Катастрофиралата държава – пияни, дрогирани, проституиращи, суициди и управници над „тези неща“

0

Необходими са реформи в МВР и прокуратурата, в цялата система на правозащитни и правоохранителни органи. Подобно заключение обаче не е политически коректно, защото изисква съвместни усилия, а не противопоставяне
 
Вече втора година България криволичи по европейския път, блъскайки се ту в лявата, ту в дясната мантинела, без да брои щетите и да отбива за ремонт.

Шофьорите на държавната лимузина карат неадекватно, сякаш са дрогирани и обсебени от манията, че единствено те могат да управляват. Двигателят пуши, партийните бутала работят всяко само за себе си, без синхрон – всяко се стреми да засмуче повече от държавното масло и да диктува такта на останалите. Маслото пък, чиито данъци и субсидии хранят двигателя, е пресечено – то е тотално разединено и обезверено.

Не работят добре и спирачките – да вземем лъсналия през юни 2020 г. полицейски чадър над наркоразпространители и трафиканти (за това на съд бяха предадени не кои да е, а шефовете на трафика и на разпространението в ГДБОП!). Ако работеха, днес нямаше да ни се гади от полицейски чадъри над дрогирани, пияни и нагли убийци на пътя. Да не говорим за напушени полицаи зад волана, които не липсват (най-пресният пример е от 10 октомври, когато служител от 8-о РПУ в София удари с колата си няколко автомобила в София). Агрегатите на държавната лимузина изобщо не работят в синхрон, а компютърът й е изключен – за да не мига таблото – „грешка, грешка, грешка…“ Така изглежда държавата ни, без да се броят влиянието на близката война, инфлацията и енергийна криза – пред катастрофа.

А днешното ескалиране на кървавите катастрофи по пътищата заради дрога, алкохол или незачитане на закона са първият ясен признак за предстояща катастрофа на държавата. Защото зад тях стои корупция, неуважение към реда и дългогодишно безхаберие и некадърност на управници.

Дрога и алкохол у нас колкото искаш. От години се доставят и по домовете. За много млади европейци България стана желана и евтина дестинация за алкохол, наркотици и проституция. След закриването на специализираното правосъдие и разпускането на спецзвената по наркотиците в МВР българската „културна дестинация“, както обичайно ние я наричаме“ стана още по атрактивна.

Шофьорите обаче пият, шмъркат и карат защото е безнаказано. Едни никой не ги закача, защото си плащат, други, ако случайно ги хванат, минават „между капките“ отказвайки полеви и медицински тестове или с добри адвокати. Трети карат с 20-30 акта или фиша и чакат да изтече давността им, за да не плащат.

Замаяни от изборни битки и домогване до власт, политиците очевидно не намираха време да се занимават с някакви си катастрофи. Вижте колко кризи, проблеми и спешни за приемане закони ни се натрупаха, биха отговорили те. Или по-скоро, биха замълчали.

Защо ли? Изминаха 2 години, откакто главният прокурор Гешев предложи изменения в Закона за движение по пътищата, които да спрат надигащата се вълна от смъртни случаи по шосетата. Сред тях бяха въвеждане на задължителен тест за алкохол и наркотици на шофьорите, по-високи наказания за виновните и неотменност на изпълнението им, отнемане на автомобилите на пияни и дрогирани, предизвикали смърт и материални щети. Тогава обаче не беше политически коректно да се обръща внимание на Гешев. Бе грешно да бъде чут, дори изслушан. Същото се случи след кървавата катастрофа на столичното Околовръстно шосе, когато той отново поиска спешни промени в закона.

В стил „стига си се обаждал“, не друг, а служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, отправи залп от нападки срещу прокуратурата. Била саботирала работата на МВР, отказала да задържи двамата полицаи, ескортирали дрогирания шофьор при катастрофата на Околовръстното, не разследвала и не задържала кмета на Симитли, бил агитирал в деня на изборите в полза на сина си. Защо Ви трябваше, господин министър, да заставате пред амбразурата и да хвърляте обвинения, за които и Вие носите отговорност? Защо Ви трябваше да се връщате към обичайното си амплоа и да адвокатствате на МВР, което само е затрупано с нерешими проблеми? Прокуратурата не била задържала полицаите на Околовръстното – ама нали това е работа на МВР? Като адвокат би трябвало да го знаете. Слава Богу, повече от 25 години прокуратурата няма право да задържа – може да удължава 24-часовото задържане на МВР до 72 часа. И то в случай, че й бъдат представени доказателства за извършено престъпление и е повдигнала обвинение. А какви бяха доказателствата – адвокатски твърдения за даден на служителите подкуп от 200 лв.

Ами в Симитли – там случаят е достатъчно скандален, но и странен. Нали и там МВР отговаряше за реда на изборите и събираше доказателства за нередности – не само на сигнали. Ако сте събрали доказателства, дали ли сте ги на прокуратурата, за да образува дело?

Ще подминем думите на министъра, че Гешев инспирирал среднощния протест в София след поредния инцидент на пътя и смъртта на таксиметров шофьор. Не точно го инспирирал, но така излязло. Заради подобни „истини“, г-н Демерджиев, огромен брой хора свалиха доверието си от „Промяната“, защото са обикновени лъжи! Вместо да адвокатства и да скача на прокуратурата, мъжко и достойно бе министърът да каже: факт е, и в МВР има проблеми. Има пропуски в законовата регламентация на работата, има корумпирани и разпъващи чадъри над извършители на престъпления, срещат се пияни и дрогирани полицаи. От години е известно, че това е така, защото българските полицаи са зле подбирани, не са добре подготвени, не са достойно платени. Необходима е реформа в МВР. Необходима е реформа и в прокуратурата. И в ДАНС. И в цялата система на правозащитни и правоохранителни органи. Подобно заключение обаче не е политически коректно. Защото изисква съвместни усилия, а не противопоставяне между институциите. Изисква промени във всяко звено на системата, при това в синхрон, без политически помисли и необмислени решения. Без това следва неизбежна катастрофа. 

Автор: Екип „ТРУД“

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече