Разберете: Кризата в държавата не е само парламентарна, а морална

0

Oткакто избраха Вежди Рашидов за председател на Народното събрание, сульо и пульо държат да ни запознаят с мисловните си полюции. Такъв бил, онакъв бил – обидите, които понесе и още понася той, идват от хора, които са го виждали само на снимка. Въпросните ни разкриват някакви невероятни “тайни”, които всъщност самият Рашидов никога не е крил, нито е отричал, нито се е срамувал от тях.

Най-лицемерно редица депутати първо му станаха на крака, поздравявайки го за безспорно силните думи, които той отправи към всички в парламента, след което не един и двама от въпросните ръкопляскали му, на следващия ден вече бяха в предните редица на оплюващите го.

За да е пълна картинката, към възмутените депутати и обикновени лаладжии се включиха и редица медии. „Върнете се при хората и бъдете добри”, каза той. Не го послушаха, не го разбраха. Напротив, озлобиха се още повече. Започаха да ни заливат с разни изрезки от преди 20 години, клипчета, снимки, речи. Ще кажеш, че не Вежди Рашидов е избран за председател на Народното събрание, а някой осъден за убийство престъпник.

Помията по негов адрес не само, че не спира, но набира нова скорост, като онзи ден Гошо Тъпото от БОЕЦ дори си позволи да публикува във Фейсбук телефона на Рашидов, призовавайки хората му пишат смс-и с текст „Оставка”. Но от похвалили се под публикацията дебилни поддръжници на Тъпото, разбираме, че някои са обиждали и даже заплашвали депутата.

Ако сте забравили кой точно е Тъпото – един тотално неизвестен допреди няколко години дребен мошеник, който беше изгоненен от местна структура на ГЕРБ, защото го хванаха да бърка в партийната каса. Същият този след това реши, че ще го играе опозиционер срещу Бойко Борисов, създавайки с помощта на неясно финансиране (всъщност той е популярен и с близостта си с издирвания от правосъдието Цветан Василев, подсъдим за източването на КТБ, като даже споделяше и снимки с укриващия се) т.нар. гражданско сдружение БОЕЦ, чиито акции винаги се радват на „мижав интерес”, събирайки между 5 и 25 безработни кукумицини, които размахват разни трансперантии, скандирайки „Оставка”, клечейки най-често пред Съдебната палата.

След като си позволи да направи публично достояние телефона на Рашидов, Тъпото даже се оплака, че от ДАНС му били блокирали профила. Дали е така, е отделен въпрос, но истината е, че не профила му, а него самият трябваше да го ограничат, като го задържат за психически тормоз, какъвто той осъществява отдавна над различни недолюбвани от спонсорите му политици. В случая – над Вежди Рашидов.

Не пропуснаха да се изяват по адрес на Рашидов и други. Лидерът на ДБ Христо Иванов, който всъщност се оказа, че е един от предложилите най-възрастният депутат да  бъде избран за председател на НС, изведнъж се отметна от думите си, заявявайки, че „Ние предлагахме консенсус и формула за консенсус, а не да се намери консенсусна личност. Вежди Рашидов от наша гледна точка не може да бъде консенсусна личност. Той има доста богата и доста добре известна биография“.

Няма как Иванов да не е знаел, че това е Рашидов, все пак учредителното заседание на НС се ръководи от най-възрастния.

Асен Василев от ПП, който пък по време на речта на Рашидов почти не се разплака, а после му благодари за думите, веднага след избирането му също се отметна от действията си, заявявайки, че депутатът от ГЕРБ всъщност е фасада. „Сложихме една фасада и казахме: уж нещо се случи, ще тръгне нещо да се гласува. На първия мандат тези проблеми ще се върнат, защото не са решени”, размаха пръст Василев. 

Политическата му половинка Кирил Петков като ехо повтори думите му – „този човек ще бъде там наистина като фасада, защото не успяхме да стигнем до решение за човек, който ще е обединител в парламента”.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов даже заподозря, че зад избора на Рашидов за председател на парламента стои договорката за връщане на хартиената бюлетина. Така се опитаха да представят избора му и някои медии – бил подкрепен от „Хартиената коалиция”

И общо взето последните дни разни политици, журналисти или просто обикновени безделници се опитват да ни предупредят колко страшно е избирането на Вежди Рашидов за председател на парламента.

Същите далеч не бяха толкова стреснати от парламентарната криза, в която се гърчехме няколко дни. Не бяха и притеснени от напълно сериозната вероятност да останем без председател, което автоматично означаваше, че никаква работа не може да бъде свършена, нито бюджетът да бъде приет – все истински и сериозни проблеми. Самото функциониране на Народното събрание беше застрашено, а дългите часове, в които нямаше направен избор, все повече засилиха недоверието на хората към институциите, което и без това е на критично ниско ниво.

Върхът на медийните полюции пък беше статия, в която беше публикувано писмото на възмутена православна активистка. Въпросната дама била шокирана и потресена от думите на Вежди Рашидов, че рисувал „полегнали христосчета” по време на дебатите за избори на председател. Тези му действия били богохулни, поради което той държал извинение на всички „възмутени християни”.

Безспорно редица медии умеят да изместват фокуса от важните проблеми – ще каже човек, че всичката Мара втасала, та опряхме да бистрим какво е скицирал той.

Всъщност отношението към Вежди Рашидов, който освен депутат от ГЕРБ (което явно много мъчи и дразни някои), е на първо място един достоен човек и горд българин, е индикация за сериозната криза, в която се намираме. Тя обаче не е само политическа и инстутиционална, което се вижда от безкрайната спирала от избори, в които се намираме. Кризата, за съжаление, е и морална, което е далеч по-страшно.

Автор: Виктория Георгиева

Източник: Tribune.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече