Различен прочит: Радев и Русия – защо не е време за неутралитет?

0

От известно време Румен Радев не реагира уверено и балансирано, а е под някакъв вътрешен стрес. Прегоря политически, тъкмо когато беше нужно да прояви армейски дух и спокойствие.

Миналата седмица „изтече“ /от руските специални служби/ информация, която няма начин да не е сведена до знанието на държавния ни глава, че Путин се готви да направи бойно „учение“ с използване на ядрено оръжие в Черно или Бяло море. Още тогава стана ясно, че е пропагандна операция с цел именно да сплашва политици със слаби нерви. Кремъл започна да се притеснява, че плаши, плаши с ядрено оръжие, но украинците нещо не се притесняват. Да, готвят се за такъв сценарий, но стратезите им са уверени, че това по никакъв начин няма да промени хода на войната. Още през 60-те години американските военни обсъждаха възможно използване на ядрено оръжие във Виетнам и стигнаха до заключението, че практическата му полза е много спорна и се отказаха. Това му е особеността на ЯО – ефективно е като заплаха, но веднъж приложиш ли го, преизподнята ще се стовари върху теб.

За това руските медии и подопечните им в Европа усилиха до макс пропагандно-психологическия стрес върху гражданите от страните около Черно море /там където се предполага, че ще демонстрира ядреното оръжие/.

Започнаха да правят аналогии с допустимостта му за военно цели, така както САЩ били бомбардирали Хирошима и Нагасаки. Какво толкова?

Започнаха и да спрягат цели – под вода в Черно море/ядрено торпедо/, остров Змийни /въздушен удар/, регион до Одеса /идеята да бъде удар, дълбоко в територията на Украйна/ и други, с акцент върху това, че Румъния, България и Турция ще бъдат пряко засегнати. Вероятно тези сводки на военното и цивилно разузнаване са уплашили Радев и той побърза да се покрие тотално и да вдигне белия флаг.

Нека бъде ясно – шансът Русия да използва ядрено оръжие не е голям, именно защото след това в играта се включва НАТО, ако не целият съюз, то САЩ и Великобритания със сигурност.

Това му е проблемът на Радев и „аналитиците“ около него – защото ще трябва да търси помощ и да се солидаризира с НАТО срещу Русия! И тук психологическия стрес взема превес у него, защото това е немислима дилема.

Второ, единствената логически издържана линия на поведение, както показаха преговорите с природния газ с Газпром, не е снишаването и търсенето на милост от Кремъл /както той се опита да направи с неподписването на Декларация за ускорено приемане на Украйна като член на НАТО/, а в тоталното „прилепване“ до НАТО и разчитане на член 5. Не зная какво го съветват специалните служби, разузнаванията и аналитици около него, но Кремъл в момента, образно казано, води война на живот и смърт и не взема геополитически заложници. Не обръща внимание на подобни индивидуални падания за дузпа, като Радевите. Играта е много над България и няма начин Путин да се самоограничи в избора на реакция спрямо Украйна и НАТО и да направи нещо специално за България. Дори ако утре Радев обяви, че излизаме от НАТО, или сме готови доброволно да бъдем анексирани, нищо няма да се промени. Ако Путин реши да използва ядрено оръжие, ще го използва, без никакво значение дали ще засегне „молещата за милост“ България и тя ще го отнесе, както и другите страни в региона. Няма как да се ограничи радиоактивното заразяване и всички други щети, така че да изключат България.

Но да се върна на основното – днес никой не може да предскаже докъде ще стигне Путин, това е човек, излязъл извън контрол, борещ се за живота си, но без никакъв вариант за изход от задънената улица, в която сам се постави. В битките в Москва между силовици и армия той няма полезен ход – защото без спецслужбите е никой, а те именно го подведоха, че ще превземе Киев и Украйна за три дни. Армията пък не иска и не може да воюва в чужда страна с неясна мисия и да умират в името на грешките на спецслужбите.

В тази суматоха – единственият шанс за сигурността на България е още по-плътно да се придържа към линията на страните от Източна Европа, към НАТО и ЕС и да направи всичко възможно предният фронт на европейската отбрана, който сега преминава в Украйна, да се укрепи и украинската армия да победи. Да помагаме с всички сили, със всички средства.

Да, не е време за неутралитета на страхливци, които уж в името на спасението на България чрез снишаване, ще ни докарат до най-лошата комбинация – тотално компрометирана сигурност и още по-компрометирана репутация.

Автор: Илиян Василев

Източник: Debati.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече