Между редовете: Какво означава отсъствието на Путин от срещата на върха на Г-20

0

Анексирал току-що украинския полуостров Крим, през ноември 2014 г. Владимир Путин заминава за среща на върха на Г-20 в Бризбън, Австралия, но критикуван от всички страни, тръшва вратата и се връща в Москва. Осем години по-късно, докато войските му водят офанзива срещу Украйна, господарят на Кремъл реши да не поема риск и няма да участва в лидерската среща на Г-20, започваща утре на индонезийския остров Бали, пише Франс прес.

„На една среща на върха трябва да водиш разговори и да позираш за снимки. А сега с кого би говорил и се снимал той?“, пита се руският политолог Алексей Малашенко, цитиран от агенцията, който „не е изненадан“ от взетото решение.

Така, избирайки да не пътува до Индонезия, руският президент си спестява унижението от евентуален леден прием, но има опасност да изолира още повече страната си, на която вече са наложени тежки санкции от Запада.

Защото независимо от присъствието му неговата офанзива в Украйна ще доминира в дневния ред на Г-20 – конфликтът, гневно осъждан от западните страни, предизвика или изостри редица световни кризи, по-специално икономическата и климатичната.

„Това ще е основната тема в изказванията“, изтъква Фьодор Лукянов – политолог, близък до властовите среди в Русия. Но „какво би могъл да каже (Путин)? Позицията му се знае, тя няма да се промени, както и тази на другия лагер – казва той пред АФП. – Каква полза да ходи там?“.

Кремъл обясни отсъствието му с работния график, който задържа Владимир Путин в Русия, без обаче да уточни какъв ангажимент му пречи да участва в една от най-важните срещи на върха в глобален план.

Путин дори няма да говори пред участниците чрез видеовръзка, съобщи Кремъл, докато украинският президент Володимир Зеленски се очаква да вземе думата два пъти, при все че страната му не членува в Г-20.

Москва впрочем ще изпрати на остров Бали делегация начело с външния министър Сергей Лавров, който през юли напусна предсрочно среща на първите дипломати от Г-20, след като бе обсипан с критики.

Отсъствието на Путин обаче издава „чувството за безизходица“, царящо сред действащите лица в украинския конфликт, „на първо място сред руското ръководство“, коментира независимият руски политолог Константин Калачов.

И наистина, близо девет месеца след началото на руската агресия Киев и Москва не водят никакви преговори помежду си.

След като западните страни му обръщат гръб, Путин предпочита вече контактите с онези, които имат исторически връзки с Русия или споделят политиката ѝ, отхвърляща САЩ, вместо да води дискусии в международни организации, в които Москва е все по-силно изолирана.

„В очите на Путин отказът да замине за (срещата на) Г-20 не означава това да попречи на Русия да развива отношения с неутралните страни“, подчертава Татяна Становая, ръководител на аналитичния център „R. Politik“.

„През последните месеци Путин бе твърде активен, той се мъчи да изгради един антиамерикански свят (. . .), една антизападна коалиция“, добавя тя.

Дали обаче тези усилия ще са резултатни, при положение че дори традиционните съюзници на Москва са разтревожени от офанзивата ѝ в Украйна и от последиците за световната икономика и продоволствената сигурност?

Лидерите на Китай и на Индия примерно – страни, поддържащи тесни връзки с Русия, публично отправиха укори към Путин.

И на среща на върха в Казахстан през октомври руският държавен глава призна „загрижеността“ на постсъветските страни след нападението срещу Украйна.

Отсъствието на Путин може да покаже, че Москва „вече не участва изцяло в процесите, с които са ангажирани основните международни лидери“, посочва Константин Калачов. С изключение на конфликта в Украйна Русия по думите му вече е „изключена“ от обсъждането на другите големи проблеми.

За домакина Индонезия срещата е белязана от руско-украинската вражда

Лидерите на страните от Групата на 20-те се срещат утре при много различни обстоятелства от тези, при които домакинът Индонезия започна да планира срещата на върха миналата година, тъй като нахлуването на Русия в Украйна виси над дневния ред дори в отсъствието на руския лидер, отбелязва от своя страна в анализа си агенция Ройтерс.

Индонезия, четвъртата по население страна в света и най-голямата икономика в Югоизточна Азия, пое председателството на Г-20 през декември с планове да се съсредоточи върху възстановяването от коронавируса и засилване на защитата на интересите на развиващите се страни.

Вместо това нахлуването на Русия в Украйна през февруари внесе смут и доведе до безпорядък подготовката на Индонезия за срещата на върха на Г20, като я принуди да се бори за справяне с различните искания и да гарантира провеждането на срещата на върха на остров Бали да се състои.

„Самото провеждане на срещата вече е голямо постижение“, казва пред Ройтерс Хосе Рисал, изпълнителен директор на Центъра за стратегически и международни изследвания в Джакарта.

Нахлуването на Русия в южната ѝ съседка на 24 февруари предизвика някои западни лидери да призоват за бойкот на срещата на върха на Г-20 и за оттегляне на поканата към руския президент Владимир Путин.

Но Индонезия, тясно свързана от 50-те години на миналия век с формирането на Движението на необвързаните страни, вместо това се съсредоточи върху своята „bebas dan aktif“, или „свободна и активна“ външна политика, позиция на неприсъединяване, зародила се по време на Студената война, за да се опита да запази мира в условията на глобални разломи, твърдят анализатори.

Индонезия се придържа към позицията си по отношение на Русия, като отказва да оттегля поканата на Путин, а също така е отхвърлила оказания от страните от Г-7 натиск, както твърдят индонезийски източници, Русия да бъде осъдена на срещата на върха тази седмица.

Президентът Джоко Видодо, който досега не е обръщал внимание на международните въпроси, през юни пътува до Киев и Москва, за да се срещне с Путин и украинския президент Володимир Зеленски, когото също покани на срещата на върха.

Джокови, както е известен президентът, е особено фокусиран върху продоволствената и енергийната несигурност, която е резултат от войната в Украйна, до голяма степен защото Индонезия е един от най-големите вносители на пшеница в света.

Русия потвърди почти в последния момент, че Путин няма да присъства на срещата на върха, а вместо него ще пристигне външният министър Сергей Лавров. Украинският президент Зеленски се очаква да направи обръщение на срещата на върха чрез видеовръзка.

„Това е като семейна сватба, на която един от членовете на семейството е черна овца, но не можеш да не го поканиш, но на коя маса да го поставите?“, каза Деви Анвар, научен сътрудник в Националната агенция за изследвания и иновации на Индонезия.

В неотдавнашно интервю за Ройтерс индонезийската външна министърка Ретно Марсуди определи тазгодишната среща на върха на Г-20 като възможно най-трудната досега, като в някои случаи на страните са им били необходими дни, за да се споразумеят за употребата на една-единствена дума.

Индонезия ще въздъхне с облекчение при откриването на срещата на върха, но все още остават нерешени ключови въпроси.

Излизането на общо комюнике, което трябва да бъде одобрено от всички страни участнички, изглежда малко вероятно, като вместо това Индонезия настоява, както твърдят дипломатически източници, за декларация на лидерите.

Но дори и това може да се окаже трудно според европейски дипломат.

„Трябва да сме сигурни, че войната на Русия е спомената по един или друг начин в декларацията на Г-20. Това не може да бъде прието за нещо нормално или обичайно. Това е изключително трудно“, каза дипломатът. „Моята оценка е, че в момента 10 от страните от Г-20 са против това Русия да бъде остро критикувана в декларацията.“

Форумът тази година изглежда че ще мине и без традиционната „семейна снимка“ на лидерите на Г-20, твърдят източниците.

Въпреки че Индонезия наскоро осъди в Общото събрание на ООН обявеното от Русия „анексиране“ на четири украински територии, Джокови отстоява, че Г-20 трябва да бъде преди всичко икономически форум.

„Свободен и активен“ означава, че имаш известна независимост и също така свобода на действие, за да избереш на кой форум за коя битка да се бориш, и Индонезия е много умела в това“, каза Ануар, твърдейки, че Г-20 не трябва да бъде „заложник“ на един спорен въпрос.

„В края на краищата планетата все още се върти, климатичните проблеми и пандемията продължават да бъдат основна заплаха.“

На фона на геополитическото напрежение една ясна победа за председателя на Г-20 Индонезия, която изпитва затруднения с достъпа до ваксини срещу коронавирус, е създаването на фонд за готовност за пандемии и обещанията за 1,4 млрд. долара, пише Ройтерс.

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече