Депутати и дипломация: Кой и защо не иска руския посланик в парламента (ОБЗОР)

0

Три партии обявиха гласно, че не искат руския посланик Елеонора Митрофанова да бъде поканена за откриването на 48-ото Народно събрание. Според други депутати обаче, дипломацията не е работа на политиците. По искане на “Демократична България” казусът отново ще бъде обсъден в четвъртък, разказват от Нова телевизия.

“Няма да влезем в събранието, ако госпожа Митрофанова дойде! Точка! Надявам се да направи този жест – да не проваля първото заседание на парламента”, категорично заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Посланик Митрофанова не трябва да бъде канена. Тя трябва да бъде поканена във МВнР да обясни защо руските служби и пропаганда намесиха името на България в ситуацията с Кримския мост”, смята Андрей Гюров от ПП.
А Надежда Йорданова от ДБ заяви, че партията е поискала да бъде проведена нова среща, на която да бъде решен казуса, защото “в рамките на 24 часа ГЕРБ казват няколко различни неща”.

Според “Възраждане” действията на партиите срещу Митрофанова целят разрушаване на отношенията България – Русия. А от БСП запазиха баланс.

“Това е нещо което е абсолютно недопустимо. Или се канят всички дипломатични представители, или не се кани никой от тях. Такъв е дипломатическия протокол”, поясни позицията си Костадин Костадинов.

Атанас Зафиров заяви, че от БСП искат да се спази протокола. “Това е протоколен, а не политически въпрос, въпреки опитите да го превърнат в политически”, каза Зафиров.
От пресцентъра на Народното събрание заявиха за NOVA, че по процедура, покани към дипломатическия корпус се изпращат след обнародване Указа на президента в Държавен вестник, което се очаква да стане в петък и към момента няма изпратени покани.

В интервю пред БНР Вежди Рашидов от ГЕРБ, който като доайен ще откри 48-я парламент, също направи коментар.

“Това е обявяване на война. Кой ще носи отговорност, ако утре хвърлят една бомба?”, смята Рашидов. А лидерът на партията Бойко Борисов се разграничи от това мнение.

Дали дипломатите трябва да бъдат третирани еднакво предвид геополитическата обстановка, очерта спор.
“В случая имаме един дипломат, който многократно е показвал неуважение към България и българския народ и в същото време се е опитвал да се намесва във вътрешните отношения”, посочи Гюров.

“И ние не харесваме някои други посланици и политиката на тяхната държава, но в никакъв случай не бихме проявили неуважение към тях”, заяви Костадинов.

От ДПС не коментираха темата, а в позиция до NOVA от “Български възход” изместиха форкуса върху това, че най-важното за страната е конституира работещ парламент, в който партиите да поставят своята позиция по важните въпроси.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече