Борисов и отчаяните му ПР ходове – в качеството на случаен гражданин инспектира държавни обекти

0

Да си представим, че лидерът на БСП Корнелия Нинова точно в този момент инспектира недовършената зала „Арена Бургас“. Или пък Христо Иванов от „Демократична България“ отива във Варна да се поинтересува защо така се проточва строежът на стадиона на мястото на бившия „Юрий Гагарин“.

В общи линии така изглежда появата в неделя на Бойко Борисов на строящия се ст. „Христо Ботев“ в Пловдив. Да е премиер, министър на регионалното развитие и благоустройството, кмет на града – тогава е разбираемо да се поинтересува, да инспектира. Но в момента, в качеството му на лидер на ГЕРБ, появата му там е равностойна на минаването на случаен гражданин, който наглежда дали стадионът скоро ще е готов.

Освен ако… не става въпрос за предизборен ход

А периодиката на всички активности на Борисов около този стадион навява тъкмо на тази мисъл – че всичко това е за получаване на дивиденти пред фенската маса на „Ботев“ (Пд). Която не е никак малка. Но е толкова изстрадала заради проточилия се вече 10 години строеж на стадиона, че в момента е готова да преглътне всичко, за да види най-сетне „Колежа“ завършен. А това да обръща внимание кога се вясва някой политик на стадиона сякаш е най-малкият проблем в момента.

Но, по всичко личи – нищо не е случайно. През февруари 2020 г. Борисов, тогава премиер, нареди правителството да отпусне 37 млн. лв. за два стадиона в Пловдив – 25 млн. за довършването на „Христо Ботев“ и 12 млн. за цялостна реконструкция на „Локомотив“. Щедрият жест дойде в резултат на уличния натиск от страна на феновете на двата отбора. Натиск, какъвто лидерът на ГЕРБ никак не обича и преди с всякакви отстъпки се опитваше да тушира.

След това той се появи на стадиона на „Ботев“ през април м.г., в компанията на вече бившия спортен министър Красен Кралев. И рече: „Ще стане едно прекрасно съоръжение. Да сме живи и здрави, мога да обещая,

стане ли готов стадионът, един финал на купа, не българска, ще ви издействам.

Дали Суперкупа, няма значение. Тука на този стадион ще се изиграе“.

Това стана седмица след парламентарните избори, които ГЕРБ спечели и е твърде възможно Борисов да е говорил с мисълта как реже лентата отново в качеството си на премиер. Но… до съставяне на кабинет с него начело тогава така и не се стигна.

Малка подробност – дни по-късно, от писмо на зам.кмета на Пловдив Пламен Райчев до Гражданския съвет за обществена подкрепа за дострояването на стадион „Христо Ботев“, стана ясно, че отпуснатите 25 млн. лв. ще стигнат за цялостното завършване на само две от трибуните. Без другите две, без козирки, без терен и седалки. Информацията разбуни феновете на „Ботев“ и те отново се наежиха. Това провокира зачеркване на сметките и писане на нови. Дали е имало и обаждане от Борисов – можем само да гадаем. Но изведнъж се оказа, че тези 25 млн. ще стигнат, обаче трябва ново проектиране.

Парите, разбира се, пак не стигнаха и Община Пловдив отпуска още средства – за търгове за седалки, за терен, за препроектиране. Тегли тази година и крупен заем от 24 млн. лв. – по 12 млн. за същите два стадиона, за да бъдат докарани в окончателен вид. И така отпуснатите средства за „Христо Ботев“ набъбнаха поне на 40 млн. лв. с ДДС, но и тази сума вероятно няма да е окончателна, тъй като по договор строителството е на обща стойност 53 млн. лв. (по думите на зам.-кмета по финансите Величко Родопски).

Не щеш ли, последва ново посещение на Борисов преди няколко дни, отново без да е на някакъв пост в държавата. Подочул, че има въпросителни дали ще има козирка на стадиона и това тревожи феновете. След което с назидателен тон се обърна към строителите (като какъв?!): „Искам това да е образец. Обещали сме на феновете. Бая пари излезе. Искам това да е еталон, за да можем после да говорим с феновете на „Левски“ и ЦСКА. Има ли проблеми, феновете да ги повдигат веднага. Трябва да се играе тук Суперкупата на Европа. Това е договорено.

Изложите ли се вие, ще се изложим и ние.

Довършвате го така както трябва. Строителите се стягайте“, се чу в неделя познатият менторски тон.

А после обеща, че експерти ще дойдат да преценят дали ще стигнат средствата за поставяне на козирка на „Христо Ботев“. Експертът се яви вчера. Но не някой служител от ресорното министерство, компетентно лице от общината или поне от някоя строителна компания. Отиде бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, верен спътник на Борисов в джипа по време на различните инспекции… И той си каза експертното мнение – няма как стадионът да е готов до март 2023 г., както уверяваше строителят, в лицето на компанията ПИМК. „Най-реалистично ми изглежда стадионът да бъде завършен през месец септември 2023 година“, отсече Нанков.

Възможно е това да му е експертното мнение, може и наистина тогава чак да стане всичко готово. Възможно е и да е само съвпадение, че само месец по-късно – 

през октомври догодина ще има местни избори.

А на тях всеки глас ще е важен за ГЕРБ. За целта и феновете на „Ботев“ трябва да са доволни. Сега те открито не харесват настоящия кмет Здравко Димитров (ГЕРБ) заради мудните му действия около ст. „Христо Ботев“ и неколкократно го показаха с масови протести. Дали заради несправянето му със стадиона или за други провинения, но Зико няма да бъде издигнат от ГЕРБ на следващите избори. Възможно е новият фаворит на партията да е районният кмет на „Тракия“ Костадин Димитров. Случайно или не той бе с Борисов на последната му „инспекция“ на стадиона. Дали случайно Димитров пак няма да е с него, ако още по-случайно се стигне до откриване и рязане на ленти точно преди изборите идната есен. 

Но май хич не е случайна репликата на Борисов към строителите на обекта: „Изложите ли се вие, ще се изложим и ние“. Защото всичките напъни за писане на червени точки покрай стадиона може да се окажат напразни, ако в навечерието на кметския вот догодина предизборната примамка „Христо Ботев“ бъде още наболял въпрос.

Автор: СВИЛЕН КИРИЛОВСКИ

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече