Да живее левът – „най-стабилната валута“, която политиците ни искат да премахнат и обезценят

0

Противниците на влизането на България в Еврозоната могат да бъдат разделени на три групи. Едната обхваща българските политици, за които пълната ни интеграция в ЕС е вредна за вековната българо-съветска дружба. Другата е съставена от синдикалисти и доморасли експерти, жадни за публичност на всяка цена. Третата е от хора от академичните среди някъде по света, които имат личен интерес от запазването на лева.

За последните банкерът Левон Хампарцумян казва: „В академичните среди могат да правят докторантури на тема как ще се разпадне Еврозоната, но това са академични хипотези, които служат за развитието на финансовата наука. Те не са за споделяне с полуграмотното простолюдие. Съжалявам, просто има разлика. В държавата милион и половина са функционално неграмотни, което означава, че не могат да осмислят прочетеното. Такива хора не може да решават дали сме в Еврозоната или не“.

Като острие на тази група се очерта

вездесъщият проф. Стив Ханке, чието бащинство на Валутния борд се оспорва от финансистите Красимир Ангарски и Емил Хърсев. Както и да е, на него, на Ханке, му е много важно да опази лева, защото България остана май единствения успешен пример на Валутен борд, на който той е посветил живота си.

Как може подобни нелепости за приемането на еврото да се вземат на сериозно и да всяват страх сред българите?! Това запита доц. Александър Михайлов, преподавател в Редингския университет. Той се възпротиви и на идеята на Ханке у нас да се проведе референдум за еврото. „Никоя друга вече приета в еврозоната държава не е провеждала референдум – посочва доц. Михайлов. – Такова изискване не стои съгласно Лисабонския договор, който България е подписала през 2007 г. и който е в сила от декември 2009 година. Валутната интеграция е последна, завършваща фаза на процеса на икономическа интеграция, нейна естествена крайна цел. България вече от 10 юли 2020 г. (заедно с Хърватия) е в така наречената чакалня за приемане на еврото, т.е., Европейския валутно-курсов механизъм II или ERM II, и реалистично и отговорно определената дата за преминаване към еврото е 1 януари 2024 година“.

От режим на паричен съвет се излиза по-рано или по-късно и за България, както вече стана с Естония и Литва, най-лесното, най-нормалното и най-благоприятното е това да стане естествено с приемането на еврото.

Най-горещият адепт на Ханке

е най-яркият представител от първата група на противниците на еврото – депутатът и шеф на „Възраждане” Костадин Костадинов. Неговата вътрешна (а може би външна убеденост) е, че сме на път завинаги да ликвидираме държавата като предадем финансовата си независимост.

„Най-доброто решение, което да се защити, е да се спрат всякакви действия в посока влизане на България в Еврозоната, която също има своите сериозни проблеми и притеснения“, заявява той. По думите му: „Датата 1 януари 2024 г. трябва да се забрави, не е осъществима“.

Костадинов подкрепя идеята на Ханке за референдум и иска България да запази своята валута, която според него е „една от най-стабилните в света”.

Това твърдение може да накара всички световни финансисти да изхвърлят демонстративно дипломите си в кошчето, защото досега не са подозирали за силата на нашата валута. Е, левът стигна до котировка 3000 за долар, но сегашната му стабилност се дължи на фиксирания му курс към еврото, което,така да се каже, вече сме приели наполовина и е добре да приемем изцяло.

Последовател на Ханке е и един смислен икономист от близкото минало – проф. Любомир Христов.

България не е готова и ще пострада

от приемането на европейската валута, смята финансистът.

„Бързането да влезем в еврозоната е за да се отклони вниманието от по-важните въпроси. Най-същественият е за бюджета. Влизането в еврозоната е капан. Ако то стане бързо, полза ще имат единствено финансовите елити, а сметката, както обикновено, ще плаща обикновеният данъкоплатец“, изтъква Христов.

Колкото до думите на управителя на БНБ, че ако изпуснем възможността да се присъединим през януари 2024-та, нов прозорец ще се отвори след 10 години, неговото мнение е, че „това е манипулативно.Не изпускаме влака, а възможността да се хвърлим на релсите, преди той да мине“.

Тръпки да те побият…

„България може да бъде приета в еврозоната, за да бъде „натрит носа“ на Гърция. Валутна общност, без политически съюз, е обречена на провал. Ние имаме удивителната способност да се присъединяваме към провалени конструкции и същевременно да благодарим за това, че повличат и нас”, това пък твърди синдикалистката Ваня Григорова. Тя е стегнала до проникновения извод, че „правим финансов и политически дъмпинг в Европа, което е недостойна позиция за България“. И че на този етап не е добре страната да влезе във валутния съюз. Това трябвало да се случи, когато и еврозоната, и ние се стабилизираме.

За отричането на еврото

голяма роля играят и журналистите.

Под прикритието на пълната публичност те дават поле за изява на хора, чиято компетентност по въпроса е равна на нула. Затова от обществените медии можем да чуем реплики от типа: „За лева са дали живота си толкова наши герои, няма сега да го предадем”. Или: „Цялата работа е богатите да се налапат, а ние да затънем още по-дълбоко”. Или: „Това ще бъде самоубийство“…

Само да споменем, че в държавите с развита демокрация, колегите от обществените медии осъществяват „оздравителна цензура” за подобни субекти, която се изразява в недопускането им до такива сериозни разговори при липса на елементарна компетентност.

Каре

Какви са ползите от еврото?

Еврото предлага много ползи за гражданите, предприятията и икономиките на държавите, които го използват. Някои от тях са: лесно сравняване на цените между отделните страни, което засилва конкуренцията между предприятията, като по този начин облагодетелства потребителите, ценова стабилност, повишаване на икономическата стабилност и растежа. Благодарение на еврото за фирмите е по-лесно, по-евтино и по-безопасно да купуват и продават в еврозоната и да търгуват с останалата част на света. Еврото води до по-добре интегрирани и поради това по-ефективни финансови пазари и по-голямо влияние в световната икономика. Еврото е осезаем символ на европейската идентичност, което е много важно за България в момента.

Много от тези ползи са взаимосвързани. Например икономическата стабилност е от полза за дадена страна от ЕС, тъй като дава възможност на нейното правителство да прави планове за бъдещето. Но икономическата стабилност е от полза и за предприятията, защото води до намаляване на несигурността и стимулира инвестициите. Това пък повишава заетостта, осигурява по-качествени работни места и е от полза за гражданите.

Как се реализират ползите от еврото?

Благодарение на него се премахват разходите, свързани с колебанията на обменните курсове в еврозоната. Така потребителите и компаниите са защитени от скъпоструващи колебания на валутните пазари, които в някои държави водеха до подкопаване на доверието, възпиране на инвестициите и причиняване на икономическа нестабилност.

Преди въвеждането на еврото необходимостта от обмен на валути води до допълнителни разходи, рискове и липса на прозрачност при трансграничните трансакции. Използването на единна валута прави извършването на стопанска дейност и инвестирането в еврозоната по-лесно, по-евтино и по-малко рисковано.

Еврото е предпочитаната валута при почти 40 % от трансграничните плащания в световен мащаб и за почти половината от износа на ЕС.

Автор: Чавдар Цолов

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече