Русия оцелява, Европа пропада – как стратегията на САЩ се обърна срещу Запада

0

Няма да разберем какво се случва сега, ако не знаем какво се е случило между двете световни войни в 20 век. Германия е победена след първата световна война, забранено ѝ е да се въоръжава, и между 1920 и 1930 г. е червена. Силно работническо движение, жестоки икономически проблеми и накърнена германска гордост. СССР работи за световна революция, подпомага германската революция и го прави даже в нарушение на договора за капитулация на Германия, който гласи, че тя няма право да се въоръжава.
Това написа на страницата си във Фейсбук Богомил Бонев.

Той коментира още:

Руснаците при Сталин са разчитали да имат комунистически съюзник в сърцето на Европа, като част от световната революция. Даже през 1929 г. в Липецк им осигуряват летище и условия за създаване на Луфтвафе. Америка и Англия, заедно с Франция, се надяват да унищожат комунизма в СССР. Германия им е много удобна и те осигуряват бизнес за немските концерни, като си затварят очите за стоките с двойна употреба. Американските банки директно финансират оръжейната индустрия на Германия.

В политически план сключват Мюнхенското споразумение, което сега Европа не иска да си спомня. Направо прескача на пакта Молотов-Рибентроп. Всичко това има пряка връзка с шаблоните на мислене в международните отношения. Главният шаблон е “опасна силна Германия”.

Този народ, който сега се срамува от стореното през Втората световна война, в същото време, след 30 г. от обединението, все още презира сънародниците си от Източна Германия. Да, Меркел е от Източна Германия. Политици може. Но не и чисти арийци. А дали все още се срамуват, дали пак не сработва националното огорчение, че все още са окупирана страна, дали този статут на втора икономическа сила след САЩ, който имаха доскоро, не пробужда немската патология за превъзходство и реванш? Последните изявления на немския канцлер Шолц говорят точно за това.

И какво се случва сега: Русия иска да си върне авторитета на световна сила с помощта на износа на суровини. Стратегията ѝ да изгради инфраструктура за газ и петрол в Европа сработи. Русия печели, за да се въоръжи и да запази паритета, защото вижда, че НАТО вече не е само отбранителна организация. Германия черпи евтини руски суровини и става могъща икономическа сила. Една крачка до въоръжаване.

Америка си гледа интересите. Иска слаба Русия, защото всичко опира до суровините. И смята, че Русия се възражда, но помага несъзнателно и на Германия да стане отново заплаха за мира. Тук е ключът за американската политика. Не им пука за Европа.

Искат слаба Русия и слаба Германия, което значи слаб ЕС. Слаба Германия, защото силна Германия плаши по дефолт. Както и силна Япония. Затова САЩ смачкаха първо Япония като голяма икономическа сила, сега го правят с Германия. И ЕС, разбира се. Украйна е само средство. Да смачкат едновременно Русия и Германия.

И тук идва краят на тази стратегия. Русия оцелява, Европа пропада, САЩ, по гравитацията на доминото също страдат. И не са взели предвид Китай и Индия. Всяка стратегия си има ахилесова пета. А тук се оказва половината от човечеството.

Автор: Богомил Бонев

Източник: Fakti.bg

*Заглавието е на Temi.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече