Венелин Петков – подлаган като шеф в бТВ на натиск от ГЕРБ

0

Бившият журналист в Би Ти Ви Венелин Петков разказа за натиска, на който той и колегите му са били подложени в периода 2014 – 2020 година, когато той оглавява дирекцията „Новини и актуални предавания“ в телевизията. Пред Радио София – програма на Българското национално радио (БНР) – Петков споделя, че „бившите управляващи са намерили начин да оказват натиск“, изпращайки анонимни и не само сигнали до централата на телевизията.

Попитан дали става въпрос за управляващите от ГЕРБ, той отговаря положително. Петков беше директор в периода 2014 – 2020 година, когато на власт бяха две коалиционни правителства на Бойко Борисов.

По думите на Петков натискът е „бил почти непрекъснат, може би непрекъснат“. Сигналите са съдържали обвинения за това, че той и неговите колеги са били необективни. Имало е и сигнал от бивш евродепутат от ГЕРБ, който Петков не назова по име, който е твърдял, че Би Ти Ви е отразявала несъразмерно министър-председателя (бел. ред. вероятно става въпрос за бившия премиер Бойко Борисов, въпреки че Петков не го назовава поименно) и се преекспонира отразяване на президента.

„Беше изключително трудно. Аз и моя екип от главни редактори, нито един от които не работи в Би Ти Ви, бяхме подложени на почти непрекъснат, може би непрекъснат натиск от тогавашните управляващите. Те бяха намерили начин да оказват този натиск, изпращайки анонимни сигнали до централата в Прага. Сигнали, в които обвинявайки мен, моите колеги, репортери и журналисти за абсолютно несъществуващи опити за дискредитиране за липса на обективност“, казва Петков.

По думите на бившия журналист, който беше кандидат за директор на Българската национална телевизия (БНТ), но в момента е преподавател, всеки сигнал е предизвиквал щателна вътрешна проверка, продължаваща със седмици. „Вместо с журналистика се занимавахме с детайлите по вътрешните разследвания. Всички доказаха, че аз и моите колеги сме били прави, но това беше успешна форма за оказване на натиск“, казва още Петков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече