Наистина грозна картинка: ГЕРБ и ПП се блокираха взаимно за избора на председател на НС

0

Взаимен блокаж си организираха ГЕРБ-СДС и ПП в Народното събрание при процедурата за избор на негов председател. След двукратния провал на гласуването, двете формации отново издигат същите кандидати като преди – Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) и Никола Минчев (ПП). Никой не желае да отстъпи.

Десислава Атанасова – водачът на герберските депутати, предупреди, че ситуацията може да се развие в конституцонна криза. „Всички говорихме за отговорност и решения. Как ще намираме решения при условие, че нямаме елементарен консенсус?“, обърна се тя към пленарната зала. Накрая обаче заяви, че ГЕРБ-СДС, като първа политическа сила, получила най-голямо доверие, трябва да излъчи председателя на парламента и формацията издига отново Росен Желязков.

В отговор съпредседетелят на ПП Асен Василев иронично й благодари за „леко назидателната лекция“. Той изтъкна, че е съвсем нормално опозицията, каквато е неговата формация, да гласува против избора на ГЕРБ-СДС. А работа на депутатите на Бойко Борисов е да си осигурят мнозинство, ако искат техен представител да води парламента. И от името на ПП отново номинира Минчев.

КАК СЕ СТИГНА ДОТУК

При първия тур отпаднаха другите двама претенденти – Кристиан Вигенин (БСП) и Петър Петров (“Възраждане”). Желязков и Минчев също нямаха достатъчно гласове, за да спечелят поста. Съгласно процедурата, която депутатите приеха, двамата отидоха на своеобразен балотаж.

Второто гласуване също не постигна нищо. За Минчев гласуваха 98 депутати от ПП, ДБ и БСП, но 142-ма бяха против кандидатурата му. Желязков получи с едва 5 гласа повече – от ГЕРБ-СДС и ДПС, но 137 депутати го отхвърлиха.

Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС, който води заседанието като най-възрастен народен представител, тръгна да обявява Желязков за победител, но гневни гласове от залата го прекъснаха. „Сега какво следва?“, объркано се запита бившият културен министър и започна да се оглежда някой да му даде отговора.

Според процедурните правила при второто гласуване трябваше да бъде избран кандидатът, който е получил повече гласове. Съпредседателят на ПП Асен Василев обаче излезе на трибуната и изтъкна, че според Конституцията актовете на Народното събрание, каквото е решението за избор на негов председател, се приемат с мнозинство от повече от половината присъстващите депутати. Гласуваха всичките 240 народни представители, което означава, че мнозинството е поне 121. И тъй като Желязков е получил 103 гласа, тогава изборът трябва да се смята за невалиден, смята Василев.

„Процедурата за избор на председател на Народното събрание е изчерпана“, категорично заяви Асен Василев и допълни, че  решението на групата е да подкрепи Никола Минчев. 

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви в кулоарите на парламента, че „трябва да има нови номинации и ново гласуване. Може същите да бъдат номинирани отново, а може да има и нови“. Излиза, че заседанието на НС не може да се разпусне, докато няма избран нов председател, тъй като няма кой да насрочи следващото заседание, обясни той. Според Иванов сегашната патова ситуация е „знак за много тежко политическо разделение“. 

Така и не се разбра защо нищо от това не е било обсъдено предварително – на неформалната сбирка, на която парламентарните формации са одобрили помежду си въпросните процедурни правила.

РАШИДОВ ВОДИ

Рашидов неколкократно предизвика смях в пленарната зала с отсъжданията си. Почти всеки път когато някой от кандидатите беше отхвърлен, бившият културен министър обявяваше: „Прието.“ От залата някой му подсказваше, че положението е точно обратното, и Рашидов реагираше: „А, не е прието, добре.“

На оплакванията в залата, че не го чуват, той отвърна: „Слаба е апаратурата.“ И заръча да се купи нова, както и други столове, защото старите се изпокъсали.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече