Генерал Атанасов – стожерът на „Демократична България“ или нейният ликвидатор

0

ДСБ може би преживява нещо като разпад; има изключени, има и напуснали, има и категорично оставащи като Атанас Атанасов. Понеже когато участваш в политиката има-няма 30 години и на последните избори нямаш нито един депутат, избран в София, би трябвало да останеш още малко. Може би пък само след няколко месеца ще изригнеш с огромна подкрепа, за която още никой не подозира. А на онези, които казват, че трябва да се откажеш на върха, отвръщаме, че ако никога не си бил там, няма смисъл да се откажеш и на надморската височина. Ето физична, а и политическа закономерност. 

Но ние предполагаме, че вие сте силно угнетени, дълбоко развълнувани от тъмносините сътресения. Кризите в партията са ви заварили неподготвени, когато най-малко сте ги очаквали, тъкмо при смяната на времето, която ви прави допълнително психически уязвими. На всичкото отгоре още сте потресени от това, че младежкото ДСБ прекрати съществуването си още в началото на годината, понеже не срещнало заинтересованост от старите кадри. Тъкмо разбрахте, че има младежко ДСБ и вече го няма. И тъкмо да забравите, че има възрастно ДСБ, и Костов написа втора автобиография.   

Но най-напред, изгледайте участието на Атанас Атанасов в „Панорама“. Участие, което знаем, че сте пропуснали, понеже сте имали спешна и неотложна работа в петък вечер, а докато сте я вършили, сте изпитвали неудобството на избягал от час, който дълбоко в себе си не иска да отсъства от учебните занимания. Та там Атанасов се сблъска с друг бивш кадър на ДСБ – Тома Биков, и размениха любопитни реплики. Атанасов едновременно обвини ГЕРБ за провал, корупция, метастази и мръсотии, а после поиска подкрепата на ГЕРБ при връчването на следващия мандат. Или беше обратното. Тома Биков и Бойко Василев го попитаха – не е ли това малко странно? Но Атанасов не видя нещо особено – двете, изглежда се връзват, толкова добре, колкото коалицията на Реформаторския блок и ГЕРБ се връзваше навремето.

Веднага да уточним: принципната вероятност Тома Биков да се окаже прав за нещо не е много по-висока от процентната електорална сила на ДСБ – в това отношение има съвпадение. Той обаче като никога има основание. Как по-точно ДСБ, за която Атанасов обясни, че е основана кажи-речи върху идеята да демонтира ГЕРБ, иска подкрепата на ГЕРБ? Това звучи дори по-налудничаво от контактната група на Соломон Паси и Плевнелиев, чиято цел изглежда така – под евроатлантическа сурдинка да спаси Борисов от неизбежното и да го върне в играта с толкова кюлчета, колкото е завардил.  

Но вие вече губите търпение – аз също – и може би очаквате единствено финални съвети за това как да останете ветеран от партията. Просто е: като кажете „Костов“, го кажете така, че фамилията магично да прогърми в пространството и на всички да стане ясно, че говорите за Апостола на прехода – и не обяснявайте нищо повече. Като кажете „генерал Атанасов“, го кажете така, че генерално да се усети велика приемственост от първия към втория, която да оцвети небето в тъмносиньо индиго или най-малкото това да се случи основно около „Кърниградска“. Придържайте се към произнасянето на двете фамилии и го допълвайте със снизхождение към всички останали.

И напишете автобиография.

Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече