Петър Чолаков: Задават се нови предсрочни парламентарни избори през февруари

0

Задават се нови предсрочни парламентарни избори. … Малко вероятно е да се закрепи някаква конструкция, но тя ще има изключително кратък хоризонт. Най-оптимистичното е догодина да бъдат парламентарните предсрочни заедно с местните избори, но това най-вероятно няма да стане. Ще ходим по зимно време на предсрочни избори, най-вероятно през февруари„.

С тази прогноза започна анализа си на политическата ситуация в България в предаването „Неделя 150“ политологът Петър Чолаков.

Той предупреди, че има риск на хората да им омръзне и да започнат да слушат повече „радикалните политически проповедници“, които говорят много остро срещу системата и статуквото:

Страшното обаче не е „Възраждане“, а това, което се задава след тях„.

Според него е рано да се говори, че има нова четирипартийна коалиция, която оформи при избора на Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание – ГЕРБ, БСП, ДПС и „Български възход“.

Не мисля, че Корнелия Нинова би поела риска да подкрепи явно правителство с мандат на ГЕРБ, защото това ще доведе до тоталното обезличаване на БСП. А и г-жа Нинова ще си отвори нов фронт с критиците ѝ в партията, които няма да ѝ простят никога едно такова решение. … Да се подкрепи правителство на ГЕРБ е нещо съвсем различно от това да бъде избран председател на Народното събрание“.  

По думите на Петър Чолаков България е много разделена като общество и евентуална промяна на системата към президентска република не е добро решение:

„Тя работи в консенсусни политически култури и системи. Наличието на полупрезидентски и президентски режим не отменя нуждата от това да има системни партии, които да си вършат работата“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече