Попарени надежди, помръкнали витрини – Коледа ще е трудна за търговци и клиенти в Европа

0

Само шест седмици преди Коледа търговците в Европа се опасяват, че тазгодишният празничен сезон може да се окаже най-лошият поне от десетилетие насам.

Вярно е, че рекордната от много години инфлация „изяде“ част от покупателната им способност. Но и мнозина от хората, които имат пари се въздържат да ги харчат както преди за подаръци и забавления поради несигурността в доходите и икономиката през предстояща през 2023 г.

Рязко се увеличиха и разходите на самите търговци – не само за енергия и заплати в магазините, но и тези за транспорт и логистика на стоките. Блокирането заради COVID-19 на цели градове в Китай, струпването на контейнери по пристанищата, недостигът на шофьори за товарни камиони само увеличиха проблемите.

За сектора това е особено разочароващо, защото след скромните коледни дни на 2020 г. и 2021 г. очакваха най-после падането на последните пандемични ограничения и милиарди долари, спестени по време на принудителното стоене вкъщи, най-после да се изсипят в подаръци, пътувания и събирания. Сега това не се случва, а и последиците от нападението на Русия срещу Украйна намалиха дела на печалбите от продаденото, разказва „Ройтерс“.

„Най-много се притеснявам за европейския потребител“, коментира миналата седмица Дирк Ван де Пут, главен изпълнителен директор на гиганта Mondelez International.

И това не е краят.

Докато Коледа 2022 г. изглежда изключително трудна, пазарните условия през финансовата 2023-24 г. изглежда ще бъдат още по-лоши, тъй като всички спестявания на потребителите, натрупани по време на пандемията, ще бъдат унищожени и търговците на дребно са изправени пред най-значителното покачване на разходите за правене на бизнес от много години.

През 2018 г. изобилието по рафтовете бе по-голямо. Този път търговците не предлагат много отстъпки.
През 2018 г. изобилието по рафтовете бе по-голямо. Този път търговците не предлагат много отстъпки.

Най-лошият резултат във Великобритания от 1989г.?

Във Велкобритания – най-големият като обем коледен пазар (очаквания от порядъка на 82 млрд. паунда за сезона през 2022 г.) поредица проучвания показаха, че половината, а може би и повече, от потребителите планират по-малки разходи тази Коледа. През септември бе регистриран рязък спад в продажбите на дребно и ако той се повтори през декември годината може да приключи с най-лошия резултат, откакто от 1989 г. насам се води тази статистика.

„Търговците на дребно са изправени пред вероятно най-тежкия си празничен сезон от десетилетие, тъй като купувачите планират да се пазарят за по-ниски цени, търсят изгодни предложения и купуват по-малко, за да посрещнат предстоящите икономически предизвикателства“, каза Пол Мартин, ръководител на търговията на дребно в KPMG, цитиран от „Ройтерс“.

Една трета от пъбове и ресторанти съкратиха работното време

Повече от една трета от британските пъбове и ресторанти са съкратили работното си време през последните три месеца, за да ограничат нарастващите разходи за енергия, съобщи статистическата служба на страната.

  • 6% от кръчмите, кафенетата и ресторантите са решили да затворят още два дни в седмицата
  • 7% са били отворени с един ден по-малко
  • 21% са имали намалено работно време (срещу 7% в в други части на британската икономика)

Много хотелиери съобщават за намалено търсене и правителствените енергийни субсидии, обявен през септември, не обръщат тенденцията. През октомври организацията UKHospitality заяви, че над една трета от сектора рискува да фалира в началото на следващата година поради нарастващите разходи за енергия и други сметки, както и намаляващите потребителски разходи. Набирането на персонал също е предизвикателство, включително преди Световното първенство по футбол, което иначе пълни заведенията.

Лондонската търговска "Оксфорд стрийт" преди година. И днес светлините са там, но клиентите са по-малко.
Лондонската търговска „Оксфорд стрийт“ преди година. И днес светлините са там, но клиентите са по-малко.

Официалните данни показват, че обемите на продажбите на дребно в Обединеното кралство, с изключение на горивото, са спаднали с 6.2% на годишна база през септември. Най-големите декемврийски спадове – от 1.9% – са регистрирани през 2010 г. и 1991 г., а по-малък спад от 1.1% е отчетен през 2008 г. по време на световната финансова криза.

Няколко британски търговци на дребно – включително групата за храни и дрехи Marks & Spencer, супермаркетите Sainsbury’s и модният търговец на дребно Primark – казаха, че британците се опитват да разпределят разходите за Коледа, като купуват подаръци рано, за да избегнат струпването върху бюджета им през декември.

Попарени надежди, помръкнали витрини – Коледа ще е трудна за търговци и клиенти в Европа

Те също търгуват все повече от дискаунт веригите, като данните от консултантите McKinsey показват, че тенденцията е особено очевидна при продуктите за бита, замразените храни и закуските и сладкарските изделия. Aldi UK и Lidl GB в момента са най-бързо развиващите се търговци на хранителни стоки във Великобритания.

Тревога в три големи континентални пазара

Германия

Сдружението на търговците на дребно HDE прогнозира най-големия срив на коледните продажби от 2007 г. насам. За критично важния период ноември-декември се очаква те да са с 4% по-ниски, дори след корекцията заради инфлацията.

„Времената за търговците на дребно са трудни“, казва управляващият директор на HDE Щефан Гент. Според него в сектора да изправени пред по-високи разходи за енергия и заплати точно, когато обигновено се наемат временно хиляди и хиляди служители, а поскъпващият американски долар вдига цените толкова, че почти не може да се предлагат празнични отстъпки. „В търговията нямаме абсолютно нищо, което да отстъпим тези дни, защото разходите ни се увеличиха много“, допълва Гент.

Испания

Испанска асоциация на големи компании за потребителски стоки в скорошно проучване установи, че 77% от търговците на дребно в страната, където са веригите Mercadona и El Corte Ingles, се опитват да намалят маржовете на печалба, но да подобрят ефективността, за да поддържат цените стабилни.

Друга асоциация, Acotex, очаква търговците на дребно да предложат леки отстъпки по време на празничния сезон, тъй като ръстът на потребителското търсене се забавя. „Хората търсят отстъпки, но търговците на дребно виждат общо увеличение на разходите си и трябва да повишат цените“, каза шефът на Acotex Едуардо Самакола пред „Ройтерс“.

Италия

Междувременно 68% от италианците планират да намалят покупките от сега до края на годината и почти половината планират да намалят разходите за коледни подаръци, според проучване, проведено през октомври от Confesercenti (италианската асоциация за малки търговци на дребно) и института за социологически проучвания SWG. „Сценарият е тревожен… потребителите губят покупателна способност“, каза Мауро Бусони, генерален секретар на Confesercenti.

В Съединените щати Националната федерация за търговия на дребно (NRF) прогнозира празничните продажби да нарастват с по-бавни темпове тази година, докато Amazon очаква най-бавния си ръст на приходите за всички празници от години и посочва Европа като особена болезнена точка.

Попарени надежди, помръкнали витрини – Коледа ще е трудна за търговци и клиенти в Европа

Да привличаш купувачи с помръкнали витрини

Търговците на дребно в Европа трябва да постигнат и деликатен баланс с тазгодишните коледни витрини: как да създадат достатъчно празничен блясък, за да развържат кесиите на закъсалите клиенти, като същевременно се справят с последиците от енергийната криза.

От Мадрид до Франкфурт ще има по-малко и енергийно по-ефективни лампи, изключвани по-рано през нощта, докато магазините ще се отопляват по-малко. Това ще се прави и донякъде, за да не бъдат дразнени клиентите – като знак на солидарност с домакинствата, които не могат у дома да си осигурят празнична топлина заради рязко нарастващи сметки за комунални услуги.

Дори в Париж, известен като Градът на светлините, тази година те ще бъдат по-слаби.


Това, което френското правителство нарича „мерки за отрезвяване“, идва точно в момент, когато търговците на дребно обикновено се стремят да привлекат купувачи със събития и екстравагантни витрини.

  • „Да нямаш нищо би било депресиращо, но да правиш всичко, както преди би било нереалистично“, казва Марк-Антоан Жаме, президент на сдружението за търговия на дребно на бляскавия булевард „Шанз-Елизе“ във френската столица.
  • Жан-Марк Белеш, президент на Printemps, един от най-големите универсални магазини в Париж, каза пред „Ройтерс“, че „подновява голямата традиция да с коледни витрини с акробатични кукли“. Енергийната криза обаче ускори плановете за „намаляване на потреблението, за да бъдем добър граждани както социално, така и екологично“, добави той.

Белеш казва още, че магазинът ускорява движението към целта си да премине изцяло към LED осветление и през септември започна да изключва светлините през нощта. Неговите акробатични кукли с циркова тематика ще работят по-малко часове във витрините.

Част от експозицията "Изключителният Диор" в лондонския магазин "Хародс".
Част от експозицията „Изключителният Диор“ в лондонския магазин „Хародс“.

Във Франция правителството задава тона да се свива потреблението на енергия, за да се избегнат прекъсвания или недостиг на газ тази зима. Градовете намаляват интензивността на осветлението, докато компании като веригата супермаркети Carrefour и летищният оператор Vinci намаляват отоплението.

Топлината също е по-ниска в La Samaritaine, универсален магазин в центъра на Париж, притежаван от LVMH.“Ефектът е значителен“, казва Елеанор де Боасон, регионален президент за Европа и Близкия изток за подразделението за търговия на дребно на LVMH. Други „малки“ жестове включват само частично осветяване на магазина и неговите офиси по време на ранното сутрешно почистване, добави тя.

На „Шанз-Елизе“ нови, енергийно ефективни празнични светлини в цвят шампанско ще осветяват дърветата в края на месеца. Но светлините ще бъдат изключвани по-рано през нощта и ще работят седмица по-кратко от преди. „Целта е да използваме възможно най-малко количество електричество“, каза Жаме, като обяснява, че ще консумират същото количество електричество, колкото за една година потребява апартамент със скромен размер, в който живеят двама души. Това ще е половината от количеството енергия за празничното осветление за миналата Коледа.

Испанският универсален магазин El Corte Ingles, който украсява магазините си с осветени сцени на Рождество Христово, ще извади миналогодишните енергийно ефективни крушки, но ще следва графици, определени от местните власти, като в Мадрид например ги включва един час по-късно, отколкото предишни години.

Властите в германската финансова столица Франкфурт решиха да не ограничават количеството светлини на коледните базари, но градът намали размера на своето дърво и така ще са нужни по-малко светлини.

Попарени надежди, помръкнали витрини – Коледа ще е трудна за търговци и клиенти в Европа

И инвеститорите не обичат много търговците

Дори големите имена в Европа, продаващи всичко – от маратонки до дамски чанти – предупреждават за трудни месеци и инвеститорите ги наказаха съответно.

Adidas намали прогнозите си за цялата година, докато H&M – световният номер две в търговията на мода на дребно, започна кампания за спестяване на 2 милиарда шведски крони (177 милиона долара).

Печалбата за цялата година на британския онлайн търговец на дребно на мода ASOS падна с цели 90% спрямо пика на пандемията. Акциите му са вторите най-зле представящи се тази година от 350-те най-големи компании, регистрирани в Обединеното кралство, като на борсата бяха заличени две трети от пазарната ѝ оценка.

Попарени надежди, помръкнали витрини – Коледа ще е трудна за търговци и клиенти в Европа

Подобна е картината при компании като Reckitt Benckiser, произвеждащи ежедневни потребителски продукти като почистващи продукти Dettol и презервативи Durex, или Unilever, които предупредиха за затруднения на потребителите им.

На фондовите пазари европейският сектор на търговията на дребно (.SXRP) се понижи след мрачната коледна прогноза на Amazon и към края на октомври бе загубил 40% от стойността си тази година – над два пъти повече от удара по по-широкия регионален индекс на акции STOXX.

Преоценките за приходите на европейските търговци (в розово) спрямо общия индекс за STOXX 600
Преоценките за приходите на европейските търговци (в розово) спрямо общия индекс за STOXX 600

А от JPMorgan и други стратегически анализатори казват, че най-лошото тепърва предстои както за потребителите, така и за търговците на дребно. Киаран Калахан, ръководител на европейските капиталови проучвания в Amundi, най-големият мениджър на активи в Европа, посочи нарастването на ипотеките и други сметки, които притискат потребителите, докато по-високите цени на суровините, като памука, увеличават разходите на търговците на дребно.

Инвеститорите и стратезите очакват маржовете на търговците на дребно да бъдат значително намалени през следващата година, тъй като натискът върху разходите допълнително се изостря от отслабването на валутите и сриването на потребителското търсене.

Продажбите на дребно преди пандемията пред ноември 2019 г. (в синьо) и състоянието към края на октомври 2022 г. (в жълто).
Продажбите на дребно преди пандемията пред ноември 2019 г. (в синьо) и състоянието към края на октомври 2022 г. (в жълто).
  • По-високите сметки за енергия, заплатите и повишените цени на товарите и платовете са повишили разходите за компаниите от еврозоната с над 40% тази година, според данни на Евростат.
  • По-слабите валути – еврото и паундът са надолу с 12% и 14% спрямо щатския долар тази година – също направиха стоките по-скъпи за сектора на търговията на дребно с голям внос.

Някои компании са успели частично да прехвърлят на клиентите по-високите разходи, дори когато търсенето спада. Но други се борят с високи нива на непродадени продукти, които може да се наложи да продадат. евтино, защото свиващото се търсене води до трупане на складови наличности.

Автор: Петър Карабоев

Източник: „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече