От друг ъгъл: За полицаите наркотестовете били унижение, а за останалите българи?

0

Когато тестът е положителен, шофьорите биват задържани, вземат им книжката, стига се понякога и до прекратяване на регистрацията на автомобила им

Дни, след като беше обявено, че и полицаите ще бъдат проверявани за алкохол и дрога, във вторник (18 октомври) започнаха първите тестове. По този повод зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Генади Тенев обяви, че профсъюзът подкрепя мярката, но не одобрява начина, по който ще се прилага. И намекна за съществуването на „обезпокоителни, да не кажем и незаконосъобразни неща”: тестовете са същите, с които полицаите проверяват и редовите шофьори, а те често дават неверни резултати. Въпросът е, защото господинът и колегите му по синдикат и пагон досега са си мълчали за това безобразие, пише Антония Коцева в БАНКЕРЪ.

Тъй като вече има служители на реда с положителни резултати за наркотици, обяснението на синдикалиста е, че това било заради лекарствата, които приемали, а не защото са наркомани. Генади Тенев не каза точно колко негови колеги са дали положителен тест, но призна, че става дума за служители на над 50-годишна възраст, които пиели какви ли не илачи. А по данни на синдиката, около 250-300 лекарствени средства съдържат вещества, които могат да бъдат отчетени от полевия тест като някакъв вид дрога.

Добре, но със същите тестове – DrugCheck3000 и DrugTest5000, всекидневно се проверяват стотици шофьори. И когато резултатите им са положителни, „грешниците“ заминават за предварителния арест, книжките им се вдигат „на трупчета“, а понякога се стига и до дерегистриране на автомобилите им.

Нима редовите шофьори – за разлика от редовите служители на МВР – пият съвършено различни лекарства? Или пък се предполага, че всички те са в прекрасно състояние на духа и тялото и затова всяко отклонение от нормата може да бъде смятано за вреден порок? Ако тези тестове дават толкова големи отклонения, че да са вредни за професионалното бъдеще на ченгетата, дали не трябва изобщо да бъдат изхвърлени от употреба? За тестовете DrugCheck3000 и DrugTest5000 става дума, не за служителите на МВР… Защото дори уж хванатия в крачка шофьорът по-късно да бъде оневинен, той вече ще е потрошил адски много време, нерви и пари, за да чуе накрая „Ех, който не работи – той не греши. Такива са ни тестовете...“

Пример за това е случай от февруари, когато мъж от Горна Оряховица обяви, че ще съди МВР, защото от „Пътна полиция“ му взели книжката за положителен тест за наркотици.

Седем месеца по-късно мъжът е оневинен, след като кръвната му проба се оказва отрицателна. Установено е, че е пил обезболяващо заради болка в зъба. Човекът обаче седем месеца останал без работа, защото бил професионален шофьор. Докато този човек се е чудел как да свърже двата края заради скапаната организация по пътищата, Георги Семерджиев, който е обвиняем за причиняване на смъртта на две жени, след като катастрофира с джипа си на 5 юли в София, е бил покровителстван от трима служители на МВР на ръководни позиции. По време на катастрофата той е управлявал автомобила си хем с фалшива шофьорска книжка, хем надрусан до козирката.

Лекари обясняват редовно по телевизиите, че някои от тестовете на полицията, които разпознават пет наркотика, излизат положителни след употреба на определени медикаменти, разпространени в аптечната мрежа. Сред тях са и най-използваните като лекарства, които съдържат парацетамол, някои леки седативни средства, понякога дори аулина и други подобни аналгетици от по-висш клас могат да реагират и тестът да излезе положителен. Има случаи на фалшиво положителни тестове за наркотици и при употреба на енергийни напитки. След това обаче шофьорът го чака кръвна проба, която е бавна, скъпа и сложна, както и много нерви разбира се.

Така че, да – неточните тестове са унижение за полицаите, но и за останалите водачи на МПС. Ето защо ръководството на МВР, вместо да прилага правилна мярка чрез сбъркани технологии, най-добре е да реформира… всичко останало в системата: като се започне с образованието и професионалната квалификация, мине се през купуването на съвременни технически средства и се стигне до драстично увеличаване на наказанията, предназначени да озаптят пияните и дрогирани джигити по пътищата.

За да спре човекоподобните, които сеят трупове из цялата страна, МВР трябва да засили контрола, да направи невъзможно изнудването за рушвети по пътищата, а при регистрирано провинение санкциите да са жестоки. В противен случай МВР трябва да признае, че системата е безсилна да осигури адекватна пътна безопасност, а това е много по-унизително от тестването на полицаите за наркотици.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече