Първанов готви съкрушителен удар на Нинова: Бивши и настоящи социалисти обмислят ново ляво обединение

0

Нови процеси тлеят в лявото пространство – бившият председател на БСП Георги Първанов свири сбор за ново ляво обединение, а вътрешната опозиция застава зад него, пише Епицентър. бг.

Бивши и настоящи социалисти, начело с президента (2002 – 2012 г.) Георги Първанов обмислят ново ляво обединение.

Координатори на идеята са Костадин Паскалев, Емилия Масларова, Светлана Шаренкова, Валери Жаблянов, Георги Пирински, Ана Пиринска, Георги Божинов, Петър Мутафчиев, Калоян Паргов, Петър Витанов и др.

Още не е ясно дали на форума ще присъства бившият президент на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев. Когато напусна поста в европейската левица, той заяви, че ще работи за това БСП да бъде отново силната партия в ляво, от която зависят политическите процеси в България.

Следващия вторник – 29 ноември, инициаторите на новия ляв блок се събират в зала №7 на НДК от 14 ч.

На срещата са поканени:

– АБВ на Румен Петков,

– „Изправи се, България“ на Мая Манолова, 

– „Движение 21“ на Татяна Дончева,

– „Българска прогресивна линия“ на Красимир Янков,

– „Нормална държава“ на Георги Кадиев, а също и изтъкнати леви интелектуалци като:

– проф. Иво Христов и Нешка Робева.

Нашата цел е обединение, а не конфронтация, коментира за Епицентър. бг Костадин Паскалев.

Според Георги Първанов е правилно акцентът на форума да бъде върху консолидацията, но трябва да се мисли и за промяна, да се привличат нови хора. Той подцчертава, че форумът в НДК е навременен, но след него трябва да има и други, „за да не се губи темпо“.

Първанов е особено притеснен за разпокъсаната левица в България.

Пред Епицентър. бг той заяви„Една партия може да е системна, но ако тя не се променя, ако няма идейно развитие, ако организационно не се укрепва, ако не се изведат най-добрите като лидери, тогава не може да разчита на стари лаври“.


Според него БСП трябва да осмисли лявата идея, социалната.

Той е убеден, че една програмна декларация може да бъде начинът, по който да се съберат различните виждания в левицата, защото „твърде много се разпиляха – на личностна или на идейна основа“.

На България е нужен автентичен ляв проект, зареден с нови прогресивни идеи за провеждане на модерна лява политика, смята лидерът на „Българска прогресивна линия“ Красимир Янков.

Според него „БСП е със свит потенциал“.

Затова Първанов настоява да се приобщят наново – дали в рамките на самата БСП или в една голяма лява коалиция всички, които сега са се разпиляли. 

Очаква се на форума във вторник основа за дебати по темата за левите политики да представи Валери Жаблянов, а също така да се постигне съгласие по няколко основни въпроса, свързани с икономиката, енергетиката и сигурността.

Според замисъла на организаторите всяка от партиите, които са убедени в необходимостта от ляво обединение, трябва да излъчи на свой ръководен орган – конгрес или конференция, членове за координационна група.

И тази група да подготви платформата на левия блок.

Основният замисъл на обединението е да се върнат обезверените леви избиратели – от 2017 г. досега левицата е намалила почти четири пъти резултата си на избори.

Отсега обаче пред участницитестои въпросът къде и какво ще бъде мястото на БСП в целия замисъл.

БСП е най-голямата партия в ляво и, ако тя участва в бъдещия политически блок, той неминуемо ще стане от вида „БСП плюс“.

Но на избирателите вече бяха предложени през годините различни варианти на коалиция тип „БСП плюс“, които не дадоха чакания резултат. Каква е гаранцията, че сега ще дадат?

Ако БСП пък не участва в инициативата за консолидация, нейният успех от самото начало е под въпрос.

Проблем за инициативата могат да бъдат и обтегнатите до непоносимост и невъзможност за разговор отношения между редица видни социалисти.

Освен това стои и въпросът дали да не се формира изцяло нов политически субект, след като толкова формули за обединение около БСП не успяха.

Но засега инициаторите на идеята за ново ляво обединение са оптимисти.

Припомняме, че Георги Първанов е инициаторът на първите обединителни процеси в левицата още от края на 90-те години.

Тогава бе създадена т.нар. Солунска четворка (1998 г), в която влязоха БСП, БСДП на д-р Петър Дертлиев, Обединеният блок на труда на проф. Кирил Петков и Евролевицата на Александър Томов.

Четворката стана основа за широка лява коалиция, която доведе до пробива на местните избори през 1999 година и после до победата на президентските избори през 2001 година.

Тогава Първанов спаси БСП от изчезване.

След Първанов Станишев продължи линията на обединение и „Коалиция за България“ събра почти целия ляв спектър. По-късно обаче Станишев изгони Първанов от БСП, когато той създаде и оглави АБВ.

Всеки тези процеси на отлюспвания естествено доведоха до намаляване влиянието на левицата в България.

Дали ще се случи ново обединение – времето ще покаже.

Силата на една коалиция не се измерва в математическия брой от електоратите. Това, което навремето си приказвахме: „Много сме, силни сме”, трябва да се реализира като качество, като сила и тежест на имената„, казва днес Георги Първанов.

Епицентър.бг

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече