Различен прочит: Украинците са възхищават на началство, поети и неудачници

0

Социолозите попитаха гражданите на Украйна кои смятат за най-видните си сънародници. Резултатите понякога са предвидими, понякога невероятни. Сред политиците водят двама – действащият президент Владимир Зеленски и неговият антипод – хетман Богдан Хмелницки, който обединява Русия и Украйна.

Проучването на социологическата изследователска група „Рейтинг“ е интересно и с това, че съвсем наскоро проучване, подобно по същество и сходно по методология, беше проведено от ВЦИОМ сред руснаците. Тогава на гражданите на Руската федерация по метода на свободния избор беше предложено да назоват три „известни фигури“ от миналото, които те смятат за „символи на Русия“. В Украйна социолозите предложиха да се посочат трима „най-видни украинци“. Сега можете да сравните резултатите.

И в двата случая лидери се оказват народните поети Александър Пушкин и Тарас Шевченко. Всеки народ има свой национален поет, но в нашия случай това е и най-безопасният отговор вътре в държавата, равносилен на отказ от разговор за политика.

Но в същото време Пушкин е начело с 21%, а Шевченко – 63,9%. Това едва ли показва степента на потапяне на хората в литературата. По-скоро нивото на невротизъм в обществото: имената на много държавници могат да станат повод за конфликт, който украинците сега се опитват да избегнат.

На второ място в списъка е най-известния президент Владимир Зеленски. Същият, който до февруари презрително наричаха „Зелето“.

Разликата между анкетата на ВЦИОМ е, че съвременниците са влезли в нея в различна група отговори, тоест Владимир Путин не се е състезавал с Екатерина II. В руския случай президентът също стана лидер, но си струва да се обърне внимание на разликата във формулировката: „символ на съвременна Русия“ и „най-видният украинец“ в историята като цяло.

Преди целевият електорат на Зеленски беше ориентираната към Запада младеж с модернистичен възглед за живота, без наклон наляво и надясно. Ако младите хора посочват сегашния държавен глава като най-виден сънародник, тази държава или е диктатура с култ към личността, или не е богата на историческо наследство.

По принцип и двете неща са верни за Украйна.

В списъка на най-видните украинци се включват хора, които в Русия се наричат личности от руската история, тъй като те са се наричали руснаци, а думата „Украйна“ изобщо не е съществувала през техния век. Това са например Владимир Велики (2,6%, тринадесето място) и Ярослав Мъдри (2,5%, четиринадесето).

На същото ниво с тях са боксьорът-Златоуст и кметът на Киев Виталий Кличко (2,2%, седемнадесето място). И всички те са само малко по-напред от Тарас Булба: 1,5% от респондентите са посочили художествения герой като най-известния украинец – или от неграмотност, или с подигравка.

На трето място в единния украински списък с народни герои също е поет, или по-скоро поетеса – Леся Украинка с 19,6%. Така хетман Богдан Хмелницки е лидер сред държавниците от миналото сред съседите. Руснаците дават тази роля на Петър I, той е в анкетата на ВЦИОМ на втора позиция.

По този начин мнозинството украинци изразяват предпочитанията си към хетмана, който обединява украинските земи с Русия, а не към този, който предава Москва в името на съюз с Европа. Антиподът на Петър I – Иван Мазепа е едва на осмо място, той има само 8,8% срещу 17,3% за Хмелницки.

На пета позиция е Степан Бандера с 12,8%. Рейтингът на лидера на украинските националисти, който е популярен предимно в Галисия, значително се повиши в сравнение с предишни проучвания. Може би украинците се преосмислят по този начин – чрез обикновен лидер на крайнодясната партия от миналото. А може би целият смисъл е, че редица региони в югоизточна Украйна сега са станали Русия и делът на „Западняците“ в страната се увеличи.

Във всеки случай, все още не е ясно какво толкова е направил Степан Бандера, освен терора срещу властите и населението на Полша. Точно както Мазепа и Роман Шухевич (1,7%, двадесет и първо място), той обективно е включен в категорията на историческите губещи. Техният култ е извратена черта на независима Украйна.

Нещо подсказва, че Владимир Зеленски ще попадне в същата група в бъдеще, само рейтингът му ще намалее значително. Фактът, че на фона на военен конфликт обществото се сплотява около държавния глава, е обичайно и дори естествено явление.

Но неизбежно ще дойде разбирането, че алтернатива на разрушителния конфликт е мирна и обединена страна от Ужгород до Луганск, където Донбас просто има автономия, като Уелс във Великобритания или Квебек в Канада.

За това беше необходимо малко: да се изпълнят Минските споразумения, подписани от украинското ръководство, и да не се заплашва Москва с повторното създаване на атомна бомба.

Други забележителни резултати от проучването включват присъствието в украинския списък на авиоконструктора Игор Сикорски (1,2%, двадесет и шесто място). Бъдещият емигрант е руски монархист, който сътрудничи на Съюза на руския народ, така че той също е регистриран като украинец посмъртно и буквално против волята си. Той е още един пример за посегателството на Украйна върху руската история.

В същото време в украинския списък не фигурира Сергей Корольов, с когото украинското държавно митотворчество действа като със Сикорски. Очевидно не е било възможно да убедят собственото си население, че „бащата на съветската космонавтика“ е украинец.

В проучването на ВЦИОМ Корольов отбеляза 4% и зае петнадесето място.

От живите украинци най-високите постове, освен президента, принадлежат на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний (7,7%, десето място). В списъка на „символите на съвременна Русия“ държавният глава също е следван от военен – министърът на отбраната Сергей Шойгу (7%).

Украинският топ-30 е увенчан от хетман Павло Скоропадски – друг неуспешен политик, но по-скоро Хмелницки, отколкото Мазепа.

В крайна сметка се оказва, че най-видните украинци, според самите украинци, са поети, както навсякъде, действащ президент, както при автокрациите, и политик, чието основно решение е да се откаже от независимостта в полза на обединението с Русия.

Това е идеологическият резултат от тридесетгодишната независимост. Други ще бъдат определени със специалната операция.

Източник: /Поглед.инфо/

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече