Различен прочит: „Семейство Симпсън“ – изходът от политическата безизходица у нас

0

Политическият хаос в милата ни татковина е толкова голям, че вече никой не може да каже със сигурност какво следва утре. Социолози, аналитици, експерти, социални антрополози – всички си гризат ноктите, безпомощни пред още по-безпомощните нашенски партии и коалиции.

Хартиената бюлетина се оказа далеч по-ценна, отколкото съставянето на бюджет, да речем. А фактът че парламентарната правна комисия можа да заседава цяла нощ, за да абортира Избирателния кодекс така, че бъдещо демократично зачеване е невъзможно, доказва колко уместни са подозренията на хората, че при преброяването на бюлетините всъщност се извършва колосална измама.

Това е истината. И всякакви плонжове на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по темата са смешни. Не бил искал машините на венецуелския президент Мадуро, нито неговия софтуер. И, ако можело, да се вкарат устройства от САЩ, Австралия, отвсякъде, само не и от Венецуела. Ако ще лично Байдън да им даде гаранция, машините не вършат работа на Борисов и ГЕРБ. 

Произтеклия от хартиените заигравки скандал съвсем изкара от релси функционирането на парламента, което до този момент и без друго не беше нормално. Кашата стана пълна – съвсем се оплетоха бивши, още по-бивши, настоящи, бъдещи коалиционни партньори. И всякакви прогнози кой с кого, кога, къде, защо са невъзможни.

Политическата безизходица е толкова голяма, че не ни остава нищо друго освен да се обърнем към популярната анимационна комедия „Семейство Симпсън“. Поредицата е известна с това, че случки в сюжета на серийното шоу често пъти по-късно са ставали реалност в живота. Нещо като дежа вю.

Предсказването на бъдещето от сценаристите на сериала е ефект, който волно или неволно го прави все по-популярен.  И зрителите все по-внимателно следят шоуто, за да открият поредна прогноза.

Като, например, второто пророчество на тема „Тръмп“, след като през 2000 г. сценаристите „познаха“, че милиардерът ще влезе в белия дом три петилетки по-късно: в серия, излъчена през 2015 г., Хоумър Симпсън се появява до надпис „Тръмп 2024“!

Така че как да не вярваме на прозренията в шоуто днес, когато милиардерът оня ден обяви, че ще със сигурност се включва в кандидат-президентската битка след две години?

Ето защо, на фона на политическия хаос и неизвестността у нас, най-добре е да почнем да следим сериала. Дори е желателно да започнем от епизод едно на сезон първи (E1S01 – според обозначенията в торент сайтовете). Може би точно там ще открием оня знак, който ще ни подскаже предстоящото и ще освети средновековния политически мрак, в който тънем?

Въобще, може да се окаже, че симпатичното семейство Симпсън е далеч по-необходимо за нас, отколкото този или бъдещия парламент, и е още по-далеч по-прозорливо и ефективно, отколкото е било което и да е от правителствата от епохата на прехода.

Абе… направо да идва семейство Симпсън и да се оправя нещата!

Автор: Румен Савов

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече