Различен прочит: Кажи ми кой те е довел в Парламента и ще ти кажа кой си

0

След седмица ще бъде открито 48-ото Народно събрание, събитие, което не предизвика прекалено вълнение, предвид голямата вероятност то да е кратко, не много ефективно и бързо забравено (срокът на политическа годност се скъси до неподозирани размери).

48-ото събрание ще бъде открито от Вежди Рашидов, като най-възрастен народен представител. Ако актът на откриване въобще е предизвиквал някакъв интерес в последно време, то бе когато начало на парламентът даде Мика Зайкова и каза нелоши неща. Може би си спомняте: моментът, когато в парламента се почувства известно освежаване, когато се появиха нови участници и се усещаше, че ГЕРБ, най-сетне, са притиснати в ъгъла. Но ето, че с Рашидов начело, освежаването се махмурлизира, ако можем така да се изразим, що да не можем.

Когато Борисов беше арестуван и се стигна до онази вече комична, от дистанцията на времето, нощ, пред къщата му в Банкя се събраха различни негови защитници. Появи се и Рашидов. И една репортерка му зададе възлов и много смешен въпрос:

„Господин Рашидов, вас кой ви доведе тук?“

Той се обиди и изреди различни постове, които е заемал през годините и обяви, че няма нищо невероятно в това да се окаже пред къщата на Борисов: кой друг, ако не той. Репортерката обаче имаше друго предвид. Мисля, че всички освен Рашидов разбраха, подсмихвайки се, какво.

Въпросът обаче е много хубав и звучи пак толкова убедително, когато се разшири максимално. Всъщност десетки са политиците, които могат да бъдат питани, с искрено любопитство и учудване:

„Вас кой ви доведе тук?“

Защото е видимо, че участието в политическия живот твърде рядко е предизвикано от вероятността да бъдеш отведен в него заради идея или кауза, конкретна ключова политика или план. Друго е: някой те е довел. Този някой е бил доведен от друг. Другият доведен от трети. Всички доведени си дават съвместна гаранция за това, че щом си доведен, значи си влязъл в задруга, която има задружна и проста цел – да остане максимално дълго на власт. Спомняте ли си времената, в които Борисов за пръв път привлече Рашидов? И аз не си ги спомням, беше много отдавна. Но ето, че сега ще открие новия парламент. Всичко точно. И не всичко тече, и не всичко се променя.

Дългият застой на едни и същи фигури подкрепя представата за Големия клуб на доведените. Този клуб рядко има нещо общо с политики – просто политиката е най-удобният метод за организирането му. Можем и да си представим парламента така: едни са довели едни, други са довели други. Или пък така:

Кажи ми кой те е довел и ще ти кажа кой си.

Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече