Не се бойте от ядрените заплахи на Кремъл! Путин има какво да губи

0

Страхът вече е обхванал политици, военни и експерти. А той е лош съветник, на когото не бива да имаме доверие, пише Йоша Вебер. „Необходими са непоколебимост, единство и сила, за да се противопоставим на изнудването“.

Страхът ни парализира. Страхът ни прави уязвими. Страхът замъглява ясната преценка. А нищо не ни плаши толкова, колкото ядрената война, с която Путин за пореден път заплашва света. Защото това може да означава гибел, апокалипсис, нашия окончателен край.

Страхът за оцеляването на планетата ни и човечеството може да се изрази и с цифри. Неотдавнашни социологически проучвания показват, че 58% от американците се опасяват, че Русия е тръгнала по пътя на ядрената война. В Германия 49 на сто от хората споделят този страх.

Страхът отдавна е обхванал политиците, военните и експертите. Политологът и експерт по руската тема Герхард Мангот от Университета в Инсбрук предупреждава, че ако Украйна продължи да освобождава териториите си, а Западът продължи да я снабдява с модерни оръжия, на Путин ще му остане само възможността за „ядрена ескалация“. А тя би станала „още по-вероятна“, ако Русия премине в отбранителна позиция, казва още Мангот.

Отстъпващият губи

В такъв случай какво би било по-очевидно от това да се опитаме да предотвратим най-лошото? Ако е необходимо, дори и да направим отстъпки спрямо Путин? Това обаче е най-лошият от всички варианти. В случай, че Западът се поддаде на ядрения шантаж на Путин, това е равносилно на пълен разгром.

Украйна ще трябва да се примири със значителни териториални загуби, източноевропейските страни с право ще започнат да поставят под съмнение подкрепата на Брюксел и Вашингтон. А НАТО спокойно ще може да хвърли на боклука стратегията си за възпиране.

Накратко – Путин би спечелил. И след това, той би могъл да се възползва от тази тактика отново, пише американският историк Тимъти Снайдър от Университета в Йейл в свое есе, получило широко признание: „Отстъпването пред ядрения шантаж няма да сложи край на конвенционалната война в Украйна. Напротив – то по-скоро би увеличило вероятността от бъдещи ядрени войни.“

Страхът винаги е лош съветник, особено в такива ситуации. Необходими са непоколебимост, единство и сила, за да се противопоставим на изнудването с ядрени оръжия. Ако е нужно, дори и да се позовем и на собствения си ядрен арсенал. Мерките за възпиране трябва да бъдат надеждни и последователни. Всичко друго би насърчило Путин. Точно това се случи през 2013 г., когато тогавашният американски президент Барак Обама очерта „червени линии“ за употребата на химически оръжия в Сирия. Впоследствие те бяха пресечени от подкрепяния от Русия Башар Асад, без Западът да се намеси пряко във войната.

Същото се случи и през 2014 г., когато Русия анексира Крим в нарушение на международното право. Западът просто стоеше и наблюдаваше. И двата случая вероятно са насърчили Путин да се осмели да нападне Украйна.

Москва има какво да губи

Именно страхът е емоцията, която Путин иска да предизвика със своята хибридна война, водена с военни, енергийни и дезинформационни средства. При цялата оправдана загриженост от ядрена катастрофа, важно е да запазим самообладание. Путин заплашва с ядрено оръжие от началото на войната. Без да предприема по-нататъшни стъпки за мобилизиране на ядрените сили.

Съвсем не е толкова лесно за една маргинализирана ядрена сила да натисне „червения“ бутон. Нито Съветският съюз, нито САЩ направиха това при позорните си военни операции в Афганистан и Виетнам.

Включително и поради една често пренебрегвана причина – ядреният агресор автоматично се превръща в губещ. Той нито може да се направи нещо със замърсената зона, нито след това биха му останали особено много съюзници. Китай, Индия и други държави биха се отдръпнали от Русия – тенденция, която вече е видима. Дори и у дома, подобен удар срещу уж освободената братска страна Украйна, вероятно би коствал на руския президент легитимност и подкрепа.

Така че не се страхувайте, самият Путин има много да губи!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече