Народът vs. ГЕРБ, ДПС и БСП: Протести заради Изоборния закон

0

Наситеният с политически събития петъчен ден бе съпроводен и от протестни граждански активности. Поводът – прокараните от ГЕРБ, БСП и ДПС през правната комисия на Народното събрание промени в Изборния кодекс. Допълващи прояви започнаха във Варна в 18 ч. пред сградата на общината, а и в Бургас в 18:30, също пред общинската сграда.

В дъждовния петък на протеста в София пред Народното събрание се събраха над 4 хил. души. Надежда Йорданова от „Демократична България“ заяви пред събралото се множество, че ще бъдат положени всички усилия, за да се гарантират честни избори в България. „Право, което хартиената коалиция се опита да ни вземе с взлом“, каза Йорданова. „Мафия, мафия!“, отвърнаха протестиращите по адрес на т.нар. хартиена коалиция. Най-често се повтаря скандирането: „Долу Тиквата!“

Кирил Петков пък заяви, че „българският Мадуро е Борисов“ и че не трябва да позволяваме “на едни крадци да откраднат нашия вот“. А според бившия председател на НС и депутат от ПП Никола Минчев “както високата избирателна активност намалява купения вот, така високата гражданска активност намалява желанието на тези от другата страна на барикадата да правят каквото са намислили“. С изказването си той визира т.нар. “хартиена коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС, които гласуваха промените в изборния кодекс, пише „Сега“.

„Протестите ще бъдат цял живот. Всяко поколение има своите протести. Гражданите няма да си оставят републиката в калта!“, заяви лидерът на Да, България Христо Иванов. 

„Завърнах се от Украйна! Имам чувството, че в България времето тече назад“, обърна се към демонстрантите българският доброволец Иван Калчев – Глиги. „Ще бъдем постоянно тук, няма да допуснем мафията. Няма да оставим България!“, закани се Глиги. В 20 ч. демонстрацията пред парламента се премести пред сградата на БНТ, защото в „Панорама“ ще участва Йордан Цонев. 

 Преди обед край сградата на Народното събрание се събраха хора, организирани от Мая Манолова. Мотото на протеста бе „Чували с бюлетини“. Хората на Манолова не бяха много.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече