”Газпром” заплаши: Спираме доставките на газ, ако Европа наложи таван

0

Русия предупреди, че ще спре износа на газ за Европа, ако европейците се опитат да въведат таван върху цената на петрола, тъй като според действащите договори цената на газа е обвързана с цената на петрола.

Предупреждението дойде от изпълнителния директор на „Газпром“ Алексей Милер: „Подобно едностранно решение би било, разбира се, нарушение на съществуващите договори, което ще доведе до спиране на доставките“, заяви Милер. Изявлението му бе излъчено от руската държавна телевизия в момент, когато страните от Евросъюза спорят дали да въведат ценови таван върху природния газ като мярка срещу поскъпването на електроенергията.

Решение за таван върху цената на петрола вече е взето и трябва да влезе в сила в началото на декември.

Москва вече намали значително доставките за Европа в отговор на санкциите, които ѝ бяха наложени заради нападението над Украйна.

До войната руският дял на европейския газов пазар бе 40 процента, но към момента наближава 7 процента.

Орязани бяха доставките за България, Германия, Италия и други държави от Евросъюза с изключение на Унгария, която договори допълнителни количества от „Газпром“ на разсрочени плащания и обеща да блокира всякакви нови санкции срещу руския енергиен сектор.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече