Убийства, корупция, безстопанственост и една ограда

0

Вероятно повечето от вас са забравили, но през август миналата година, в отговор на въпрос на депутат, тогавашният служебен премиер Стефан Янев заяви, че стената по границата с Турция не е в добро състояние, има участъци, които се нуждаят от спешен ремонт, като допълни, че парламентът може да помогне с допълнителен бюджет.

„Обмисля се и правителството е пред вземане на решение да се централизира дейността изцяло върху МВР и Гранична полиция, в момента има смесване на отговорностите – областните управители поддържат съоръжението, а Гранична полиция охранява”, обясни Янев.

От своя страна, тогавашният министър на вътрешните работи Бойко Рашков също каза, че не е подържано съоръжението, било паднало на някои места. Малко след това, през септември, на брифинг, Рашков доволно ни съобщи, че МВР поема поддръжката на оградата на границата с Турция.

„МС прие решение, с което на практика стопанисването и управлението на съоръжението към Турция да премине от областните управи на Ямбол, Бургас и Хасково към МВР, за да може да мине под управлението на Гранична полиция. „Няма никакви спорове, че това решение е правилно”, обясни тогава Рашков.

Всички знаем какво се случи през следващата година – още преди трагедията с граничния полицай, който при опит да спре влизането на нелегални мигранти в страната бе застрелян, мигрантският натиск беше в пъти завишен, като от началото на годината досега 143 447 нелегални мигранти са направили опит да влязат в у нас. За толкова поне се знае официално.

Разбира се, Бойко Рашков нееднократно вече се опита да си измие ръцете, заявявайки, че ГЕРБ я били построили така, че и „зайците да минават”. Да кажем, че е така. Но възникват няколко резонни въпроса и констатации:

1. Ако оградата е била в подобно незавидно положение преди идването на Рашков, защо за повече от година, в която той беше министър на вътрешните работи, не се подобри състоянието ѝ?

2. Защо  цяла година – от септември 2021, когато Рашков се похвали, че МВР поема поддръжката на оградата на границата с Турция, реално не беше направено нищо, за да не се стига до трагедията с убития граничен полицай Петър Бъчваров?

3. Рашков заяви и че са били отпуснати 5 милиона лева за ремонт на оградата с парламентарно решение. Как точно и къде са вложени тези пари?

4. Всички знаем с какво се занимаваше година и половина Рашков, като основният негов приоритет се казваше ГЕРБ, в частност Бойко Борисов.

5. Редица експерти сигнализираха, че по време на неговото ръководство, МВР се е превърнало в разграден двор, което се усети не само по случващото се по границата, а и по трагедиите по пътищата ни, по ширещата се престъпност и прочее.

6. Оградата не е на ГЕРБ, макар непрекъснатите твърдения в тази посока да се опитват да внушат на редовия гражданин, че едва ли не те целенасочено я рушат – дори когато не са били в управлението. Всъщност решението да се построи ограда с Турция е от октомври 2013 г. – по времето на кабинета „Орешарски”.

7. Но щом основният акцент е върху партията на Борисов – добре, нека е така. Именно по времето на ГЕРБ подобни инциденти бяха почти немислими, а каналджийството беше сведено до минимални нива, да не говорим да е имало убийства на български граничари или полицаи. Защото освен Бъчваров, с живота си платиха и двама полицаи, които бяха буквално пометени от автобус, шофиран от трафикант. Както тогава заяви и Демерджиев, не органите на полицията в Бургас е трябвало да пресрещнат автобус с мигранти. Това е работа на “Гранична полиция” – работа, която очевидно не е свършена”, намеквайки за корупция и несправяне със задълженията. Поради което Демерджиев отстрани и шефа на „Гранична полиция” Деян Моллов.

8. От година и половина оградата по границата с Турция е разкъсана, а мигрантите съвсем безпрепятствено минават на големи групи, като в много от случаите граничните полицаи участват в трафика. В по-добрия случай, дори да не са свързани с тези схеми, служителите ни по границата нямат нито физическата възможност, нито подготовката, нито оборудването, за да спрат такива големи потоци от хора, прииждащи непрекъснато.

9. Повече от година местни непрекъснато предупреждаваха и за огромните пробойни в съоръжението, някои медии също пишеха за окаяното положение на оградата и свободно преминаващите мигранти. Разбира се, през това време Рашков ловеше… Борисов.

10. Експерти по сигурността постоянно припомняха, че оградата е близо 240 км, което означава непрекъснато поддръжка, добра комуникация между отделните звена, патрулиране и прочее отговорности, които съзнателно или не, през последната почти година и половина, са били занемарени.

Всъщност истината е очевадна, но и буквално убийствена. Касае се за престъпна безстопанственост, довела до пълен хаос. Свободно преминаване, убийство на граничен служител на наша територия (защото оградата е построена навътре и няма как куршум да достигне на такова разстояние, тоест убийците на граничаря са били навлезли в нашите граници), убийства на полицаи от мигранти, безпорядък в системата, и още, и още… И главният виновник за случващото се е именно Бойко Рашков.

Автор: Виктория Георгиева

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече