Гешев изпрати писма до всички 240-те депутати (какво им написа)

0

Главният прокурор Иван Гешев продължава да се прави на политик, след като този път изпрати писмо до всеки един от 240-те избрани за народни представители в 48-ото Народно събрание с призив за спешна правна реформа за овладяване на престъпността и диалог между институциите.

През последните няколко месеца, шефът на държавното обвинение се опитва да демонстрира профил, характерен за политици, като само преди няколко дни дори ходи на среща и държа реч в квартал Факултета в София покрай смъртта на таксиметров шофьор. Почти всекидневно той прави политически изказвания и внушения, като особено набляга на това, че престъпността се разраства.

Този път той е избрал формата на типово писмо до всеки един от 240-те новоизбрани депутати. „Обръщам се към Вас, в качеството Ви на народен представител в законодателния орган на парламентарната република. Основните демократични принципи на правовата държава и разделението на властите предполагат, освен упражняване на взаимен контрол, и активно взаимодействие между всички държавни институции. За съжаление, Прокуратурата на Република България отчита негативна тенденция при сътрудничеството в рамките на функционалната компетентност на органите на властта, достигащ до нива, неотговарящи на очакванията и потребностите на българските граждани“ пише той и добавя драматично: „Това неминуемо води до уронване на устоите на държавността и демократичните стандарти, както и до немотивирани атаки срещу държавните институции, и в частност съдебната власт. Неизбежен резултат от това са заниженото доверие на обществото в институциите, ръстът на престъпността и дестабилизацията на обществения сектор, видими за всеки български гражданин“. По думите му в момент, когато пред българското общество стоят множество опасности, породени от водената в близост от държавната граница война, икономическата и социална криза, българските институции, като двигател на държавата, следва да действат единно и с необходимата отговорност за защита на националния интерес на българските граждани. 

„Реални действия са възможни единствено при незабавно обединение на усилията на цялата държава в посока решаване на неотложните проблеми за обществото, загърбвайки лични или конюнктурни интереси, в името на държавата и за постигане на очакваната сигурност, стабилност и просперитет“, посочва главният прокурор в посланието си към новите 240 в парламента. 

Прокуратурата заявява своята готовност за диалог с всички институции в процеса по възстановяване на законността в държавата. 


„Изразявам искрените си очаквания, че всеки един от народните представители, воден от чувството на дълг за защита интересите на българското общество, ще се вслуша и в гласа на българските магистрати, както и с оглед необходимостта от провеждането на задълбочена и всеобхватна съдебна реформа в спешен порядък. Реформа, която ще бъде насочена към намиране на решение на проблемите на обществото, свързани с българското правосъдие и повишаване на чувството за справедливост у българските граждани“, посочва още Иван Гешев.

По-късно той направи и специално изявление в Съдебната палата, в което се обяви за спешна съдебна реформа, като дори допусна, че инициативата за нея може да бъде на президента, когото той нарече обединител на нацията. Това подсказа, че от сериозния им конфликт, при който Радев искаше оставката на Гешев, а пък той арестуваше съветниците му и пускаше записи от СРС с гласа на държавния глава не е останало нищо. Самият президент също избягва вече да критикува главния прокурор, а за оставка вече дори не отваря и дума. 

Гешев обяви на брифинга още, че част от държавните институции реално са абдикирали от задълженията си. Той заяви, че трябва да се възстанови нормалното взаимодействие и диалог между институциите, както и, че времето за политическо говорене вече е изтекло.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече