ТЕСТ: Кой председател на парламента си?

0

Както стана ясно през седмицата, изборът за председател на парламента се оказа нечувано препятствие. И макар накрая такъв да бе избран – Вежди Рашидов, ще се наложи да проверим кой е твоят фаворит от предишните няколко парламента.

За да разберем може да отговориш на нашия съботен тест, който никога не е подигравателен: нека видим кой председател на парламента си.   

1. Какво би направил със стари килими и стари календари в Народното събрание? 

а) Килимите са ценен капитал, а аз като битово отговорен човек не бих искал да станат зян и мисля да ги натоваря на един бус и да ги разходя малко по провинцията, има един музей, в който ще са идеални. А календарите направо ще заспят в няколко старчески домове, какво като са от 2005-та, имат чудесни есенни пейзажи, и без това деменцията няма толкова конкретно отношение към датите.  

б) Юридически погледнато календарите са държавна собственост и аз като председател на Народното събрание не мога да взема решение като горното по собствената си воля, тъй като нямам правомощия върху тях. 

в) Ама пълен майтап е навън като ви слушат бе, уважаеми колеги. 

2. Какво мислиш за идеята на Слави Трифонов за президентска република?

a) Струва ми се, че иска да ходи пеш до президенството.

б) Въпреки, че учих за конституционалист 10 + години, цялото ми образование и дълбоко разбиране за смисъла на парламентарната държава изчезнаха за един миг, когато разбрах, че лидера ми Слави Трифонов предлага президентска република. Прав е господин Трифонов. Да сменяме конституцията. За която учих. 10 + години. 

в) Исках да си гледам внуците, но ще се жертвам за поста. 

3. Как говориш със симпатизанти? 

а) Откровено, честно, без маска и грим – аз съм си такава, естествена и истинска. 

б) По телефона – както с лидера ми. 

в) Пием. 

4. Какво мислиш за съкращението ТКП, с което Борисов нарече шефа на парламента преди време?

а) Дори да бях наречена така, аз знам, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов го е казал с добро сърце, и това по никакъв начин не повлия на топлите ми чувста към него. Понеже премиерът и лидерът на партията винаги стои над председателят на Народното събрание – такова нещо е парламентарната република. 

б) Смятам, че е недопустимо председателят на парламента да бъде наричан по този начин. По тази причина аз, като бивш председател на парламента и като конституционалист, намерих юридическо решение на този проблем – да има президентска република, така както предлага Слави Трифонов. 

в) Вдишвам. 

5. Колко дълъг ще е животът на парламента, председателстван именно от теб? 

а) Тъкмо аз стоях най-дълго на председателското място. В онези времена, в които винаги имаше ред в хаоса. Беше редно да остана и за по-дълго, но реших да се откажа на върха.

б) Надявам се кратък, понеже като председател на Народното събрание научих голямата истина, която трябва да научи всеки председател на Народното събрание – че трябва да има президентска република. Това ми го каза Тошко Йорданов. И аз разбрах. 

в) Издишвам. 

Ако имаш най-много отговори а) 

Цвета Караянчева беше, и остава завинаги, като най-добрият шеф на Народното събрание, който никога не е допринасял за катастрофалния му рейтинг. 

Ако имаш най-много отговори б) 

Ива Митева, конституционалист, прегърнал президентската република за 1 ден, е твоят избор. 

Ако имаш най-много отговори в)

Вдишай.

Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече