Политически елит на ненавистта: Вече всеки е срещу всеки

0

Парламентарно представените формации не само не водят сериозни преговори са съставяне на редовно правителство, ами вече и бивши коалиции постепенно се разпадат. „Продължаваме промяната” и „Демократична България” изостриха отношенията си с БСП особено по евроатлантическа линия. А и самите те също се гледат под вежди.

Още в предизборната кампания БСП и „Продължаваме промяната” си разменяха реплики заради социалните мерки, свързани с вдигането на пенсиите, безплатните детски градини, парите за майчинство, които слагаха в своите активи от 8-месечното им съвместно управление. Социалистите не веднъж обвиниха бившите си партньори, че крадат социалната им програма. С конституирането на 48-ия парламент

различията между тях лъснаха още по-ясно.

Раздорът тръгна от избора на председател на Народното събрание. Първата и втората политически сили вкараха парламента в патова ситуация и имаше реален риск той да се разпадне още преди да е започнал работа. Но лидерът на БСП Корнелия Нинова реши проблема, влизайки в ситуационна коалиция с ГЕРБ, ДПС и „Български възход”. Това раздразни „Промяната” и „Демократична България”, които възприеха действието й като предателство и започнаха да твърдят, че се задавало ново управленско мнозинство, способно да излъчи кабинет. Очевидно не ги впечатлиха особено нееднократните декларации на социалистите, че няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ, на ДПС и на „Възраждане“. Пък и междувременно БСП показа, че е склонна на известни компромиси при определени условия.

От „Промяната” заподозряха бившия си коалиционен партньор в задкулисни сделки, което Нинова не преглътна и

яростно се нахвърли върху тях.

Тя обвини Кирил Петков и Асен Василев, че хем са откраднали социалната програма на партията й, хем сега се опитват да я вкарат в лагера на корупцията и задкулисието, лишавайки я от имиджа на последователен борец срещу порочния управленски модел на ГЕРБ. Нинова дори намекна, че като се противопоставят на избора на председател на Народното събрание, те работят срещу парламентарната република и в полза на едноличната власт на президента Румен Радев.

За отношенията между участниците в бившата управленска коалиция достатъчно красноречиво говори и това, че никой не отиде на разговорите, инициирани от ПП, които трябваше да се водят пред камерите. Дори „Демократична България”, която стои най-близо до Петков и Василев. С което демонстрираха, че не одобряват опитите им да спъват парламента и да рушат парламентаризма. А най-вероятно не могат да преглътнат и че тяхната формация отмъкна половината им електорат.

Изборът на председатели на постоянните парламентарни комисии също показа, че бившите партньори вече трудно се разбират. Представители на „Промяната“ и ДБ почити при всяко свое изказване не пропускат да жегнат БСП и ръководителката й, че е „пила турско кафе с Борисов“. Социалистите не им остават длъжни.

Другата тема, по която бившите коалиционни партньори са

на диаметрално различни позиции,

е за даването на оръжие на Украйна, както и за закупуването на втора партида изтребители Ф-16 от САЩ. „Продължаваме промяната” и „Демократична България” ще гласуват с две ръце за това, което ги поставя редом до ГЕРБ и ДПС, а БСП е категорично против и ги определи като „коалиция на войната“. Но пък левицата остава в един кюп с „Възраждане”. Което се видя и при гласуването в комисиите по външна политика и отбрана, където двете проекторешения минаха на първо четене.

От подобно разположение на силите отново се родиха спекулации за бъдещо редовно правителство с евроатлантическа насоченост. Въпреки многократните заявления на водачите на „Продължаваме промяната” и „Демократична България”, че по никакъв начин няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ, камо ли пък да участват заедно с тях в управлението.

Тайничко всички се готвят за нови предсрочни избори и мислят повече кое ще се хареса на избирателите им и за какво могат да бъдат наказани. Положението е доста сложно. Както каза политологът доц. Борис Попиванов, партиите чувстват две основни притеснения: „Едното е, че ако влязат в неразбираема коалиция, избирателите им ще ги накажат след това. Другото е, че ако не влязат в коалиция, избирателите отново ще ги накажат. … Интригата е кое от двете притеснения ще надделее, ще успеят ли да сглобят правителство, или ще вървим към поредни предсрочни избори“.

Затова именно парламентарно представените политически сили имитират някакви преговори, но и от самолет си личи, че са несериозни и

нямат за цел да се постигне съгласие

чрез компромис. Напротив, беше начертана още една разделителна линия между бившите коалиционни партньори – машинното гласуване. БСП още в миналия парламент настояваше да се позволи на хората да избират дали да гласуват с машина или с хартиена бюлетина и тук тя е на едно мнение с ГЕРБ-СДС и ДПС, т нар. хартиена коалиция. Корнелия Нинова и тясното й обкръжение смятат, че изборните им поражения се дължат на страха на „техните“ по-възрастните избиратели да използват устройствата и връщането на хартията ще им донесе предимство.

ПП и ДБ са на другия полюс. Те са убедени, че с хартиените бюлетини ще се върнат и всички стари порочни практики като купуване на гласове, контролиран и корпоративен вот, надраскани и подправени протоколи и т.н.

Партиите в парламента разчитаха и на проектобюджета за догодина, за да си постелят пред избирателите на задаващите се предсрочни избори. Но служебното правителство се изхитри като предпочете да бъде удължен срокът на действие на тазгодишния бюджет. Това разгневи партийците, особено онези, които смятат, че след още един вот пак ще се върнат на власт. А и как не, след като им издърпаха  килимчето изпод краката? Сега те яростно настояват служебните министри да внесе проект за нов бюджет – за да могат да го префасонират предизборно,

наддавайки като на селска сватба.

Корнелия Нинова, чиято партия допреди дни настояваше, че не е работа на служебния кабинет да пише бюджет, изведнъж се преметна на 180 градуса и не крие, че каквото и да бъде внесено в парламента, то със сигурност няма да излезе от там в същия вид. Най-вече в частта за харчовете.

От една страна всички политически формации са наясно, че избирателите и обществото искат от тях редовно коалиционно правителство. От друга, ги блазни мисълта да отидат на нови бързи избори с надеждата да подобрят резултата си. И докато се чудят пред тази дилема бившите партньори непоправимо рушат имиджа си едни на други, опитвайки се да съхранят своя. Е, може ли при това положение да очакват повече гласове и отново да получат властта?

„Продължаваме промяната”, БСП и „Демократична България” толкова усърдно копаят ровове помежду си, че ще е изключително трудно пак да застанат рамо до рамо, както беше в четворната коалиция. А дали отношенията им са непоправимо развалени и разривът е окончателен, ще се види най-добре, когато бъде връчен на ПП вторият мандат за съставяне на правителство.

Автор:

Източник: Елизабет Дафинова

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече