Успяха! Доброволци-делтапланеристи откриха изчезналия Сашо от Перник

0

12-годишният Александър от Перник е намерен жив в района на радомирското село Червена могила, на повече от 7 километра през планината от мястото, откъдето изчезна на 11 ноември. Сашко е открит близо до т.нар. „Паметник на 800-те“, около 14.30 часа в събота. Спасили са го доброволците Веселин Георгиев и Милко Михалков, членове на клуб по делтапланеризъм.

Детето е открито живо в труднодостъпна местност, обезводнено, босо, мокро и измръзнало. Свалено е от там на ръце. Няма следи от насилие, само от охлузвани, което показва, че се е движило в планината, обявиха по-късно на брифинг на МВР.

„Детето е оцеляло, защото се е борило. Планината е тегава, само от южната страна има 20 дерета. Няма конспирации. Мястото е дълбоко дере, от южната страна. Вчера набелязахме нови зони, където предположихме, че може да е детето. Зони, почти непроходими. Направихме си някои изводи – къде реални, къде нереални, и успяхме. Детето е било в безпомощно състояние. По вида му си личи, че се е движило – мръсен, изтощен, гладен. Дадохме му вода,сгряхме го. Планината може да е майка, може да е мащеха. В случая е била майка. И той се е борил“, обясни спасителят Милко Михалков по време на брифинга. Той изрази изумлението си, че детето е успяло да оцелее толкова време на такова място. „Оцеляло е само, ние просто му помогнахме да се прибере. То е боец“, сподели възхищението си той.

Никой не се нае да обясни как Александър е стигнал до тази местност. Предположиха, че детето се е опитвало да стигне до населено място, но е объркало посоката. Районът вече е бил обхождан, но вероятно издирващите са го пропуснали, тъй като се е движило. Районът се намира на 7 км от профилакториума в Перник, където изчезна преди 9 дни. Полицията засега няма данни някой да го е приютил или държал.

При откриването му момчето е било контактно и е поискало вода. „Като го видях да лежи в дерето, се стъписах. Стоях около 5 секунди и само го наблюдавах. То си пое дъх и разбрах, че е живо. Поиска вода“, разказа Веселин Георгиев, първият спасител, който го открива. „Съблякохме мокрите дрехи, завихме го, за да го затоплим и го свалихме надолу на ръце“, допълни Веселин.

Александър вече е в столичната болница „Пирогов“, където му ще му бъдат направени прегледи и изследвания, а бащата е неотстъпно с него.

„Тази вечер прегръщам сина си! Прекланям се пред близките ми приятели, които бяха до мен през цялото време, пред всички хора, които денонощно търсеха, както и пред тези, които горещо се молеха. Поклон пред упоритостта на директора и заместник-директора на полицията в гр. Перник – Г-н Млеканов и Г-н Николов, които заявиха че никога няма да се откажат. Поклон пред Кмета на гр. Перник Г-н Владимиров, който съдействаше по всевъзможни начини. А за хората с криле Веселин и Милко – делтапланеристите, които го намериха – благословени да сте! Благодаря ви от цялото си сърце! Бог е велик!“, написа снощи Александър Цветанов в профила си във „Фейсбук“.

Наред с огромната съпричастност на хиляди хора от цяла България, Цветанов понесе през тези 9 дни и много недостойни грубости и нападки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече