Украйна поиска 30 вида оръжие от България

0

Украйна е поискала от България доставката повече от 30-тина вида въоръжение от България. Това съобщи посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко пред БНТ.

Той посочи, че много внимателно е наблюдавал дебатите в парламента за продоставяне на военна помощ на Украйна. Смята решението на българското Народно събрание за „много правилно“.

Списъкът е доста широк и разнообразен – от средства за противовъздушна отбрана до гаубици, хеликоптери и самолети.

„Искаме от България от самото начало различни видове въоръжения. В списък до Министерството на отбраната сме посочили повече от 30-на артикули, където има и средства за противовъздушна отбрана, което е най-необходимо сега. Както знаете заради бомбардировките и обстрелите с ракети и дронове е крайно необходимо такова оръжие. С-300, както и зенитно-ракетни комплекси, установки. Актуален остава и въпросът с доставката на гаубици от 152 мм, самоходни артилерийски установки, снаряди, минохвъргачки и други“, каза Виталий Москаленко.

Според него списъкът може да бъде удовлетворен по много точки, защото България разполага с тези оръжия.

„По-рано сме давали заявка за хеликоптери и за самолети Су-25 и МиГ-29. Всички въоръжения, с които разполага България от времето на СССР, за нас, за Украйна са крайно необходими“, допълни посланик Москаленко.

Какво е готова да предостави България на Киев ще е ясно до месец. Министърът на отбраната Димитър Стоянов вече два пъти каза, че очакванията трябва да са консервативни и че страната ни няма да предостави зенитно-ракетни комплекси, от които Украйна има нужда, а само боеприпаси. 

Посланик Москаленко посочи, че във връзка с енергийната криза в страната му след руските ракетни обстрели по критична инфраструктура е поискана от България и помощ под формата на електрогенератори. Но все още няма решение.

„Министерският съвет трябваше да разгледа въпроса преди седмица, но бе отложен за следващата седмица“, каза Москаленко.

Той посочи, че България не е ремонтирала никакво украинско въоръжение въпреки спогодбата, сключена между двете правителства през май.

„Един ексминистър на отбраната каза, че според това споразумение ние сме разчитали да се ремонтират танкове, които трябва да получим от една съседна страна, която има в наименованието си „Северна“ (Северна Македония). Те предадоха на Украйна танкове Т-72, но тяхното реновиране и довеждане до кондиция бе осъществено в украинските предприятия – разказа Москаленко. – Идеята беше точно тази техника да се ремонтира в българските предприятия. Оказа се, че възможностите за ремонт в България не бяха изгодни, заради дългите срокове – за месец-два да ремонтират 1-2 бройки. Може би българските предприятия биха ги направили качествено, но за много дълго време, с големи трудности… А ние каква друга техника да ремонтираме тук? Гаубиците сами ги ремонтираме, защото да ги доставиш  България и после пак назад – не е изгодно“обясни Москаленко.

Пред телевизия „България он еър“ ген. Съби Събев разказа какви оръжия страната ни може да предостави на Украйна.

„Това, което имаме в резерв са танкове Т-72, бронетранспортьори, имаме също и реактивни системи за залпов огън, от които Украйна има голяма потребност, имаме и самоходни артилерийски установки, които също са необходими за отбраната на Украйна. Имаме и средства за противовъздушна отбрана, извън тези С-300, които се визират твърде често в коментариту“, каза Събев.

По думите му страната ни има достатъчно какво да даде на Киев, включително различен тип боеприпаси, стрелково въоръжение и минохвъргачки.

„Ако България си свърши добре работата, включителто и в дипломатически аспект, може на мястото на предаденото тежко въоръжение да поиска заместващ капацитет от нашите съобзници в НАТО – Германия, Великобритания САЩ, а и Италия. Както Гърция направи – за това, че предостави близо 200 машини съветско производство за пехотата, тя получи от Германия съответни такива, но много по-съвременни и надеждни. Всичко е въпрос на дипломация“, каза ген. Събев.

Той посочи, че има фонд на ЕС, който обезщетява определени страни, които предоставят главно тежко въоръжение на Украйна. Тези средства, с които ги овъзмездява фондът, също могат да се използват, за да се купят оръжейни системи, от които България има нужда, каза ген. Събев. Той посочи, че някои страни вече са получили евросредства за това.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече