Проф. Иво Христов: Идват жестоки времена, а България се намира в най-жалкото си състояние (ВИДЕО)

0

Идват жестоки времена, а България се намира в най-жалкото си състояние, заявява в интервю за ютуб канала „Заедно сме сила“ социологът проф. Иво Христов.

Според него българското общество е в „пълна разкапаност“ и за това свиделстват случаи като „Семерджиев“ и шофьора на околовръстното, който уби френски гражданин – и двамата се оказаха „под полицейски чадър“.

„Българското общество е болно, ние не можем да посрещнем предизвикателствата на модерните времена“, твърди проф. Христов.

И като илюстрация дава следната метафора – диамантът и въглищата имат един и същ състав – въглерод. „Големите драми правят от силните народи диаманти, а слабите – на кюмюр“, казва проф. Христов.

В момента имаме икономика, структура и статус на страна от Третия свят, посочва той, анализирайки днешното състояние на страната.

Социологът, който два мандата бе народен представител от левицата, предупреди за опасността от диктатура, защото „българите непрекъснато търсят диктатор, търсят някой да ги оправи.“ И разказа, че при срещата си с избиратели като депутат непрекъснато се сблъсквал с хора, на които за собствените им житейски незгоди им били виновни „комунизмът, демокрацията и четирите годишни времена“.

Критикувайки корупцията, той посочи, че държавните служби се използват като хранилка. И даде пример – по времето на социализма, когато всичко е държавно, чиновниците са 60 хиляди, а в момента – 600 хиляди.

Каза и, че една от най-тревожните новини е тази за резултатите на зрелостния изпит по български език и литература, където двойките са една трета. „Израстнаха няколко генерации, които за нищо не стават“, с които „вече не може да се говори за нищо сериозно“, е неговата тъжна присъда.

Ето и видеото по темата:

Източник: „Епицентър“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече