Ходорковски: Военна хунта може да замести Путин (ВИДЕО)

0

В Русия може да дойде военна хунта, но е малко вероятно тя да се задържи на власт. Това коментира руският опозиционен политик Михаил Ходорковски в интервю за Юлия Латинина, съобщи News.bg. 

Според Ходорковски чеченският лидер Рамзан Кадиров и Евгений Пригожин, създател на частното военно формирование „Вагнер“, създават опасен за властта на Путин съюз и първа негова жертва ще бъде военният министър Шойгу.

Според Ходорковски Путин не познава реалната ситуация на фронта – генералите не смеят да поднасят на диктатора данни, които няма да му се понравят и могат да го разгневят. „В момента президентът все още има призрачни надежди за победа.  Той може да реши да използва ядрено оръжие срещу Украйна, когато разбере, че окончателно е загубил войната и че всички политически жертви са напразни, смята опозиционният политик. 

Информацията за разногласията в Кремъл, оповестена от западните медии, бързо се разпространява в Русия, посочва в свой анализ Институтът за изследване на войната (ISW). 

Анализаторите отбелязват, че слуховете за конфронтация в най-близкото обкръжение на диктатора „подкопават впечатлението за власт и контрол“, което Путин старателно градеше повече от две десетилетия.  „След острите критики на чеченския ръководител Рамзан Кадиров и шефа на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин към руското военно командване някои руски блогъри започнаха да предполагат, че в Кремъл има две фракции“, посочва ISW.

Експертите твърдят, че Кадиров и Пригожин са част от фракция, която се стреми да продължи войната и да постигне идеологическите си цели независимо от цената.

В същото време фракцията, която им се противопоставя, се състои от служители, които искат да преговарят със Запада, за да запазят активите и резиденциите си, но се страхуват от пряка конфронтация с Путин.

Институтът за изследване на войната обяснява, че представянето на фундаментални разногласия в близкото обкръжение на Путин и оспорването на неговите решения, дори и да е тихо, може да представи диктатора като слаб.

„Истинността или погрешността на тази презентация не е толкова важна, колкото нейното представяне пред аудиторията, на която Путин разчита най-много за по-нататъшна подкрепа на своята война“, допълват анализаторите.

На 7 октомври в. „Вашингтон пост“ публикува материал, в който член на най-близкото обкръжение на Путин директно критикува „значителните военни недостатъци“ на руския президент по време на войната в Украйна.

В същото време други западни и свързани с Кремъл служители отбелязватзасилване на критиките срещу лошото управление на бойните операции и мобилизацията от страна на Путин.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече