„Главният мултак на републиката“ и завръщането към „началото на кръга“

0

„Ние сме отново, уважаеми колеги, там, където свършва началото на кръга. Положението вместо да се влошава, става безнадеждно“.  

Тези думи, изречени от доайена на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов два часа преди да бъде избран за титуляр, се оказаха пророчески за днешното състояние на държавата.

Продължаващите години наред перверзни опити за маскиране на мутренско-просташката власт с някаква по-прилична фасада приключиха. С избора на новия председател на институцията, отъждествявана с българския парламентаризъм, наистина се оказваме „там, където свършва началото на кръга“ – мутренските години от началото на прехода, когато тогавашната завладяна държава си имаше име и то се наричаше „Мултигруп“.

На 14 декември 1996 г. скулпторът Вежди Рашидов е награден от собственика на „Мултигруп“ Илия Павлов с титлата „главен мултак на републиката“. По-късно Павлов беше застрелян, а в следващите години Рашидов нееднократно намира за нужно да обяснява, че не е работил във фирмата на Илия Павлов, а бил само негов приятел.

За него е известно, че е приятел и съмишленик на други важни хора в държавата като лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, както и на бившия директор на „Лукойл България“ Валентин Златев, който в момента ръководи свързана с компанията частна фирма, снабдяваща рафинерията с природен газ.

Вежди Рашидов е министър на културата в първото и второто правителство на Борисов. Бил е също общински съветник в Столична община и депутат от ГЕРБ в 44-ото и 45-ото Народно събрание.

След гръмките скандали, свързани с двата му мандата в Министерството на културата, Рашидов изчезна от изборните листи на ГЕРБ (той твърди, че е имал здравословни проблеми), но сега отново се появи.

Триумфалното му завръщане бе ознаменувано със саботаж на усилията на Бойко Борисов да докаже твърдата си „анти-Путин“ позиция и подкрепата си за Украйна и евроатлантизма. Вежди Рашидов предупреди по националното радио, че ако руската посланичка Елеонора Митрофанова не бъде поканена за откриването на парламента, това ще е „обявяване на война“.

После Борисов оправда това изказване с „артистичната натура“ на Рашидов и забрани на депутатите от ГЕРБ да изразяват лични мнения, различаващи се от официалната позиция на партията. Така случаят бе заметен. Митрофанова не бе поканена и въпреки опасенията си от „война“ и „бомби“ над България, Рашидов се закле като депутат, откри първото заседание на парламента и после бе избран за негов председател.

Преди това депутатите спориха три дни кой е най-достойният, най- авторитетният и консенсусният сред тях, който да оглави Народното събрание, което се провали във всичките си опити да събере мнозинство около кандидатите на водещите партии.

На нито един от всичките 139 депутати (ГЕРБ, ДПС, БСП, „Български възход“), които подкрепиха Рашидов, дори не им мина през ума, че ако сред тях има политик, който да е най-далеч от всички обсъждани критерии, това е именно той.

Ако има конкурс за опозорил се политик през последните десетилетия, Вежди Рашидов несъмнено щеше да е в шортлистата на претендентите.

Политически натиск, протести, петиции

Непосилна задача е да се изброят всички скандали и безобразия, сътворени през двата му мандата като министър на културата. През тези години имаше протести и петиции с искане за оставката му, подкрепени от стотици интелектуалци, културни дейци и общественици. Имаше, разбира се, и казионни организации, които засвидетелстваха лоялността си към него.

Един от най-ярките скандали бе през 2017 г., когато Вежди Рашидов заплаши телевизионния водещ Георги Ангелов директно в ефира на БНТ, обръщайки се към него с думите: „съветвам го да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата“.

„Този директен политически натиск и опит за сплашване не само на конкретния журналист, но и на всички негови колеги бе осъществен посредством официално право на отговор до БНТ. Тази публичност бе ясно доказателство, че министърът се чувства недосегаем и не се притеснява от реакцията на обществото. Това бе потвърдено и от отказа му да подаде оставка след избухването на скандала“, посочи по-късно АЕЖ в позицията си срещу избора на Рашидов начело на комисията по култура и медии в НС.

Друг медиен скандал, в който бе замесен Рашидов, отпускането на публични средства по комуникационната стратегия за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС на избрани по неясни критерии медии и чрез дружества, свързани с роднини на министъра и други членове на кабинета.

„Неясни бяха и критериите, по които Министерството на културата избра десет журналисти, които да командирова до Париж във връзка с изложба в Лувъра през 2015 г. Признанието на Рашидов „Аз съм ги повикал (журналистите – б.а.) не да ми създават скандали“ навежда на съмнения за купуване на медиен комфорт“, посочи АЕЖ.

Ларгото, Лувъра, Двойната къща

Голямата гордост на Вежди Рашидов като министър на културата беше изграждането на т. нар. Български Лувър (Националната галерия „Квадрат 500“). Това стана срещу 27 млн. лева, които според редица експерти са налети в един грандоманския проект, при липсата на концепция какво точно ще бъде изложено в галерията.

Другият голям проект, изпълняван по времето на Рашидов – за ремонта на Ларгото в София, също беше белязан от скандали. Макар че те избухнаха с най-голяма сила в мандата на наследника му и негов зам.-министър Боил Банов, непряко водеха към настоящия председател на парламента.

През 2021 г., при служебното правителство на Стефан Янев (настоящ депутат и лидер на „Български възход“), неговият министър на културата Велислав Минеков изкара данни, според които Брюксел не признава над 50% от изхарчените 15.8 млн. лв. евросредства за ремонта на Ларгото. Тогава в публичното пространство бяха разпространени и писма с кореспонденцията между ОЛАФ, ЕК и България, публикувани във фейсбук от Българска легия „Антимафия“.

Както съобщи съобщи Mediapool през юли т.г., апелативната спецпрокуратура отмени отказа да се образува наказателно производство за ремонта на столичното Ларго и скандала „Ало, Банов съм“. В постановлението се посочваше, че след като бъде образувано делото, то трябва да бъде пратено на ръководената от Лаура Кьовеши европейска прокуратура. Към момента няма информация от прокуратурата докъде е стигнало разследването, но Рашидов междувременно се сдоби с депутатски имунитет.

Бойко Борисов му осигури избираемото трето място в листата в Пловдив, която самият той водеше и всички бяха наясно, че впоследствие ще се откаже от парламента.

В мандата на Рашидов беше подписана и „присъдата“ на Двойната къща в София.

Сградата, построена през 1907 г. по проект на архитект Георги Тодоров, беше в списъка на архитектурните паметници за сведение, което донякъде я пазеше от преустройство и разрушаване. По времето на Рашидов обаче тя е извадена от този списък по решение на експертен съвет към МК и с подписа на Рашидов. Собственик на сградата е Кирил Кирилов – Киро Японеца.

Имаше сигнали, че Рашидов е дал и разрешение за събаряне на един от складовете в Тютюневия град в Пловдив. Това стана месеци, след като част от сградите бяха подпалени и почти унищожени. Тогава Рашидов демонстрира гняв и недоволство и се закани собствениците на складовете да бъдат заставени да ги възстановят, а паметници на културата да не се рушат и променят. И до момента изгорелите складове не са възстановени, а сградите в Тютюневия град изчезват една по една под напора на инвестиционните намерения на собствениците им.

Една катастрофа, скандал с бит полицай и…нищо

През годините Рашидов присъства в новините и по други поводи.

Миналата година той катастрофира на оживено кръстовище в София. Според първоначалната информация Рашидов е шофирал бус, който е минал на червено по бул. „България“ и се е ударил в друга кола, след което се е обърнал край трамвайните релси.

Шофьорът на блъснатата кола твърдеше, че отговорен за удара е Рашидов, който по това време бе в болница.

Впоследствие и прокуратурата, и МВР отказаха да дават каквато и да е информация.

Миналото лято в. „Сега“ писа, че полицията не е отговорила на въпроси, свързани с разследването. Вместо това топката е прехвърлена на прокуратурата, откъдето също мълчат.

Това не е единственият сблъсък на Рашидов със закона. В далечната 2001 г. той се забърка в скандал с побой над полицай. По онова време Рашидов бе общински съветник в София. В свадата участваше и друг общинар – Емил Додов. Скандалът бе тръгнал след като полицаят бе поискал Рашидов да премести спряната си пред общината на „Московска“ 33 кола. Впоследствие и двете страни твърдяха, че другият се е държал арогантно. Версията на полицая бе, че и двамата са го удряли.

„Всички ли сме роби само на един дебел, грозен, на 20 г. милионер бе…“

Вежди Рашидов несъмнено е автор и на един от най-ярките „анализи“ на Делян Пеевски. През август 2013 г., когато ГЕРБ са опозиция, а вестниците на медийния Пеевски за една нощ станаха от съюзници врагове на Борисов, Рашидов искрено се възмущава от „успелия млад мъж“ (както Пеевски определя себе си).

„Всички ли сме роби само на един дебел, грозен, на 20 години милионер бе, „да му е…“. Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост… Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 години и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват“, запита тогава Рашидов и продължи:

„Ние оставихме всички мангизи да минават през банката на тоя л….р, на Доган парите да текат, спокойно да се управлява заради един медиен комфорт и сега разбрахме, че това са едни гадове, които ни изпързаляха…“

„По мое време г-н Борисов направи голяма грешка. Какво направи той – на него му трябваше медиен комфорт. Това са на Доган вестници. Ако смятате, че този фес не ви управлява, селски от Дръндар – то това ви е нацията на 1300 години, да ви е.а циганската нация – това го напишете, ама няма да посмеете. Това са парите на Доган и на двама шейхове от Оман. Ако толкова не знаете какво седи в банката. Банката (КТБ – бел.ред.) е собственик на вестниците, а Делян Пеевски е боздуганът с майка си отпред. Те перат едни пари.“

Пет години по-късно Рашидов рязко промени отношението си към Пеевски. „Делян Пеевски никой не го е осъдил за нищо и е грозно да се ползва като боздуган трето лице и като плашило“, коментира той пред бТВ по повод замесването на името на Пеевски в публичен спор между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Източник: Медиапул

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече