Различен прочит: Сергей Станишев – козът на Борисов за съставяне на правителство

0

Сергей Станишев се връща в управлението на България, като все още се търси точният формат на реализацията на това намерение. Това съобщиха за „Галерия“ отлично информирани източници от средите на БСП.

В столетницата вече тъгували по времето, когато той беше лидер, а той беше и премиер на излъченото от Тройната коалиция правителство.

Неговата диалогичност и управленският му опит били харесвани както от леви, така и от център-дясно формации.

„Станишев би се разбрал някак си с Борисов, колкото и да се караха навремето“, твърди ляв политик. В днешната патова ситуация политическият елит не успява да намери решение, а Станишев има потенциал да бъде точно такова решение, смята още той.

Самият лидер на ПЕС не крие огорчението си от ниските резултати на БСП в последните избори. Неговият конфликт с Корнелия Нинова доведе до чистка в партията – тя отстрани от ръководството всички, работили с бившия лидер.

Но ако доскоро битката изглеждаше спечелена по-скоро от Нинова, днес везните се накланят в другата посока. В свои интервюта, зачестяващи напоследък, Станишев твърди, че Радев е единственият политик, който заслужава доверието на хората.

И това не е случайно, защото топлите отношения между двамата са базата, върху която може да се гради бъдещото им партньорство.

Не е невъзможно Радев да го покани за следващ служебен премиер при условие, че остави по местата им част от сегашните служебни министри. Присъствието на Станишев в управлението на страната би занулило и влиянието на Нинова, с която Радев е в неприкрит конфликт.

Станишев е и фигурата, която биха приели и желаещите коалиционно правителство. По времето, когато ръководеше министри на НДВС, ДПС и БСП, почти нямаше политическо напрежение.

Или ако е имало, не беше с размерите на сегашното. Впрочем той още преди години оцени като най-голяма своя политическа грешка, че през 2013 г. не е успял да откаже ДПС от идеята за Пеевски начело на ДАНС.

И разкрива, че кабинетът на Орешарски не е свален от протестите, а от договорка между ГЕРБ и Лютви Местан.

Макар по онова време да се твърдеше, че тогавашният президент Георги Първанов е архитект на Тройната коалиция, към днешна дата само Станишев може да осребри опита си като коалиционен премиер.

Генезисът сочи, че той умее да се лансира, тъй като през 2013-а не е бил фаворит на никого. „Доган беше доста скептичен към Станишев, а царят май и не го познаваше особено”, пише Георги Първанов в книгата си „Пътуване към паметта. Разкази за политика”.

Има голяма вероятност Станишев да се бори и за лидерското място в БСП. Той нееднозначно заявява, не като лидер на ПЕС е бил твърде ангажиран с опазването на баланса между европейските и нашите социалисти, често заемащи антиевропейски позиции.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече