„Политико“: Европейският американски президент – парадоксът Урсула фон дер Лайен

0

Едноличният подход на шефа на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен я направи приятна на Вашингтон, но я отчужди от колегите ѝ в Брюксел, пише в анализ „Политико“. Медията пространно проследява визитата на германката в САЩ, срещите ѝ отвъд Океана и речта ѝ пред студенти „Моментът на Европа“, която обаче наричат „Ода за отношенията САЩ-Европа“.

„Вярна е поговорката, че когато се изправиш пред криза, виждаш кои са истинските ти приятели“, казва в словото си тя.

Според различни източници от Брюксел и Вашингтон, фон дер Лайен се е превърнала в човека, на когото американските официални лица звънят, когато искат да разговарят с „Европа“ – особено ако става въпрос за войната в Украйна.

Говори се още, пише „Политико“, че расте недоволното говорене у дома в Брюксел – от служители в Комисията и от представители на европейските страни, относно нейния едноличен подход на вземане на решения. Склонността на фон дер Лайен към потайност и зависимостта ѝ от малка група съветници, оплакват се нейните критици, влиза в противоречие с европейската култура решенията да се взимат с консенсус.

„Тя не вярва на никого, тя живее в кула“, заявява член на кабинета на еврокомисар пожелал анонимност. „Тя не гради съюзи. Понякога това може да доведе до грешки, защото тя не изслушва хората“.

Силите на фон дер Лайен – нейната дискретност и склонността ѝ бързо да взима решения, може да са я направили приятна на колегите ѝ отвъд Атлантика. Но тези същите тези черти я отдалечиха от някои от колегите ѝ в Брюксел и други европейски столици.

Решението ѝ да се настани на 13-ия етаж в централата на ЕК Берлемон, където бивша баня беше трансформирана на спалня, когато тя встъпи в длъжност, доведе до критики, че управлява с „бункерен манталитет“.

По едноличния си стил фон дер Лайен се различава фундаментално от предшественика си Жан-Клод Юнкер, който редовно се допитваше до колегите си преди да вземе решение. В много отношения, тя демонстрира американски президентски стил на управление.

Източник: Tribune.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече