Различен прочит: Властта превърна държавата в разграден двор, а границата ни – отворена порта към Европа

0

През последните дни редица медии, БСП, ДБ, ПП и кой ли още не са захапали като питбул темата за оградата по границата, като най-активен и агресивен беше бившият служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

По време на изслушването в пленарната зала на настоящия служебен министър на МВР Иван Демерджиев за проблемите на оградата по границата ни с Турция, Рашков обяви, че съоръжението за 200 милиона лева е построено така от ГЕРБ, че и „зайците да минават”, и това го знаела цялата общественост. А пък докато той бил министър, министерството е отпуснало пари, за да се възстанови оградата. „Ние получихме това съоръжение в негодно състояние. Това е истинската причина да може лесно да се прави отвор в оградата и мигрантите да минават без проблем. Затова 5 милиона лева бяха отпуснати за ремонт на оградата с парламентарно решение”, заяви той.

Още миналата година Рашков заяви, че оградата не е подържана и е паднала на някои места, а през септември 2021 г. доволно ни съобщи, че МВР поема поддръжката и на границата с Турция. „МС прие решение, с което на практика стопанисването и управлението на съоръжението към Турция да премине от областните управи на Ямбол, Бургас и Хасково към МВР, за да може да мине под управлението на Гранична полиция. „Няма никакви спорове, че това решение е правилно”.

Какво се случи после, надали е нужно да припомняме. Убит граничен полицай, пометени от автобус двама служители на полицията, хиляди незаконно преминали границата мигранти, разрастване на каналджийството, участие на служители в корупционни схеми и прочее.

Дори да приемем обвиненията на Рашков за чиста монета, няма как да не се запитаме какво постигна той за периода, през който беше начело на МВР. Сам каза, че са отпуснати 5 милиона лева за ремонт на оградата, как точно са усвоени и какво е подобрено, е въпрос, чийто отговор отсъства в пледоариите му. Неведнъж експерти по сигурността предупреждаваха, че за последната година по съоръжението са се образували огромни пробойни, някои медии също сигнализираха, местните предупреждаваха, посочвайки конкретни места. На едно от тези места всъщност се случи трагедията с убития граничен полицай Петър Бъчваров. Говорим за дълъг период и дори да допуснем за предходни проблеми, срокът и отпуснатите средства бяха напълно достатъчни, за да бъдат решени.

Какви бяха целите на Рашков няма да питаме, всички отлично ги знаят, но за съжаление те по никакъв начин не касаеха сигурността на българските граждани. Фиксацията му по ГЕРБ и в частност по Бойко Борисов можеше и да е смешна, ако обаче не породи редица проблеми в цялата система. Безстопанствеността по границата буквално уби трима служители, но това далеч не е единственият сектор с проблеми.

Надали е необходимо да споменаваме и ситуацията по пътищата. Абсолютно всеки ден има тежки катастрофи. Някой ще каже – е, това не е от вчера, което е така, но е и факт, че именно в последната година случващото се взе застрашителни размери.

Да припомним и за Георги Семерджиев, който помете и уби две момичета. Тогава от полицията казаха, че той бил стар техен познайник – криминално проявен, с отнета шофьорска книжка, с над 50 пътни нарушения, карал е с фалшиви немски номера и без книжка, карал с над 100 км/ч из София и през деня, и нощта, засичан е от камери и дори е гонен от полицаите, които обаче, по думите им, са му „дишали праха“.

Ескпертите още тогава заявиха, че подобни случаи ще зачестяват, защото в София през нощта стават около 20 катастрофи по големите булеварди, което е три пъти повече, отколкото преди година и половина-две (бел.авт. тоест през 2020г.), а в същото време екипите, които контролират през нощта, са сведени до 2 за 1,5 млн. столица.

Богдан Милчев, директор на Института по пътна безопасност каза, че в София „движението през нощта не се контролира от месеци”. Основната причина за липсата на контрол според него е, че след смяната на ръководството на КАТ преди няколко месеца (бел.авт. става въпрос за коментар от юли 2021г.), налице са обтегнати взаимоотношения между служителите и ръководството. „Информиран е и министър Рашков”, каза тогава Милчев.

От това, че е бил информиран още преди този инцидент Рашков, както сами видяхме, полза нямаше. От ИПБ тогава алармираха и че по-рано са поискали от бившия вече премиер Кирил Петков международен одит на състоянието на пътищата. Той обаче отказал с довода, че е „политически неприемливо”. А в предишно тяхно становище, касаещо предложените промени в Закона за движение по пътищата, те посочват, че предложените промени са хаотични и непоследователни, а стремежът на МВР да повиши част от глобите за извършени административни нарушения, без да бъде преразгледан в цялост санкционния режим по ЗДП, ще доведе до повече объркване.

Но пък иначе Рашков е любимец на ДБ например. Същият, който говореше за „бивши хора”, приканваше към уволнение на журналисти, заплашваше със саморазправа политици, този светъл образ… По думите на Ивайло Мирчев „България толкова добър вътрешен министър не е имала отдавна. Тука няма сини и червени, а министър, който си върши работата.Той е смел човек”. Малко по-късно тази година бившият правосъден министър Надежда Йорданова пък заяви, че „Демократична България” застава зад евентуалната номинация на Бойко Рашков за шеф на Антикорупционната комисия, а съпартиецът и Атанас Славов заяви, че Рашков е „авторитетен професионалист”.

Разбира се, това не трябва да учудва никого, защото уж отдавна забравените прийоми, типични за едни други времена, макар и отричани именно от ДБ (както онези години, така и похватите), всъщност са им генетично предопределени. Затова и Рашков толкова им пасна. Затова и в негово лице те видяха възможността да го ползват като бухалка срещу ГЕРБ и Бойко Борисов.

Та сега именно Рашков, подкрепен словесно от БСП, ДБ, ПП (ех, каква чудна демократична колаборация), отново отправя обвинения. Този път за оградата. Същият, който трябва да бъде обвинен в безстопанственост на съоръжението. Същият, който миналата година ни информира, че вече трябва да сме спокойни, защото съоръжението вече отивало към МВР. Същият, който най-нагло обясняваше, че се съмнява да има полицаи, които не са си изпълнявали задълженията, за да се стигне до трагедията, причинена от Семерджиев. Същият, който миналата година ни успокояваше, че наблюдават много внимателно миграционния натиск, който не бил свързан само с България. Същият, който през май миналата година обяви, че политици са били подслушвани от две служби – ДАТО и ДАНС, допълвайки, че  е получил информация, според която в ДАНС се унищожават материали. Два месеца по-късно се разбра, че след проведено разследване не са установени нарушения. Същият, който съобщи, че бивши вътрешни министри са сключили споразумение с прокуратурата и прокурори от времето на Цацаров и Гешев, в нарушение със закона, се запознавали със строго секретни материали, а после не се установи нищо подобно. Последва изказването му, и то от трибуната на Народното събрание, че „Стотици български граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по разрешение на Специализирания съд. Имената на лица, подадени на СРС, са разнасяни на листчета, впоследствие унищожавани. Не са изготвяни никакви справки в тази връзка, когато тези служители са работели на изнесени точки за мониторинг, информацията не е описвана съзнателно в тетрадките или бележници, както изисква законът”. И т.н., и т.н.

Персоналната му война с ГЕРБ и Бойко Борисов не ни донесе нищо повече, освен хаос в системата на МВР, безброй трагедии – както на пътя и по границата ни, така и навсякъде, където се сетите. А Рашков продължава да удря неудобните му – към момента предимно словесно, но кой знае каква позиция отново са му подготвили възхищаващите му се партии, ако отново се доберат до управлението.

Автор: Виктория Георгиева

Източник: Tribune.bg

*Заглавието е на Temi.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече