Скандалът „Джемкорп“ – злоупотреба с власт, граничеща с национално предателство

0

Управлението на Кирил Петков и Асен Василев ще остане един ден в учебниците като пример за политическа неадекватност и управленски волунтаризъм. Дилетанщината на Петков сътвори за 7 месеца гръмовни скандали, чиито последствия ще имат дълготраен ефект.

Обслужвайки чужди и лични интереси двойката Петков/Василев гази Конституция, гази закони, пренебрегва основополагащи елементи на държавнота управление. Неграмотни като висши чиновници, профани в прилагането на норми и правилници, двамата въвличат държавата в казуси, поставяйки под риск националната сигурност с цената дори на извършване на национално предателство. Всичко това може да бъде поставено под един знаменател – злоупотреба с власт! 

Скандалът „Джемкорп“, който се разрази по време на управлението им, ще търпи ново развитие, ако се окаже, че злонамерено или аджамийски двамата са били на косъм да „продадат“ цялата българската енергетика на една офшорка.

САГАТА

На 23 март 2022 министърът на енергетиката Александър Николов подписва Меморандум за сътрудничество с представителя на IP3 Corporation Майкъл Хюит и с основателя на Gemcorp Capital Management Ltd Атанас Бостанджиев.

В резултат на това партньорство в България се очакват инвестиции на стойност около малко над 1 млрд. долара в зелена енергия.

Подписването става в Гранитната зала на Министерски съвет, а на разпространените снимки се вижда, че премиерът Кирил Петков наблюдава напрегнато и с тънка усмивка полагането на подписите от страна на министър Александър Николов и Атанас Бостанджиев.

Инвестицията е свързана с проекта за Завод за батерии за складиране на енергия, който правителството промотира усилено като алтернатива на въглищните ТЕЦ-ве в басейна на „Марица изток“.

Това личи и от представянето на една от целите на Меморандума: „изграждане на хибриден индустриален комплекс на територията на „Марица Изток“. Проектът е включен и в Плана за възстановяване с европейско финансиране. От изявлението на Министерство на енергетиката става ясно, че меморандумът регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия и развитие на ядрената енергетика.

КОЙ Е СОБСТВЕНИК НА „ДЖЕМКОРП“

Съосновател Gemcorp – дружество, регистрирано на о. Джърси – офшорна зона, е руският бизнесмен Алберт Авдолян, приближен на Сергей Чемезов, който пък е колега на Путин от годините му в КГБ и един от най-доверените негови хора. Заради това е включен и в санкционните списъци на САЩ и ЕС.


Преди да поеме Gemcorp, Атанас Бостанджиев, който подписва с министър Николов меморандума, е управител на VTB Capital – инвестиционното крило на банката, известна като „банката на Путин“. Именно покрай тази връзка фондът Gemcorp, Алберт Авдолян и Атанас Бостанджиев попадат през 2017 г. в докладите на американското финансово разузнаване FINCEN, което следи за съмнителни доларови трансакции.

Конкретната причина те да бъдат докладвани са „трансакции в юрисдикции с голям риск от пране на пари“, но американското финансово разузнаване ги квалифицира също така като „руски политически свързани лица“ (Russian Politically-Exposed Persons), заради връзката им със санкционираната руска банка ВТБ. Източникът на активите на Gemcorp Holdings е прикрит чрез комплексна организационна структура и поражда притеснения… Според Barclays Jersey, Gemcorp Holdings e сто процента (100%) собственост на Алберт Авдолян.

В София подписването на меморандума е обвито в тайнственост. Българското правителство не дава подробна информация нито за целта на меморандума, нито за инвеститора.

На следващия ден, 24 март, “Свободна Европа” съобщава, че България е подписала меморандум за сътрудничество в енергетиката с фонд на бивш директор на руската банка Внешторгбанк (ВТБ). Сайтът Bird уточнява, че въпросният фонд е свързан с руски бизнесмен, приближен до санкционирания от Запада директор на руския държавен военен конгломерат “Ростек” Сергей Чемезов.

ПРАВИТЕЛСТВОТО „ПЕТКОВ“ ПРОДЪЛЖАВА ДА МЪЛЧИ

На 26 март 2022 г. в сайта bird.bg се появява статията „Правителството се похвали с 1 милиард долара инвестиция от фонд, свързан с приближен на Путин“.

На 27 март на репликата, че зад Gemcorp прозира руският олигарх Алберт Авдолян, вицепремиерът и финансов министър Асен Василев обявява, че е научил това през последните дни от медийни публикации.
И за да подчертае колко са чисти инвеститорите вицепремиерът Василев разкрива, че на подписването на меморандума е присъствал търговският аташе на американското посолство у нас, давайки да се разбере, че по този начин САЩ застават зад Gemcorp. 


Асен Василев разкрива още, че IP3 в консорциум с инвестиционния фонд Gemcorp е заявила инвестиционен интерес към България на работна вечеря на 15 февруари 2022 в рамките на посещението на българската енергийна делегация във Вашингтон. На срещата са присъствали министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на финансите Асен Василев, посланикът на САЩ в България н.пр. Херо Мустафа, българският посланик в САЩ Тихомир Стойчев, г-н Мигел Хернандес (търговско аташе в посолството на САЩ – б.р.) , както и представители на американския и българския енергиен бизнес.

След три дни, на 30 март, излиза убийствена статия във „Файненшъл таймс”, в която се казва, че милиардер, подкрепян от санкционирания от Кремъл държавен производител на оръжие, е предоставил начална инвестиция на лондонски фонд, който вече разполага с активи за 1,2 млрд. долара. Разследване на журналистите потвърждава информаците за Gemcorp и припомня, че Чемезов е близък приятел на руския президент Владимир Путин, с когото са делили един апартамент, докато са служили в съветските тайни служби – КГБ в Източна Германия.
Изданието изтъква, че Gemcorp Capital е инвестиционен фонд, фокусиран върху развиващите се пазари и е базиран в Лондон. В бизнес историята на компанията фигурира е и неуспешен опит за посредничество при продажбата на руската ваксина срещу COVID-19 Sputnik V на африканската държава Гана, пише в статията „Файненшъл таймс“.


И подчертава: Първоначалният капитал на Gemcorp „Gemcorp Capital, основан през 2014 г. от няколко души, сред които и българинът Атанас Бостанджиев, e предоставен от руския милионер Алберт Авдолян – факт, който не е оповестен публично.

СКАНДАЛЪТ ГЪРМИ И ЗАЛИВА МЕДИИТЕ У НАС

Премиерът Кирил Петков се спотайва.

Вицепремиерът Асен Василев дава неадекватни обяснения.

България е въвлечена в международен скандал.

Всички се питат кой докара Gemcorp у нас и срещу какво му дува българската енергетика.

Същият ден, 30 март 2022, ГЕРБ-СДС предлага създаване на временна комисия за меморандума с Gemcorp и IP3 Corporation. От трибуната на парламента Дедислава Атанасова заявява, че този меморандум е предизвикал много въпроси, а все още Народното събрание няма яснота каква е целта му.
Предложението на ГЕР-СДС е отхвърлено.

На следващия ден, 31 март 20221 посолството на САЩ в София удря публичен шамар на Асен Василев като обявява, че „нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал за Gemcorp пред който и да е бил член на българското правителство“. Нещо повече – „Търговският аташе на Посолството не е присъствал на подписването на въпросния меморандум“, се казва още в съобщението на мисията, ръководена от Херо Мустафа.

И ДЪРЖАВНИЯТ ГЛАВА ЗАБЪРКАН В АФЕРАТА

Същият ден изпълнителният директор на Gemcorp Атанас Бостанджиев дава интервю за „Капитал“, в което обяснява, че може да осигури доставки на LNG (втечнен прирореден газ) за България.
И забърква в скандала името на държавния глава.
Бостанджиев обявява, че през ноември 2021 имал срещи в София с президента Румен Радев, на която присъствали бившият посланик на САЩ в Полша Жоржет Мосбахер и Майкъл Хюит (пенсиониран контрадмирал от армията на САЩ) от IP3. Колко срещи са имали гостите с българския държавен глава не става ясно, но на тях според Бостанджиев е бил представен интерес за инвестиции в енергийни проекти за зеления преход, както и малки модулни ядрени реактори, така че зависимостта от руския газ да се понижи.
„На базата на тези разговори направихме една служебна среща с българското правителство”, обяснява Бостанджиев.

И сега забележете – Бостанджиев казва в интервюто, че преди дни се запознал с Асен Василев, а с Кирил Петков се е видял на 23 март на подписването на меморандума! Излиза, че от една служебна среща българският премиер и неговият вицеприемиер решават стратегически въпрос за държавата. Или са гламави или са изпечени мошеници.

ЗАМЕНЯМЕ „МАРИЦИТЕ“ СЪС ЗАВОД ЗА БАТЕРИИ

Основният проблем, който започва да се изтъква, е т. нар. Завод за батериите на мястото на „Марица Изток“. Батериите са за съхранение на ток от т.нар. възобновяеми източници – слънце, вятър и други. Те могат да съхраняват произвежданата енегрия, която да се използва, когато няма производство.

За завода за ток и батерите Асен Василев говори пред депутатите още на 19 февруари. От трибуната на парламента обяснява, че след разговори в САЩ и в Европа има голям интерес от няколко компании за изграждане на завод за батерии в страната.
Почти всички експерти и асоцииации в енергийния сектор определят плановете на Асен Василев като нелепи. Интересно е, че ден преди това, на 18 февруари 2022 г. „Капитал“ пише за новия План за възстановяване, в който ще има средства за “батерии, влакове и ново начало”.

ДАНС ПО СЛЕДИТЕ НА МЕМОРАНДУМА

На 1 април 2022 г., петък, в 17,43 петък, министър-председателят Кирил Петков дава две ексклузивни интервюта последователно пред „24 часа“ и bTV. Една от новините от тях е цитирана от всички медии по-късно: Gemcorp Capital ще бъде проверявана от ДАНС. Причината за това е предишно участие на свързани с Русия лица в нея, а целта е да не се допуснат „съмнителни капитали у нас“.

В същия ден, няколко часа по-късно, в 22,21 часа, финансовото министерство разпространява информацията, че ДАНС започва проверката на впечатляващия инвеститор – все пак за първи път чуждестранна компания обещава 1 милиард долара. Едва сега! След като меморандумът е подписан!

Докладът на ДАНС излиза в средата на април.
И става достояние на депутатите.
Фактите са стряскащи, изводите – унищожителни. Въпреки това от Министерство на енергетиката уверяват в писмо до ГЕРБ, че „меморандумът е полезен“. Продължава да няма яснота как е избрана компанията, на която българското правителство и лично премиерът Кирил Петков предоставят на тепсия цялата енергетика на България.

ГЕРБ-СДС и ДПС настояват за спешно прекратяване на меморандума. „Дават цялата българска енергетика на две офшорки“, обявява на специална пресконференция Бойко Борисов.
Поставен под пресата на медийни атаки и депутатски питания Кирил Петков се оправдава, че от меморандума не произтичат сделки и договори, а става дума за най-обикновено писмо за намерения, паметна бележка, която не поражда задължения.

МЕМОРАНДУМЪТ Е ТАЙНА, НО СПОРОВЕТЕ В МЕЖДУНАРОДНИЯ АРБИТРАЖ В ПАРИЖ

Петков обаче не дава отговор на важния въпрос – защо тогава в това „обикновено писмо за намерения“ са включени клаузи за разрешаване на спорове между страните, като дори е уточнено, че такива спорове ще се отнасят до Международния арбитраж в  Париж? 
Не е ясно и по каква причина са посочени условия за отказ от уж „необвързващия“ меморандум.

Пише, че всяка от страните може да се откаже от заявените намерения, като даде 30-дневно предизвестие. 
„Защо, след като това е една „паметна бележка“, има клаузи за арбитраж“, пита Десислава Трифонова, депутатката от ГЕРБ, която е поискала и получила от министъра на енергетиката Александър Николов текста на меморандума.

Особено опасни са клаузите за строга секретност. Въпреки че българската държава е страна по  документа и се очаква да е водещ участник в евентуални съвместни проекти, в паметната записка е изрично посочено, че трите страни и свързаните с тях компании трябва да пазят тайна за всичко, свързано с меморандума и произтичащо от него – данни, факти, анализи, изследвания, доклади, спецификации, изчисления и схеми.
Документът визира и проекти от националния План за възстановяване и устойчивост (по който България очава да получи от евробюджета над 12 млрд. лева в следващите 4-5 години), подчертава и Томислав Дончев. 

В Мемрандума са изброени 13 области за евентуално сътрудничество, като:
– разполагане на малки модулни ядрени реактори в цялата страна, вкл. и на площадката на непостроената АЕЦ “Белене”, а също и в АЕЦ “Козлодуй”, когато бъдат спрени пети и шести блок;
– публично-частно партньорство за бъдещ индустриален комплекс в Маришкия басейн с използване на запасите от лигнитни въглища за производство на синтетични горива и на химически изделия чрез използване на въпросните малки ядрени реактори;
– внос на американски втечнен газ през връзката с Гърция;
– помощ за модернизация на “Топлофикация София”.
Двете чуждестранни компании обещават готовност да допринесат дори за „подобряване на експертизата на Агенцията за ядрено регулиране“, така че АЯР да се подготви да издава лицензи за все още непознатите у нас модулни реактори. 

ПОДПИСВАНЕТО НА МЕМОРАНДУМА – В НАРУШЕНИЕ НА БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

От доклада на ДАНС, проуванията на депутати и медии, както и от изявленията на настоящия министър на енегретиката става ясно, че:

– Фирми, които не са стратегически инвеститори, а се занимават основно с привличане на капитали и на ноу-хау  – американската IP3 и британската Gemcorp, са проявили мащабни интереси към българската енергетика и са получили безприкословно благословията на българското правителство за намеренията си.
– Чрез меморандума премиерът Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев фактически поставят цялата българска енергетика под контрола на чужда фирма, създадена с капитали на олигарх, близък до руския президент Владимир Путин.
– Не е ясно на базата на какво е избрана Gmecorp като фирма, с която да се подписва меморандум.
– Няма решение на Министерския съвет за разглеждане на проект за меморандум с Gemcorp Capital и IP3 Corporation. Дори правната дирекция на МС разбрала от медиите за подписването на документа. Кирил Петков крие от всички служби инвеститора-фантом.
– Не е извършено никакво предварително проучване от ДАНС, ДАР и МВР за произхода на капиталите на бъдещите инвеститори Gemcorp Capital и IP3 Corporatio, а в в същото време меморандумът покрива цялата енергетика.
– Меморандумът е подписан без да е провеждана задължителната съгласувателна процедура в Министерски съвет. Няма решение за упълномощаване на енергийния министър да подпише документа. Всичко става на базата на един хвърчащ лист под диктовката на Петков и Василев.
– Нарушени са всички административни процедури за проверка и съгласуване от министерствата, БНБ и службите.

Въприк настояванията на депутати Кирил Петков крие текста на меморандума. Крие и доклада на ДАНС.

На 20 юли след като временната парламентарна комисия за Gemcorp поиска изслушване на министър-председателя в оставка Кирил Петков, той обяви, че Министерски съвет е взел решение за прекратяване на меморандума с компанията. Но такова решение черно на бяло няма.

На 20 ноември министърът на енергетиката Росен Христов заявява, че кабинетът „Петков“ не е прекратил меморандума с „Джемкорп“ за 1 млрд. лв. Оригиналът на документа е намерен в чекмедже на служител на министерството. Договорът е в сила и в момента, тъй като бившият министър не го е прекратил едностранно, пратил е предложение за споразумение, на което няма отговор.


„Което означава, че договорът е в сила. И от „Джемкорп“ могат да предявят финансови претенции към държавата. Има мълчаливо прикриване на цялото нещо с надеждата може би някога да се върнат във властта и да го продължат“, категоричен е Росен Христов.
В Министерството на енергетиката са били унищожавани документи, за да бъдат укрити следи, убедена е депутатката Десислава Трифонова.
От ГЕРБ-СДС обявиха, че ще сезират за това ДАНС, МВР и ЕК.
Сега на ход е прокуратурата.

Автор: Екип „Епицентър“

Източник: „Епицентър.бг“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече