Зеленски издаде морална присъда на Берлускони: Той е папагал на Путин!

0

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини четирикратния премиер на Италия и сенатор в момента Силвио Берлускони, че е говорител на държавния глава на Русия Владимир Путин. „Берлускони дори използва същите изрази и приказки на Путин“ – заяви Зеленски в ексклузивно интервю за в. „Кориере дела сера“ по повод обвинението на експремиера на Италия отпреди седмица, че именно той е подпалвача на сегашната война в страната му.

„За него (Берлускони – бел. кор.) са гласували само 8% от италианците и това е утешителният отговор на вашия електорат, тоест стига ми…“ – набляга държавният глава с явно пренебрежение към близо една десета от жителите на Апенините. „Все пак той е на почти 90 години и му желая добро здраве!“ – заявява държавният глава доста подигравателно по адрес на четирикратния министър председател на Италия, състарявайки го с цели 4 години.

След това президентът подчертава увереността си, че новият премиер на Италия Джорджа Мелони ще продължи да подкрепя политиката на сегашното ръководство на Украйна в конфликта с Русия. Хвали се също така, че вече бил създал приятелски отношения с министър-председателката, тъй като тя го била помолила в първия им телефонен разговор да я нарича „просто Джорджа“. И тук Зеленски леко се „подхлъзва“, посочвайки, че Мелони била „благосклонна“ към „нашия общ алианс“, тоест към НАТО, като уточняващият въпрос на интервюиращия журналист Лоренцо Кремонези, го подтиква към друга неточност.“ Най-общо казано за алианс ни в рамките на Европейския съюз“ – коригира се Зеленски явно без да си дава сметка, че страната му все още е много далеч от интеграцията си в общността. А що се отнася до трудностите на Италия, причинени от конфликта, той заявява в стила на вече позната малко надута риторика: „Зная, че е трудно да се откажеш от лесен бизнес с Русия в обозримото бъдеще, рискува се известна икономическа нестабилност, но това е в името на бъдещето на самата стабилност, на демокрацията, на цивилизацията и на европейската свобода.“

Що се отнася до мирното решаване на конфликта с Русия, Володимир Зеленски посочва, че той винаги бил готов за това, „но не и с пистолет, опрян в слепоочието“, пояснявайки, че ставало думи за ултиматумите на Путин за дипломатически изход.

„Не е в моите възможности да спра войната, това, което мога да направя е да не я загубя, да се бия, за да се защищавам“ – посочва президентът на Украйна и се „подхлъзва“ отново, персонализирайки конфликта. После той посочва повтаряното непрекъснато напоследък от него условие за край на войната: „Ако се изтеглят, тогава ще бъде възможно да преговаряме и да съжителстваме като съседни държави“. Малко след това обаче президентът сам демонстрира съмнение в перспективността на това желание, признавайки косвено, че Русия няма намерение да се изтегли някога от анексираните от нея територии. Нещо повече – по повод на твърденията напоследък за настъплението на украинските въоръжени сили в района на Херсон и отстъплението на руската армия, Зеленски обявява, че руснаците играели само театър, тъй като изтегляйки се те осъществявали стратегическата си цел да се укрепят в региона.

Въпреки приповдигнатия тон на интервюто, будят пък направо съчувствие прокрадващите се в разговора опасения на президента на Украйна да бъде изоставен от покровителите си и дори пожертван. „Получихме някои сигнали, които много ни безпокоят“ – заявява Зеленски в отговор на въпроса на Лоренцо Кремонези какво смята за отправените напоследък от Пентагона критики по повод методите на украинските сили във военните действия? След това Зеленски направо рухва пред подхвърлената му от журналиста вероятност „на власт в САЩ да се завърне приятелят на Владимир Путин – Доналд Тръмп“.

„Във всеки случай пада се на американците да определят накъде ще вървят, моето мнение не важи!“ – посочва поставен на тясно президентът на Украйна, подчертавайки сякаш за утешение: „Сега е Джо Байдън този, който ни помага повече от всеки друг!“

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече