилията на кабинета „Петков“„От първия ден половината правителство работи по казуса с ГКПП „Капитан Андреево“…Показахме, че има държава. Съдебните спорове могат да продължат няколко години, но ние имаме готовност да гарантираме нормалната работа на пункта“, каза Гечев на 9 август.

Той декларира също, че директорът на Агенцията по храните Христо Даскалов, който заедно с бившия зам.-министър на земеделието Иван Христанов освети скандала с частната фирма на границата и върна държавния контрол там, има пълната подкрепа на новата власт.

Малко след това Даскалов си взе отпуск, тъй като стана кандидат-депутат на „Продължаваме промяната“. На 4 октомври, два дни след изборите, той се връща на работа, поради изтичане на разписания му от министъра отпуск, но веднага след това е уволнен. Мотивът е, че Даскалов е нарушил Изборния кодекс, защото не е изчакал ЦИК да обяви окончателно мандатите в новия парламент и е избързал с връщането си в агенцията.

Освен това от земеделското министерство казаха, че още в първия работен ден Даскалов започнал да назначава и уволнява служители, дори успял да се командирова в Италия.

Даскалов обаче има друга версия за уволнението си. Той твърди, че е махнат, защото е осеуетил подготовката за връщане на „Евролаб 2011“ отново на границата. Пред Mediapool той разкри в този материал нови, конкретни примери за абдикацията на служебното правителство от съдебната битка за „Капитан Андреево“. Потърсено за коментар от Mediapool, Министерство на земеделието ги и отрече и на свой ред контраатакува Христо Даскалов.

Какви са примерите за бездействие на служебната власт за „Капитан Андреево“?

Служебното правителство не е посмяло да продължи съдебната битка за обявяваве на нищожен на договора на частната фирма „Евролаб 2011“ като оператор на „Капитан Андреево“, коментира пред Mediapool Даскалов. Той уточни, че е подписал искова молба с такава претенция във вторник, 4 октомври, а в сряда вече е уволнен със заповед на служебния премиер по препоръка на агроминистъра Явор Гечев.

„Моят заместник Христо Вълчанов, в мое отсъствие (отпускът по време на предизборната кампания – б.р.) не е подал исковата молба, чрез която да се атакува договора на Българската агенция с безопасност на храните с „Евролаб 2011″ по Търговския закон. Тази искова молба бе подготвена и целта бе този договор да бъде обявен за нищожен, заради многото нарушения в него“, каза Даскалов пред Mediapool.

В сряда със заповед на премиера Гълъб Донев Христо Вълчанов бе назначен за изпълнителен директор на БАБХ на мястото на уволнения Даскалов.

Вълчанов заемаше същия пост в предишното служебно правителство на Румен Радев.

Минути след като бе отстранен като шеф на БАБХ, Христо Даскалов разказа във фейсбук следното за дейността на Вълчанов в предходния му мандат начело на агенцията:

„Това е човекът (Христо Вълчанов – б.а.), който в края на 2021 година започна процедурата за нов 10-годишен договор с частна фирма на границата. Знаете всички факти по случая Капитан Андреево. Знаете за заплахите, за опитите за подкупи, за черната кампания срещу всички нас, които „посегнахме“ на любимата фирма на Борисовата власт. Знаете за партийните функционери на ГЕРБ, свързани с фирмата на границата“.

Даскалов добава пред Mediapool, че именно на 4 октомври е подписал тази искова молба. Той обаче уточни, че не знае дали е подадена реално, защото е трябвало да се приложат още документи към нея, а на 5 октомври бе уволнен.

От 20 години монополът върху печелившия бизнес около фитосанитарния контрол на „Капитан Андреево“ е поверен на частни фирми. Първо това се случи с 10-годишен договор за наем на частната фирма „Интерпред Еврологистик“, представлявана от Размиг Керопе Чакърян, известен като „Ами“. Договорът изтече в края на миналата година. Именно на Нова година фирма бе заменена от споменатата – „Евролаб 2011“. Неин собственик, според Търговския регистър, е Васил Димитров, но проверка на сайта BIRD откри връзки с издирвания от Интерпол в миналото за участие в организирана престъпност Христофорос Аманатидис-Таки. Именно процедурата по случването на последния договор Христо Даскалов твърди, че е задействана от сменилия го Христо Вълчанов.  

Самият скандал с „Капитан Андреево“ набра скорост след като в началото на лятото излезе запис за потенциално предлаган подкуп на шефа на БАБХ Христо Даскалов, както и заплахи към депутати от „Продължаваме промяната“. В интервю за Mediapool зам.-министърът на земеделието Иван Христанов изрази мнение, че именно огромните засегнати частни интереси от бизнеса на границата са действителната причина да падне правителството на Кирил Петков.

Иван Христанов бе сред първите, който допусна, че скандалът с „Капитан Андреево“ е причината за свалянето на правителството на Кирил Петков. Сн. БГНЕС

Бездействие и за изземане на помещенията от частната фирма
 
Христо Даскалов твърди още пред Mediapool, че заместващият го по време на предизборната кампания Христо Вълчанов е забавил документи, с които държавата се е готвела да си поиска обратно помещенията, които „Евролаб 2011“ взе под наем на „Капитан Андреево“ именно благодарение на споменатия договор от Нова година. В тези помещения е и лабораторията на частната фирма.

„Трябваше да бъде подадено исково писмо до областния управител на Хасково фирмата да напусне заетите помещения на граничния пункт. Причината е, че дружеството е нарушило Закона за държавната собственост, който не позволява да се променя предназначението на наетите помещения. А те са правили ремонти и престроявания във връзка с разположената там лаборатория“, уточни още пред Mediapool Даскалов.

Той посочи, че проверка, инициирана от него и проведена на 2 август, е установила тези нарушения. Резултатите от тази проверка са били потвърдени и от последващи проверки на Агенция „Митници“ и други институции. 

„Агенцията по храните, на база на протокола от тези проверки, е трябвало да се обърне към областния управител, който да изведе фирмата от държавните помещения на границата. Вместо това моят заместник Христо Вълчанов е водил разговор с областния управител на Хасково за намиране на други помещения, в които да се помещава бъдещата държавна лаборатория. На Агенцията по храните не ѝ трябват нови помещения в Хасково, тя си ги има на самия граничен пункт“, заяви още Даскалов. 

Христо Даскалов твърди, че служебното правителство бездейства за връщането на държавата дадените от БАБХ помещения на „Капитан Андреево“ на частна фирма.

Реално, Христо Вълчанов е трябвало да предприеме поредна, но де юре различна стъпка по изземане на помещенията от частната фирма. Още на 19 юли Административният съд София-град временно запази помещенията на „Евролаб 2011“ на ГКПП „Капитан Андреево“.  Това се случи след като съдът oтмeни пpeдвapитeлнo изпълнeниe нa зaпoвeдтa нa Христо Даскалов, с ĸoятo се изискваше фирмата дa нaпycнe нeзaбaвнo нaeтитe пoмeщeния нa гpaничния пyнĸт. По-късно, на 8 август, Mediapool от свои източници, научи за решение на ВАС, според което „Евролаб 2011“ може да остане в помещенията на „Капитан Андреево“, а договорът ѝ с Агенцията по храните не може да се смята за недействащ.

Явно, екипът на Христо Даскалов е намерил нови аргументи, с които да атакува решенията на съда и процедурата е трябвало да стартира с нова искова молба.

Министерство на земеделието: БАБХ съдейства по съдебните процедури

Mediapool поиска коментар от Агенцията по храните по повод изнесените от Христо Даскалов данни. От Министерство на земеделието посочиха, че агенцията съдейства по съдебните процедури и че обвиненията в бездействие не отговарят на истината.

От ведомството твърдят, че самият Даскалов е подал още през юли искова молба за нищожност на договора с „Евролаб 2011“ и именно затова такава молба не бивало да се подава от Христо Вълчанов.

От агроминистерството още твърдят, че самият Даскалов е поискал областният управител на Хасково да изземе помещенията от частната фирма, затова не се налагало същото да прави и Христо Вълчанов. Областният управител обаче поискал допълнителни разяснения по казуса, но понеже това касае трета страна (областната управа -б.а.) от министерстното не искат да влизат в подробности. В редица телевизионни интервюта в четвъртък Христо Вълчанов се зарече, че фирмата „Евролаб 2011“ няма да се върне на „Капитан Андреево“.

В отговорите си до Mediapool земеделското министерство лансира и твърдения, че връщайки се на 4 октомври, за един работен ден (преди да бъде уволнен) Христо Даскалов е повишил чиновници, които са заемали средно експертно ниво и ги направил началници на отдели.

Повишените били 5-ма служители, всеки от които е започнал работа в агенцията след като Даскалов е станал неин директор.

Христо Даскалов отрече пред Mediapool тази информация, но разкри друга – че на 3 октомври, т.е. ден след изборите Христо Вълчанов е повишил 10 служители. Даскалов е установил този факт на 4 октомври. „За тези 10 повишения не стои моя подпис“, каза той.

В детайли, Даскалов уточни, че на 4 октомври е подписал две заповеди, свързани със служители. Едната е на служител, който е поискал да бъде преместен от централата на Агенцията по храните в областната дирекция на София град. „Служителят е запазил позицията си на главен експерт и не е повишаван“, каза Даскалов. Друг служител сам поискал промяна на договора – от служебни на трудови правоотношения, но и той е запазил позицията си в йерархията.

Като се остави настрана фактът, че твърденията на Министерство на земеделието за повишени служители са отречени от Христо Даскалов, прави впечатление, че ведомството вече лансира различна позиция от казаното в сряда от зам.-министъра на земеделието Крум Неделков, с което той оправда уволнението на Дасколов. Тогава Неделков за по-малко от 2 минути прочете от листче, че Даскалов на 4 октомври е уволнявал служители и назначавал нови, без да посочи имената и длъжностите им. Сега вече се говори за вътрешни размествания в структурата на агенцията, но реално без уволнения.

За по-малко от 2 минути Христо Неделков прочете от листче мотивите за уволнението на Даскалов. Аграрният министър Явор Гечев не се появи на брифинга. Сн. МС

От министерство на земеделието обаче бързат да уточнят, че решенията на Христо Даскалов от 4 октомври са незаконни, защото той според тях на този ден незаконно е бил на работа и е погазил Изборния кодекс.

С други думи, каквото и да е направил Даскалов в единствения си работен ден на 4 октомври, за служебната власт то е незаконно и всичко ще остане по старому, най-вече за преназначенията в самата агенция.

Разбира се, подобни решения може да се обжалват пред съда.

Към момента не е сигурно дали служебната власт действа или бездейства по въпроса с граничния пункт. Приказките са едно, свършената работа – друго. Но истината рано или късно ще излезе наяве, защото няма как да се скрие кой прави пробите на пункта и най – вече прибира парите от тях. 

Автор: Драгомир Николов

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече