В отровния казан от страх и лъжи: България

0

България се топи. Много млади хора ѝ обърнаха гръб и едва ли ще се завърнат, отвратени от безотговорни политици, които подклаждат страх и сеят дезинформация. Как се стигна дотук? Коментар на Георги А. Ангелов.

България се топи. Вероятно е най-бързо топящата се нация в света или поне е в топ 5. Към 7 септември 2021 година населението на България е било 6 519 789 души – според официалните данни на НСИ. За 10 години, между двете преброявания, българите са намалели с близо 845 000 души или с 11,5 на сто. Това е и най-голямото намаление от всички преброявания досега.

Минус 90 000 души заради Ковид

Според НСИ основната причина е отрицателният естествен прираст – тоест разликата между раждаемостта и смъртността. Данните сочат, че за десет години сме намалели с около 500 000 души, а  други 344 000 българи са напуснали страната за този период.

Коефициентът на раждаемост у нас е около средния за ЕС -1,50. Това говори, че основният проблем за топенето на България всъщност е емиграцията, а отрицателният естествен прираст е следствие от нея, тъй като младите напускат България заедно с децата си.

„През целия период страната има отрицателен естествен прираст, като най-висок той е бил миналата 2021 година, минус 90 000 души. Всички сте запознати с голямото отражение на пандемията върху общата смъртност в страната през последните две години“, каза Магдалена Костова, директор „Демографска статистика“ в НСИ, цитираната от БНТ.

Топенето на нацията е любима предизборна тема

Топенето на нацията е любима предизборна тема на политиците, особено на популистите от всякакъв калибър, с каквито изобилства родната политическа сцена. На пръв поглед парадоксално, но всъщност закономерно, именно тези „най-загрижени за нацията” български политици носят голяма част от вината за бързото изчезване на България, защото произвеждат дезинформация и/или яхат общественото недоволство, създадено от тях. Това вече е и научно доказано, след като излязоха статистически данни и изследвания за това как Ковид се е отразил на смъртността.

Изследване, публикувано в научното списание „Nature“, показва и последиците от инфодемията в България – средната продължителност на човешкия живот у нас вече е скъсена с около година и половина. В изследването се прави връзка с факта, че нивото на ваксинацията в България е най-ниското сред разглежданите европейски страни, а съкращаването на продължителността на живота у нас е най-голямото. Няма нужда да припомняме, че ИТН и партийната ѝ телевизия изгряха в най-високата политическа орбита, включително и благодарение на дезинформацията за Ковид и ваксините, която се лееше постоянно.

Същата ракета носител използваха и от „Възраждане”. А Стефан Янев, докато беше служебен премиер, твърдеше, че нямало нужда от информационна кампания за ваксинации. Дори и от БСП се включиха в този хор. Президентът Румен Радев също не направи изключение, нито пък Борисов, докато беше премиер.

Играчите на „тихия фронт“ са едни и същи

Няколко доклада на службите за сигурност в държави от ЕС сочат, че Русия, а и Китай умножават и координират дезинформацията, свързана с пандемията от коронавирус. Голяма част от българските политически лица, които разпространяваха дезинформация за Ковид и ваксините, сега разнасят проруска дезинформация и за войната в Украйна. И лесно могат да бъдат разпознати.

Опростените наративи, с които Путиновата машина за дезинформация се опитва да оправдае избиването на невинни граждани, са няколко: „Зеленски от 8 години води война срещу собствения си народ; на Путин не му беше оставен друг избор; мирът може да се постигне само с дипломатически усилия, а не с военни; даването на оръжия на Украйна само удължава войната”. Хората, които ги повтарят, нерядко вярват и в други небивалици – например, че линиите с кондензирана пара, оставяни от самолетите по небето, разнасят Ковид и други болести.

Мнозина политици в България говорят, че трябва да се върнат младите от чужбина. Само че мислещите и образовани хора надали ще останат да живеят и отглеждат децата си в България, за да врат в токсичния казан от страх и дезинформация, докато безотговорни политици подклаждат огъня, за да се доберат до власт и пари.

България е на последно място в ЕС по медийна грамотност за 2022 година – сочи индексът на „Отворено общество – София“. Страната е с крайно нисък потенциал за устойчивост срещу фалшиви новини – на 33-то място от 41 европейски страни.

Политическа воля?

Дори и да е много късно, все още има какво да се направи срещу дезинформацията и за повишаване на медийната грамотност – вече има достатъчно изследвания и методики в страните от НАТО и ЕС.

Но за това са необходими политическа воля и осъзнаване на проблемите.

Ако подронените основи на националната сигурност не бъдат укрепени, ерозията от проруска дезинформация, която видимо е навлязла във всичките ѝ подсистеми, просто ще ги срине. Ако не бъдат взети веднага мерки, политиците ще продължат да използват дезинформацията, защото тя им носи бързи гласове.

Георги Ангелов, Дойче веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече