Бойко Ноев: България да спре да превива гръбнак пред Путин!

0

Българските институции реагираха адекватно на външнополитическите събития през изминалата седмица. Това заяви пред БНР Бойко Ноев, който е бивш министър на отбраната и посланик на България в НАТО.

„Политиците на деня трябва да разберат, че е крайно време да престане поведението на България на превит гръбнак и подчиненост по отношение на Кремъл и Путин. Този синдром беше на път да се изживее. Надявам се замесването на България в случилото се с Кримския мост да послужи като повод на политиците, взимащи решения в момента, категорично да отговорят със съответните политически действия, а не със снишаване и прикриване“.

Бойко Ноев смята ,че ще бъде трудно да се състави правителство.

„България в момента се раздира от две основни противоречия. Едното е между гражданите и т.нар . статукво. То все още не е решено. Трябва да има промяна в прокуратурата и съдебната власт. Другото е дали сме с Европа или с Путин. Те се преплитат“.

Бившият министър на отбраната коментира изказването на настоящия, че страната ни няма достатъчно количество изправно въоръжение, което да може предостави на Украйна.

„Ако говорим за оръжейни системи е едно, но ние имаме много боеприпаси, които са в края на своя живот и могат да бъдат използвани сега. Да свърши войната по-скоро е от стратегически интерес за България. Затова едно решение на Народното събрание трябва да казва, че ще предоставим на Украйна военно-техническа помощ, включително въоръжение и боеприпаси“.

Способностите ни, които се засегнат, трябва да бъдат компенсирани от съюзниците, смята Бойко Ноев.

„Нашата протововъздушна охрана и днес е в плачевно състояние. Отдавна трябваше да поискаме от НАТО да ни бъдат изпратени системи от типа на „Патриот“ и други. Присъединявайки се към солидарността с Украйна, ние трябва да използваме това, за да укрепим нашата сигурност. Трябва да се търсят компенксаторни механизми. Това правят всички европейски държави в нашето положение. Ние изоставаме

В момента отбраната ни не може да комуникира ефективно с българските предприятия от военната индустрия, отбеляза той.

Предоставянето на военна помощ за Украйна трябва да бъде само една от точките за укрепването на българската отбрана, обясни Ноев.

„Да видим тогава дали ще има партия, която да бъде против това укрепване и ще продължава да настоява да си държим тези 40-годишни боеприпаси, които утре няма да сатват за нищо“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече