Завещанието на „Промяната“ – безумна инфлация, енергийна криза, високи горива и забатачена държава

0

Всички знаем, че ни предстои тежка зима. Предупреждават ни от месеци. Официалното ниво на инфлацията достигна 18,7%, като това е и най-високото ниво за последните 24 години насам.

Икономистите са единодушни – реалното поскъпване е още по-голямо, галопиращите цени все още не са достигнали пика си, икономиката е на червено, парите ни се обезценяват все повече, студените месеци допълнително ще усложнят положението ни.

По света

Страните са в трескава подготовка за предстоящите месеци. Гърция настоява за бързо европейско решение срещу енергийната криза, премиерът Кириакос Мицотакис е на посещение в Литва и Естония за преговори за трансфер на газ.”Един европейски проблем налага общо европейско решение”, подчерта той.

Германското правителство национализира най-голямата компания за внос на газ в страната, Uniper, като по този начин се разширя държавната намеса в индустрията, за да се предотврати недостига на енергия в резултат на войната в Украйна.

Великобритания наложи таван на цените на тока и газа за бизнеса. Мярката влезе в сила на 1 октомври и ще продължи до 31 март догодина. Тя важи както за фирмите, така и за потребителите на енергия от обществения сектор, сред които са болниците и училищата. Подобна мярка беше приета и за битовите потребители, като това касае и домакинствата в Северна Ирландия.

Хърватия, Италия и Латвия са заделили повече от 3% от своя БВП за борба с енергийната криза.

У нас

Още през август служебният премиер Гълъб Донев и служебният министър на енергетиката Росен Христов обявиха, че България няма достатъчно подсигурени доставки на природен газ до края на годината, а в енергетиката заварват хаос и разруха.

През септември Донев каза, че „В България инфлацията е над 17%, непосилна е за гражданите. Тя е двойна в сравнение със средната в Европа”, допълвайки, че предишното правителство не е предприело конкретни мерки борба с инфлацията, а са раздавали пари на калпак.

Думите му се потвърждават от различни икономисти, според които от „Продължаваме промяната” са заложили голям дефицит в бюджета.

Петър Чобанов от ДПС също подчерта, че наследството на кабинета на Кирил Петков е много тежко, допълвайки, че „Това, което виждаме в данните за октомври за изпълнението на бюджета е показателно за цялата следваща година – октомври имаме над 1 милиард дефицит само за месеца. Това ни чака и следващата година средно месечно, както виждаме, ако продължим действията на сегашния бюджет. Оттук нататък всякакви спекулации, че тези оценки не са достатъчно коректни, отпадат, тъй като октомври е месецът който ни показва какво ни очаква”.

Докладът от ДАНС

Още през септември се разбра, че според доклад  на Финансовото разузнаване към ДАНС, експремиерът Кирил Петков, ексфинансовият министър Асен Василев, както и други висши служители в кабинета на ПП са ощетили бюджета с над 100 милиона лева. Тогава последва и обиск на ДАНС в централите на БЕХ и „Булгаргаз”.

Изтекоха и данни, че партньорските служби за сигурност са алармирали българската държава в лицето на ДАНС още по времето на управлението на самия Кирил Петков за присвояване на държавен ресурс.

В справката на тези служби е посочено, че определени фирми са получавали подкрепа от българското правителство чрез лобиране за сключване на сделки за доставка на газ с „Булгаргаз”, като в замяна са плащали значителни комисионни на техните поддръжници от управлението. Споменават се имената на Кирил Петков, както и на Людмил Йоцов, назначен от бившия премиер за директор на „Булгаргаз“.

Според различни източници Агенцията за национална сигурност е намерила доказателства за пряката съпричастност на Кирил Петков, Асен Василев и заместник-министри от кабинета за ощетяване на държавния бюджет и националната сигурност на страната. В доклада се съдържали и доказателства за сключена от „Булгаргаз” сделка за консултантски правни услуги с фирма от Харвард, която е посочена от Кирил Петков, а сумата по договора възлиза на над 1 милион български лева.

И най-малките съмнения, че изнесената информация е невярна, бяха заличени след като преди броени дни министърът на енергетиката потвърди, че ДАНС, ГДБОП и прокуратурата разследват доставките на газ от ПП.Според него, „предишните управляващи не са преследвали икономически интерес на страната, а някакъв друг, договаряни са и доставки на газ в разрез със закона”. Той допълни, че цялата документация е предадена към службите.

МВР

Знаем и какво се случва в МВР. Ръководствата на седем от деветте районни полицейски управления в София бяха сменени, защото не са упражнявали достатъчно ефективно нужния контрол, за да не се стига до редица фрапантни катастрофи от тази и миналата година, довели до смъртта на невинни граждани.

Да припомним, че още преди месеци от „Институтаза пътна безопасност” (ИПБ) алармираха, че са поискали от бившия вече премиер Кирил Петков международен одит на състоянието на пътищата. Той обаче отказал с довода, че е „политически неприемливо”. По подобен начин е реагирал и бившият вътрешен министър Бойко Рашков, който по време на управлението на ПП, също е бил информиран от ИПБ, че има цялостна липса на контрол, движението през нощта не се наблюдава от месеци, в София през нощта стават около 20 катастрофи по големите булеварди, което е три пъти повече, отколкото преди година и половина-две, а в същото време екипите, които контролират през нощта, са сведени до 2 за 1,5 млн. столица. Все неща, които Рашков отлично би трябвало да знае, но дори да кажем, че поради някаква причина ги е проспал, след като все пак е научил за тях, не е предприел нищо.

А сега накъде?

Да не минаваме по този начин през всички министерства и служби, защото това все пак е статия. Но ви уверявам, че тръгнем ли да го правим – подробно описвайки всички детайли, ще трябва да си вземете отпуска, за да ви стигне времето да изчетете за действията на Промяната, довели до разрухата в не един и два сектора.

На фона на очакваната по-тежка от обичайните зима, на фона на инфлацията, на фона на цялата сложна ситуация, получихме и завещание, което обаче съдържа само данни за нарушения, кражби, измами, а в най-добрия случай – информация за пълно бездействие от страна на предишните управляващи от ПП.  По време на тяхното управление беше окончателно разрушен и диалогът между партиите, което доведе до невиждана политическа, конституционна и институционална криза.

Единствената ни утеха може да е тази, че вероятно след всичко, надробено от Промяната, хората ще си дадат ясна сметка, че новото не значи задължително по-добро, че не е гаранция, че следващият спасител ще е честен, че по-доброто бъдеще не се постига с хаотично и необмислено гласуване в подкрепа на нещо, само защото е различно, че обещанията и думите са едно, а действителността – съвсем друга.

Автор: Виктория Георгиева

Източник: „Тribune.bg“

*Заглавието е на Temi.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече