Съветник на Радев алармира: Има опити България да бъде въвлечена във войната

0

Румен Радев се придържа към конституционните си правомощия, няма да събира партиите и да играе политическо лего. Той ще опосредства разговорите между партиите и ще подпомага процеса на съставяне на правителство. Това коментира в студиото на Нова ТВ стратегът на президента проф. Александър Маринов. 

Моето мнение, че президентът не е поставял въпроса за промяна на формата на управление на държавата. Този който го твърди – лъже. Партиите са тези, които трябва да възстановят авторитета и доверието в парламентарната форма на управление. Мисля обаче, че за всеки разумен разговор е време. Защо да трябва да се търсят други възможности за преодоляване на политическата криза, попита председателят на Стратегическия съвет към Президентството.

Маринов коментира и „българската следа“ във взривилия се на Кримски мост камион.

Правителството и отговорните структури реагираха по максимално бързия начин по тази тема. Изясни се, че България като държава няма никакво отношение към товара на камиона, който се взриви на Кримския мост. (…) Нормално е в  такива глобални конфликти всяка страна да налага своята интерпретация, затова не трябва да ни изненадва изявлението на руската страна, посочи Маринов и подчерта, че не е работа на президента да реагира с конкретна позиция. Това е работа на правителството и то е направило всички необходимо. 

Този случай за нас е приключил. Позицията на България е достатъчно премерена и гъвкава, бе категоричен стратегът на Радев.

Според него е очевидно, че има опити България да бъде въвлечена във войната. Затова правителството трябва да бъде внимателно – да спазва съюзническите ни ангажименти, решенията на предишното НС и да се действа предпазливо – да остави дипломацията да работи. 


Запитан дали Митрофанова има място по време на откриването на 48-мото НС, Маринов отвори витиевато, посочвайки, че това ще решат парламентарните сили. 

Въпрос на преценка е, но трябва да се следва дипломатическия протокол, лаконично обясни той, което може да бъде разчетено и като съгласие руският дипломат да участва в откриването на 48-ия парламент. 

Александър Маринов изрази и своето мнение относно съставянето на работещо правителство, предвид сложните отношения между парламентарно представените политически формации. В тази ситуация анализатори и политици смятат, че най-реалистично това може да се случи с третия мандат.

Не бива да отписваме категорично първия и втория мандат на преговорите. Когато първите два мандата официално бъдат приключени неуспешно, тогава ще разсъждаваме за третия мандат. Що се отнася до това дали е резонно той да отиде в ръцете на най-малката парламентарно представена партия „Български възхода“, това е една от  една от възможностите. От момента, когато Стефан Янев тръгна по своя собствен път, той е политически лидер, който има същите правомощия, макар и на най-малката политическа сила. Тя единствена не поставя никакви червени линии, тя казва, че всичко е възможно. Но за да се състави правителството с трети мандат откритостта на лидера не е достатъчна. (…)  Тук обаче има едно неволно или умишлено недоразумение. От момента, когато се избере едно правителство, то носи определена политическа отговорност. Така че от този момент партии, които са го подкрепили, ще трябва да му дадат и гаранции. Ако аз бях премиер на такова правителство, ще поискам гаранция за постигането на конкретни цели, коментира стратегът на Румен Радев.

Александър Маринов обаче изрази съмнение дали наистина има политическа воля за съставяне на работещо правителство или не става дума по-скоро за преструвки. 

Автор: Александър Маринов

Източник: Faktor.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече